ΡΟΗ 24/7:

Η ισορροπημένη διατροφή βελτιώνει την ζωή μας

Α 100 770x375

- Της Διαιτολόγου – Διατροφολόγου MSc(c) Ελένης Μαστρομανώλη

Υπάρχουν πολλά και απλά πράγματα που μπορούν να μας ανεβάσουν τη διάθεση, όπως ο ήλιος και το περπάτημα με καλή παρέα, η γυμναστική, το γέλιο, ο καλός ξεκούραστος ύπνος, αλλά και η σωστή διατροφή.

Όταν όμως κάνουμε λόγο για σωστή διατροφή, τι μπορούμε να επιλέξουμε;

  • Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ακτινίδιο, κ.ά.), τροφές πλούσιες σε σελήνιο (θαλασσινά), τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο (οστρακοειδή, σπόροι κολοκύθας, μανιτάρια κ.ά.).
  • Φρούτα (μπανάνα, μήλα, μούρα, κ.ά.), λαχανικά, όσπρια, σύνθετους υδατάνθρακες και όχι ζάχαρη!
  • Μαύρη σοκολάτα, η οποία ενεργοποιεί τις ενδορφίνες του εγκεφάλου δίνοντας έτσι την αίσθηση πληρότητας και ευτυχίας! Προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 85% και άνω, αλλά δίχως να υπερβαίνετε την κατανάλωση των 30 γρ (λόγω αύξησης των θερμίδων).
  • Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς αυξάνουν την ποιότητα της μεμβράνης και τη λειτουργία των νεύρων της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο. Κοινώς, συνεισφέρουν στη διατήρηση και βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου. Ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, γόπα και άλλα ψάρια, οι διάφοροι σπόροι και ξηροί καρποί (οι οποίοι είναι πλούσιοι και σε μαγνήσιο), ανήκουν σε αυτές τις τροφές.
  • Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως ψάρια και θαλασσινά, λευκό και κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα διάφορα τυριά, αλλά και άλλες τροφές όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους, μπανάνες, σόγια, βρώμη κ.ά. Συγκεκριμένα, η τρυπτοφάνη είναι το απαραίτητο αμινοξύ για την παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη, τον θυμό και το άγχος.
  • Ακόμη, πέρα από την τρυπτοφάνη και ότι προαναφέρθηκε, για τη σύνθεση της σεροτονίνης, ο οργανισμός χρειάζεται επίσης τις βιταμίνες Β6, Β12. Τροφές που μας παρέχουν τις συγκεκριμένες βιταμίνες είναι το πίτουρο ρυζιού, το πίτουρο σιταριού και οι ηλιόσποροι (Β6), το συκώτι και γενικά το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά (Β12).
  • Τέλος, αποφεύγουμε την υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού, οι προτιμήσεις μας πρέπει να είναι σε προϊόντα δίχως ζάχαρη και αλάτι (ανάλατοι ξηροί καρποί) καθώς δημιουργούν την επιθυμία στον εγκέφαλο για περισσότερη κατανάλωση! Ακόμη, η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Συμπτώματα αυτών των εναλλαγών είναι η κόπωση, η ευερεθιστότητα, η ζάλη, η αϋπνία, η έντονη εφίδρωση (ιδιαίτερα τη νύχτα), η έλλειψη συγκέντρωσης, η αδυναμία απομνημόνευσης, η έντονη δίψα, και τέλος η κακή διάθεση! Ο εγκέφαλος χρειάζεται σταθερή παροχή γλυκόζης. Για το λόγο αυτό, δικαίως η ζάχαρη συσχετίζεται με την επιθετική συμπεριφορά, το άγχος, την κατάθλιψη και την κόπωση. Επιπλέον, αποφεύγουμε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά! Μία διατροφή πλούσια στις καλές πηγές λίπους όπως το ελαιόλαδο, βοηθάει στη μείωση φλεγμονών, στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών τάσεων. Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής για παράδειγμα, πληροί αυτά τα κριτήρια!

Δεν ξεχνάμε ότι μία ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφική ρουτίνα βελτιώνει τη ζωή μας με πολλαπλό τρόπο προσφέροντας ενέργεια και ευεξία!

Για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μου!

Ελένη Μαστρομανώλη,

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc(c)

6975705254, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2