xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Ιστορίες της Λιαρίγκοβας"

95842957 10216539896916716 6561431047156793344 o

Αφιέρωμα του in.gr στην Αρναία Χαλκιδικής

"Αρχοντικά μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, όμορφα σπίτια, πλακόστρωτοι και λιθόστρωτοι δρόμοι και σοκάκια στολίζουν την Αρναία, πυκνοδομημένη κωμόπολη της Χαλκιδικής", αναφέρει το αφιέρωμα του in.gr για την ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Αριστοτέλη.

Κωμόπολη της Χαλκιδικής με παραδοσιακό χρώμα, χτισμένη στις βόρειες απολήξεις του όρους Χολομώντα (υψόμετρο 600), η Αρναία, ιστορική έδρα του Δήμου Αριστοτέλη, αποτελεί το αγροτικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Αρχοντικά μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, όμορφα σπίτια, πλακόστρωτοι και λιθόστρωτοι δρόμοι και σοκάκια στολίζουν την πυκνοδομημένη κωμόπολη με τη μακρά παράδοση στον εκπαιδευτικό τομέα, τη βυζαντινή και τη χορωδιακή μουσική, την υφαντική και τη μελισσοκομία.

Οικιστικός πυρήνας της Αρναίας είναι η κεντρική πλατεία με το μεγάλο πλάτανο, το λεγόμενο παζάρι, γύρω από το οποίο αναπτύσσεται το εμπορικό κέντρο της κωμόπολης.

Η Αρναία στο διάβα του χρόνου

Τις βαθιές ρίζες της Αρναίας στο χρόνο υποδηλώνει η ύπαρξη γειτονικής αρχαίας πόλης με την ονομασία Αρναί.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η αρχαία πόλη των Αρνών, την οποία μνημονεύει ο Θουκυδίδης, βρισκόταν στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, όπου έχουν αποκαλυφθεί ευρήματα που χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς έως και τους Μεσοβυζαντινούς Χρόνους.

Η Λιαρίγκοβα (Λιαρίγκοβη)

Η Αρναία ήταν γνωστή επί αιώνες ως Λιαρίγκοβα ή Λιαρίγκοβη (ονομασία σλαβικής προέλευσης).

Ο μικρός οικισμός της Λιαρίγκοβας, που είχε ιδρυθεί περί τα τέλη του 15ου/αρχές του 16ου αιώνα από εργάτες-μοναχούς του μετοχίου της αγιορείτικης μονής Κωνσταμονίτου (Κασταμονίτου), αναφέρεται πρώτη φορά σε ένα φιρμάνι του 1750, το οποίο περιλαμβάνει έναν κατάλογο των μετοχίων της προαναφερθείσης μονής.

Ο οικισμός αυτός γνώρισε περίοδο άνθησης κατά το 18ο αιώνα χάρη στην απασχόληση των κατοίκων του στα μεταλλεία των Σιδηροκαυσίων, αποτέλεσε δε εμπορικό κέντρο της Χαλκιδικής και πρωτεύουσα της περίφημης μεταλλευτικής ομοσπονδίας των δώδεκα κοινοτήτων των Μαντεμοχωρίων.

Οι κάτοικοι της Λιαρίγκοβας, τόσο κατά τους Προεπαναστατικούς Χρόνους όσο και μετά την Επανάσταση του 1821, ασχολούνταν με την υφαντική (μάλλινοι τάπητες), τη μελισσοκομία και το εμπόριο ξυλείας και ζώων.

Η Λιαρίγκοβα έλαβε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους, γεγονός που προκάλεσε την πυρπόληση και την ερήμωσή της.

Εξάλλου, αγωνιστές από τη Λιαρίγκοβα συμμετείχαν στο Μακεδονικό Αγώνα των ετών 1904-1908.

Το 1928 η Λιαρίγκοβα μετονομάστηκε σε Αρναία.

Το 1932 η Αρναία ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Βόρειας Χαλκιδικής.

Οι 3.000 κάτοικοί της ασχολούνταν ως επί το πλείστον με το εμπόριο, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την υλοτομία, την υφαντική και την κατασκευή χειροποίητων παπουτσιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΔΩ

φωτογραφία: Στέλιος Ρήγας

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2