xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ο σχεδιασμός και τα εμπόδια για την αντιπυρική προστασία της Σιθωνίας (ΦΩΤΟ)

IMG 20200512 111021

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Στη «μάχη» της πρόληψης των πυρκαγιών ρίχνεται και φέτος ο Δήμος Σιθωνίας, στη Χαλκιδική σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, αρχές και οργανώσεις, ώστε η περιοχή να βγει αλώβητη και το φετινό καλοκαίρι.

Ο σχεδιασμός για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο επικαιροποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), η οποία διεξήχθη το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στη Νικήτη.

Ο Δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, υπογράμμισε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία του κορωνοϊού και τις δυσκολίες που προκύπτουν ενόψει της θερινής περιόδου. Ο ίδιος ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την αντιπυρική προστασία.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Ντέμπλας αναμένει το «πράσινο φως» από τις δασικές υπηρεσίες ώστε σε συνεργασία με ιδιώτες να προχωρήσει η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου των περιοχών Νικήτης-Αγίου Νικολάου-Σάρτης-Συκιάς-Νέου Μαρμαρά ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και άλλων μηχανημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Για πρώτη φορά η Δημοτική Αρχή Σιθωνίας θα διαθέσει κονδύλια και μέσω της ΣΑΤΑ για την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με χρηματοδότηση της τάξης των 4.000 ευρώ ανά ομάδα.

IMG 20200512 110938

Σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού

Ο Δήμαρχος Σιθωνίας αναφέρθηκε επίσης στην ανάθεση μελέτης σε ειδικό δασολόγο για τον ασφαλή τρόπο απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς από πυκνοκατοικημένους οικισμούς, οι οποίοι περιβάλλονται από δάση και πυκνή βλάστηση. Ειδικότερα, η μελέτη θα περιλαμβάνει τις περιοχές της Μεταμόρφωσης (όρια με Δήμο Πολυγύρου), της Ελιάς και της Βουρβουρούς. «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τις υπηρεσίες μας ενώ καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε το αρμόδιο υπουργείο να εγκρίνει την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο κ. Ντέμπλας.

Αυξημένες περιπολίες

Ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη πυρκαγιών στη Σιθωνία αναμένεται να δοθεί φέτος και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκιδικής. Ο Διοικητής Αριστείδης Κατιρτζίδης, ανέφερε στη συνεδρίαση ότι η επιτήρηση θα είναι αυξημένη στη διάρκεια των Σαββατοκύριακων και κατά τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι αυξημένος. «Φέτος θα διαθέσουν 6-7 περιπολικά έναντι 4 που υπήρχαν πέρσι. Παρόλο που εντοπίζονται ορισμένες ελλείψεις σε οχήματα καταβάλλουμε προσπάθειες για διάθεση επιπλέον πυροσβεστικών», εξήγησε ο κ. Κατιρτζίδης.

Η δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νέου Μαρμαρά έχει αυξηθεί από την περσινή χρονιά κατά 6 άτομα ενώ από τους συνολικά 60 εποχικούς πυροσβέστες που θα προσληφθούν προσεχώς στη Χαλκιδική, γύρω στα 10-15 άτομα θα στελεχώσουν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της περιοχής.

IMG 20200512 111006

Εποχικό Κλιμάκιο στη Σάρτη

Ο κ. Κατιρτζίδης γνωστοποίησε ακόμη ότι στο πλαίσιο ενός νέου Προεδρικού Διατάγματος προβλέπεται η δημιουργία 6 Εποχικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων στη Χαλκιδική ένα εκ των οποίων αναμένεται να λειτουργήσει στην περιοχή της Σάρτης. Ο ίδιος ευχαρίστησε τόσο την τωρινή όσο και την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Σιθωνίας για την άμεση ανταπόκριση ώστε να υλοποιηθεί το εν λόγω εγχείρημα.

Κίνδυνοι από την ελεύθερη κατασκήνωση

Κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας επισημάνθηκε η «μάστιγα» της ελεύθερης κατασκήνωσης και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί και για την πρόκληση πυρκαγιών.

Στο ζήτημα αναφέρθηκαν εκτός από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τόσο ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Τορώνης Βασίλης Ζήσιος όσο και ο πρόεδρος της Κοινότητας Σάρτης Μιχάλης Σπανός. Μάλιστα εκφράστηκαν ανησυχίες για αύξηση του αριθμού των παράνομων κατασκηνωτών όταν θα ανοίξουν τα σύνορα της χώρας έπειτα από την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας και σε συνδυασμό με την καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων. Ζητήθηκε αυξημένη αστυνόμευση ώστε να παταχθεί ή να περιοριστεί το φαινόμενο.

«Βραδυφλεγείς βόμβες» τα ακαθάριστα οικόπεδα

Σε «πονοκέφαλο» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις συναρμόδιες αρχές έχουν εξελιχθεί πολλά οικόπεδα ιδιωτών, τα οποία έχουν κατακλυστεί από ξερά χόρτα αυξάνοντας τον κίνδυνο φωτιάς στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο Αντιδήμαρχος Σιθωνίας Γιώργος Δαλδογιάννης υπογράμμισε τις δυσκολίες και τις περιορισμένες δυνατότητες ώστε να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία που προβλέπει καθαρισμό του χώρου από τον οικείο Δήμο με το κόστος του 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και τις δαπάνες αποκομιδής να βαρύνουν τον ιδιοκτήτη και την επιβολή προστίμου βάσει της σχετικής πυροσβεστικής διάταξης. Ο κ. Δαλδογιάννης επανέφερε και το ζήτημα με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων και την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλάδευσης.

Πάντως, όπως έκανε γνωστό ο Διοικητής της Π.Υ. Χαλκιδικής αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα σε όσους ανάβουν φωτιά για να κάψουν χόρτα, κλαδιά κλπ.

Επισημάνσεις για τους μελισσοκόμους

Στη σύσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα και η τακτική πολλών μελισσοκόμων, οι οποίοι τοποθετούν τις κυψέλες σε σημεία όπου εμποδίζεται το έργο των πυροσβεστών σε περίπτωση πυρκαγιάς καθώς και των δασικών υπηρεσιών. «Αναγνωρίζουμε ότι η μελισσοκομία αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο της τοπικής οικονομίας, ωστόσο οι παραγωγοί θα πρέπει να τα τοποθετούν σε σημεία, όπου δεν θα εμποδίζουν», επισήμανε ο Προϊστάμενος Έργων του Δασαρχείου Πολυγύρου, Θωμάς Αρβανίτης.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε και το γεγονός ότι πολλές κυψέλες τοποθετούνται σε φθαρμένα ελαστικά και εκτός από την αντιαισθητική εικόνα που δημιουργείται, ελλοχεύουν κίνδυνοι επειδή πρόκειται για εύφλεκτα υλικά.

IMG 20200512 113754

Σε ετοιμότητα και η ΠΕΧ

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Μάγδα Συρδάρη, ανέφερε ότι βρίσκεται σε ισχύ το μητρώο εργοληπτών για τη χρήση μηχανημάτων σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών. Στην περιοχή της Νικήτης θα υπάρχει διαθέσιμη υδροφόρα, όπως και στη Φούρκα της Κασσάνδρας, ενώ όταν ο δείκτης αυξημένης επικινδυνότητας βρίσκεται στο 3-4 θα εκδίδονται αποφάσεις απαγόρευσης της κυκλοφορίας στον ορεινό όγκο της Σιθωνίας.

Η κ. Συρδάρη υπογράμμισε τη σημασία της κατάρτισης σχεδίου οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού από οικισμούς όταν ξεσπάσει πυρκαγιά ενώ στάθηκε και σε φαινόμενα κλειστής πρόσβασης προς παραλίες και άπειρων πολεοδομικών παραβάσεων.

Έργα από το Δασαρχείο

Ο Προϊστάμενος Έργων του Δασαρχείου Πολυγύρου γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για συντήρηση και αποκατάσταση των δασικών δρόμων στον ορεινό όγκο της ευρύτερης περιοχής.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την επαναδημοπράτηση του δρόμου Νικήτης-Συκιάς μήκους 42,5 χιλιομέτρων ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να εγκριθεί η κατασκευή του δασικού δρόμου Τορώνης-Συκιάς μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, έπειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης.

Τέλος, ενόψει του νέου Π.Α.Α. που θα ξεκινήσει το 2021 θα προωθηθεί η ένταξη αντίστοιχων έργων σε άλλες περιοχές της Σιθωνίας, όπως η Σάρτη.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2