xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Θα προχωρήσουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής"

XALKIA GERANHS FODSAft

Διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ και τη Δημοτική Αρχή

Σε 3+1 σημεία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στον Δήμο Κασσάνδρας της Χαλκιδικής. Ζητούμενα για τις εμπλεκόμενες πλευρές αποτελούν η επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Κασσάνδρας, η αναβάθμιση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Αθύτου, η ανεύρεση χώρου για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Δυτική ΜΕΒΑ Χαλκιδικής) καθώς και η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μικρής δυναμικότητας εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης.

Στον Δήμο Κασσάνδρας διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις ανάμεσα σε διοίκηση και μειοψηφία με την αντιπαράθεση να εντείνεται με αφορμή πρόσφατη άτυπη ενημέρωση από τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με το μέλλον των έργων στην περιοχή.

Μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης εμφανίστηκε ξεκάθαρος και κατηγορηματικός ότι τα έργα θα υλοποιηθούν κανονικά και με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ). «Είναι υποχρέωσή μας, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις, να εκτελεστούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις», τόνισε. «Άμεσα θα τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία για να υπάρξει ανάδοχος για τον ΧΥΤΑ Κασσάνδρας», εξήγησε ο κ. Γεράνης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα επειδή θα εξαρτηθεί από παράγοντες, όπως ενστάσεις κ.ά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άμεσα προχωρά και το έργο αναβάθμισης του ΣΜΑ Αθύτου από Β σε Α2 τύπο ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα σε ημερήσια βάση. «Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης θα μετατραπεί σε κατηγορία Α2 επειδή δεν επιτρέπεται οι Δήμοι να μεταφορτώνουν περισσότερους από 100 τόνους απορριμμάτων ημερησίως. Προχωρούμε στη συγκεκριμένη ενέργεια ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις εποχικές ανάγκες της περιοχής επειδή αυξάνεται ο όγκος των σκουπιδιών», επισήμανε ο πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Μονάδα για τα Βιοαπόβλητα

«Γρίφο» αποτελεί η χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Βιαποβλήτων στην περιοχή της Κασσάνδρας, η οποία θα συμβάλει στην κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων που συγκεντρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Βρισκόμαστε σε αναζήτηση έκτασης για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Θα ακούσουμε με ευλάβεια τις θέσεις και θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας δια μέσου του Δημοτικού Συμβουλίου, από όπου θα προκύψει το σημείο χωροθέτησης της μονάδας», σημείωσε ο κ. Γεράνης.

«Εκτιμώ ότι μέσα από το διάλογο θα βρεθεί η κατάλληλη λύση με την οποία θα συμφωνούν όλες οι πλευρές για να παραχωρηθεί η έκταση που θα πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και θα συμφέρει περιβαλλοντικά και οικονομικά ανάλογα και με την κατανομή των βιοαποβλήτων», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον προτεινόμενο ΣΜΑ Παλλήνης, ο πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α. εμφανίστηκε θετικός τόσο στην κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Β όσο και Α Τύπου. «Οι Δήμοι έχουν δικαίωμα κατασκευής ΣΜΑ Β Τύπου υπό την προϋπόθεση ότι έχουν δυνατότητα να αναλάβουν τη λειτουργία του με το κατάλληλο προσωπικό και τα ειδικά μηχανήματα και οχήματα. Δεν αποτελεί πολύ δαπανηρή επένδυση, ωστόσο υπάρχουν στοιχειώδεις απαιτήσεις. Αν δοθεί σε εμάς εντολή να τον κατασκευάσουμε και να εποπτεύουμε τη λειτουργία του λειτουργήσουμε θα το πράξουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Γεράνης.

Η Δήμαρχος Κασσάνδρας

Απαντώντας στις επικρίσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, σημείωσε ότι η αρμοδιότητα για την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας. «Ως Δημοτική Αρχή επιδιώκουμε να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να μην προκύψουν ζητήματα αναφορικά με έναν τόσο ζωτικής σημασίας τομέα που συνδέεται με την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον. Οι αντιπαραθέσεις και οι εντάσεις δεν ωφελούν», υπογράμμισε.

Η κ. Χαλκιά υπογράμμισε τη σημασία τόσο της αναβάθμισης του ΣΜΑ Αθύτου όσο και της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων. Για το δεύτερο έργο η Δημοτική Αρχή έχει προτείνει έκταση δίπλα από το ΣΜΑ Αθύτου, ωστόσο καταψηφίστηκε από τη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. «Η Μονάδα θα πρέπει να λειτουργήσει ώστε να τηρούνται οι υποχρεώσεις μας απέναντι στην ελληνική νομοθεσία και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε η Δήμαρχος Κασσάνδρας.

Η αντιπολίτευση

Η Δημοτική Παράταξη «Ισχυρή Κασσάνδρα» με επικεφαλής τον Κώστα Παπαγιάννη, ύστερα από την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης στο Δημαρχείο από το κλιμάκιο του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Κ. Μακεδονίας με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η αταλάντευτη θέση που εκφράσαμε μέχρι σήμερα,η σθεναρή παρουσίαση και διεκδίκηση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας, έναντι του προέδρου του ΦΟΔΣΑ,

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ:

- Δημοπράτηση του ΧΥΤΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

- Κατασκευή 2ου ΣΜΑ στην ΠΑΛΛΗΝΗ

- Αναβάθμιση του ΣΜΑ στην Αθυτο, από Β´, σε  Ά

- Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων Κασσάνδρας και όχι Δυτικής Χαλκιδικής, σε παράπλευρο οικόπεδο του ΧΥΤΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ.

Η σκοτεινή πλευρά της όλης συνάντησης, ήταν η παντελής και σκόπιμη απουσία, της άκρως απαραίτητης για την υπόθεση, ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, που όπως μας ενημέρωσε η Δήμαρχος, κλήθηκε αλλά δεν ήρθε.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ, πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί η προσπάθεια ποδηγέτησης των αιρετών του Δήμου και στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα πως την όποια πορεία στα τεκταινόμενα του δήμου μας, θα την αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ».

Λίγες ήμερες πριν από τη διεξαγωγή της ενημερωτικής σύσκεψης ο συνδυασμός «Ανανεωτική Προοπτική Κασσάνδρας» με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο, Βασίλη Κυρίτση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε τα παρακάτω:

«Στο παρελθόν εκπονήθηκε από τον Δήμο Κασσάνδρας και την περίοδο διοίκησης του δημάρχου Αριστείδη Κανέλη, μία σημαντικότατη μελέτη η οποία αφορούσε την επέκταση του ήδη κατασκευασμένου ΧΥΤΑ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) και την αποκατάσταση του παλαιού κυττάρου.

Η τότε διοίκηση πέτυχε και την ένταξη του συγκεκριμένου έργου προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ένα έργο σπουδαίο και απαραίτητο για την προστασία του περιβάλλοντος της Κασσάνδρας μας και την απρόσκοπτη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Δυστυχώς λόγω γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων για τις οποίες δεν φέρει καμία ευθύνη ο δήμος όταν ο εργολάβος άρχισε να κατασκευάζει το έργο στο παλαιό κύτταρο είχαν συσσωρευτεί τόσα απορρίμματα που καθιστούσαν αδύνατη την αποκατάσταση του με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμού. Επιπλέον βρέθηκαν στον χώρο εκσκαφής του καινούργιου κυττάρου απορρίμματα και όχι χώματα δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα στην κατασκευή.

Ο Δήμος έκλεισε άμεσα τον ΧΥΤΑ και άρχισε να μεταφέρει να απορρίμματα στον ΧΥΤΑ της Γαλάτιστας και ταυτόχρονα έκανε όλες τις διαδικασίας, για να εκδοθούν καινούριοι περιβαλλοντολογικοί όροι (Αρ. Πρ. 6127 20/9/2017 ), να επανενταχθεί σε χρηματοδότηση ο ΧΥΤΑ εκ νέου (Αρ. Πρ. 443 27/1/2017) και να κατασκευάσει με τάχιστες και επείγουσες διαδικασίες έναν ΣΜΑ (Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) πλήρως αδειδοτημενο δυναμικού 95 τόνων ημερησίως.

Σήμερα λοιπόν ο Δήμος Κασσάνδρας έχει στα χέρια του την έγκριση χρηματοδότησης της επέκτασης του ΧΥΤΑ και της αποκατάστασης του παλαιού κυττάρου, την έγκριση της περιβαλλοντολογικής αδειοδότησης (διαδικασίας εξαιρετικά χρονοβόρας) και έναν αδειοδοτημένο και κατασκευασμένο ΣΜΑ δυναμικότητας 95 τόνων/ημέρα.

Θα έπρεπε να επιδιώξει με όλες του τις δυνάμεις από τον ΦΟΣΔΑ κεντρικής Μακεδονίας την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης του ΧΥΤΑ και αντί αυτού επιχείρησε βιαστικά στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο την παραχώρηση του υπάρχοντος ΣΜΑ στον ΦΟΣΔΑ, με σκοπό την αναβάθμισή του και την κατασκευή μονάδος επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

Είναι μία επιλογή που λειτουργικά και πρακτικά είναι το άδοξο τέλος του έργου του ΧΥΤΑ με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικολογική και οικονομική ζημία του δήμου μας.

Είναι μία επιλογή που οδηγεί μαθηματικά στην απένταξη του έργου.

Όλες οι διοικήσεις μέχρι σήμερα κοίταξαν το πρόβλημα στα μάτια και προσπάθησαν όλες να κάνουν ένα βήμα τη φορά προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου.

Η τωρινή διοίκηση του Δήμου σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δείχνει και επιβεβαιώνει την μικροπολιτική σκοπιμότητα με την οποία πορεύεται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την οποία δεν προτίθεται να κάνει και να σχεδιάσει κανένα έργο αν δεν μπορεί να το εισπράξει επικοινωνιακά στη διάρκεια της θητείας της.

Δυστυχώς όμως έργα βαρύνουσας και στρατηγικής σημασίας δεν είναι δυνατόν να πραγματωθούν σε 4 χρόνια, αλλά θέλουν σχεδιασμό, σοβαρή δουλειά, επιστημονική κατάρτιση και υπομονή, στοιχεία που στερείται παντελώς η τωρινή διοίκηση.

Ευτυχώς όμως για τον τόπο η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τεκμηριωμένα καταψήφισε την πρόταση στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Και αντί η Δημοτική Αρχή να χρησιμοποιήσει σαν ισχυρότατο επιχείρημα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση του έργου, προχωρά σε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα.

Μετά το δημοτικό συμβούλιο και μετά την καταψήφιση του θέματος , το οποίο δεν μπορεί να επανέλθει για ψήφιση εκτός ένα προκύψουν καινούργια, σημαντικά δεδομένα, φέρνει στο Δήμο έναν σοβαρότατο αυτοδιοικητικό παράγοντα, τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ κ. Γεράνη Μιχάλη, για να μας εξηγήσει τι;

ΜΕΤΑ το συμβούλιο, με λίγους συμβούλους και έχοντας παραπληροφορήσει τον ίδιο τον κ. Γεράνη ότι είχε τη συναίνεση του Δημοτικού συμβουλίου για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Φέρνετε για ψήφιση το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, στο ποίο δεν έχετε την πλειοψηφία και ελπίζεται ότι με την υφαρπαγή ψήφων της παράταξής μας, να το περάσετε στα κρυφά με συνδιαλλαγές και ταξίματα και όταν δεν τα καταφέρνετε ΜΕΤΑ καλείτε για ενημέρωση.

Παραλάβατε έναν Δήμο με λειτουργικά λυμένο το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων που ενώ λυσσαλέα αντιπολιτευτήκατε τώρα το προβάλλεται, έναν δήμο που με την λύση της αποκομιδής των απορριμμάτων πέτυχε μείωση των τελών καθαριότητας 5% και με δεδομένα που σύντομα θα σας επιβάλουν σε αντίστοιχη μείωση λόγω του σωστού αρχικού σχεδιασμού. Παραλάβατε μια περιβαλλοντολογική αδειοδότηση του έργου και μία ένταξη σε χρηματοδότηση και το μόνο που λέτε είναι "φύγε κακό από τα μάτια μου" γιατί αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι επικοινωνιακά εξαργυρώσιμος.

ΟΧΙ Ένα μεγάλο Όχι από την παράταξη μας

Η αγάπη μας για τον τόπο μας, η επιστημονική μας κατάρτιση στον τομέα, η οικολογική μας συνείδηση και οι μέχρι τώρα πράξεις μας σαν διοίκηση που γνώμονα είχαν το καλό του τόπου, πέρα από την λαϊκίστικη και μικροπολιτική αντιμετώπιση που δεχθήκαμε, δεν μας επιτρέπουν σαν παράταξη την αντιμετώπιση του θέματος με τόση ελαφρότητα.

Δεν θα παραβρεθούμε στην σημερινή κακήν κακώς οργανωμένη συνάντηση

Θα ενημερώσουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο τους συμβούλους, γιατί έχουμε την αίσθηση ότι οι σύμβουλοι της διοίκησης δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι καθώς και τους πολίτες του τόπου μας.

Επιμένουμε στην πρόταση μας για δημιουργία δεύτερου ΣΜΑ στην ενότητα της Παλλήνης ώστε να διασφαλίσουμε την κατασκευή του έργου του ΧΥΤΑ και να πετύχουμε μείωση του λειτουργικού κόστους.

Συμφωνούμε στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων αλλά στον χώρο του υπάρχοντος ΧΥΤΑ.

Θα μιλήσουμε για ότι αφορά την πρόταση του ΣΜΑ μόνον μετά την δημοπράτηση και την εγκατάσταση εργολάβου για την ολοκλήρωση του έργου».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2