sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Σε ανοδική τροχιά ο συνεδριακός τουρισμός στη Θεσσαλονίκη

conference room clio 2tour

"Ανέβηκε" 14 θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη

Στους 40 σημαντικότερους συνεδριακούς προορισμούς της Ευρώπης για το 2019 συμπεριλαμβάνεται η Θεσσαλονίκη, "ανεβαίνοντας" 14 θέσεις στην γενική κατάταξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων και Συναντήσεων- International Congress & Convention Association (ICCA) που δημοσιεύθηκαν, η Θεσσαλονίκη κατατάσσεσαι πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην 39η θέση από την 53η στην οποία βρισκόταν το 2018 και σε παγκόσμιο επίπεδο στην 70η θέση, σημειώνοντας άνοδο 23 θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που κατείχε την 93η θέση.

Πρόκειται για «μια πολύ ευχάριστη είδηση για τη Θεσσαλονίκη, καθοριστική για να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, ενώ είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων για την επόμενη ημέρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης- Thessaloniki Convention Bureau (TCB) Γιάννης Ασλάνης, τονίζοντας ότι «η πόλη συνεχίζει να ανεβαίνει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάταξη, η χώρα φαίνεται να θεωρείται ασφαλής προορισμός, επομένως έχουμε μια στέρεη βάση για να εργαστούμε όλοι μαζί και να εντείνουμε τις δράσεις μας για προβολή της πόλης στη συνεδριακή αγορά».

«Το Thessaloniki Convention Bureau που έχει αναλάβει το ρόλο αυτό από το 2014, χρειάζεται καθολική υποστήριξη, περισσότερο από ποτέ, με την ιδιαιτερότητα των νέων συνθηκών. Με δεδομένη την αμέριστη συμπαράσταση των ιδρυτικών και συνδρομητικών μελών μας, την προσήλωση όλων των μελών του ΔΣ στο στόχο μας και την τεχνογνωσία των στελεχών μας, η στήριξη από το σύνολο της τουριστικής κοινότητας της πόλης και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική για να αναπτύξει μια επιθετική πολιτική και να κρατήσει την πόλη σταθερά στην ανοδική πορεία που έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια» πρόσθεσε.

Η ετήσια έκθεση της ICCA για την παγκόσμια αγορά αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς παρέχει στοιχεία για να εντοπίσουν νέους προορισμούς που ανεβαίνουν δυναμικά στην παγκόσμια κατάταξη και αποκτούν μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον διεθνώς, η Θεσσαλονίκη, μέσω των δράσεων του Thessaloniki Convention Bureau, κατάφερε να καταγράψει αύξηση 35% των συνεδρίων που φιλοξένησε μέσα στο 2019. Συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκαν συνολικά 39 συνέδρια ενώσεων και οργανισμών με τον αριθμό των συνέδρων να φθάνει τους 10.350.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 2019 αυξήθηκαν σημαντικά τα συνέδρια μεσαίου μεγέθους (150 - 499 συμμετέχοντες) που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη (από 6 το 2018 σε 16 το 2019).

Η μέση δαπάνη κάθε συνέδρου στη Θεσσαλονίκη για το 2019 ανέρχεται σε 1460 δολάρια. Η συνολική δαπάνη των συνέδρων που επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη το 2019 υπολογίζεται στα 15.000.000 δολάρια. Στα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος εγγραφής στο συνέδριο.

Στην καταγραφή της ICCA από την οποία προκύπτουν τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται αποκλειστικά τα διεθνή συνέδρια σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια: η διοργάνωση πρέπει εναλλάσσεται τουλάχιστον μεταξύ 3 χωρών, να έχει τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες και να έχει συγκεκριμένη συχνότητα πραγματοποίησης (δηλ. να μην αποτελεί ad hoc διοργάνωση).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Thessaloniki Convention Bureau από τα μέλη του, αλλά και από φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης, στην πόλη πραγματοποιήθηκαν συνολικά 440 συναντήσεις, τοπικού, εθνικού και διεθνούς χαρακτήρα, στις οποίες περιλαμβάνονται ημερίδες, συνέδρια, workshops με τη συμμετοχή περίπου 69.000 ατόμων.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr