xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Δράσεις του Δήμου Ν. Προποντίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

99377923 2678407385761283 6489987534657945600 o

Μέσω του δικτύου BeePathnet

Οι μέλισσες απειλούνται. Τα σημερινά ποσοστά εξαφάνισης ειδών είναι 100 έως 1.000 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό λόγω ανθρώπινων επεμβάσεων. Σχεδόν το 35% των ασπόνδυλων επικονιαστών, ιδίως των μελισσών και των πεταλούδων, και περίπου το 17% των σπονδυλωτών επικονιαστών, όπως οι νυχτερίδες, αντιμετωπίζουν εξαφάνιση παγκοσμίως.

Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση τότε καλλιέργειες όπως φρούτα, ξηροί καρποί και πολλές άλλες φυτικές καλλιέργειες θα αντικατασταθούν όλο και περισσότερο από βασικές καλλιέργειες όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και οι πατάτες, με αποτέλεσμα τελικά μια μη ισορροπημένη κατανομή ειδών διατροφής.

Οι εντατικές καλλιεργητικές πρακτικές, η αλλαγή χρήσης γης, η μονοκαλλιέργεια, τα φυτοφάρμακα και οι υψηλότερες θερμοκρασίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή δημιουργούν προβλήματα για τους πληθυσμούς των μελισσών και, κατ' επέκταση, την ποιότητα των τροφίμων που καλλιεργούμε.

Σήμερα οι μέλισσες, οι επικονιαστές και πολλά άλλα έντομα μειώνονται σε αριθμό. Αυτή η ημέρα παρέχει μια ευκαιρία σε όλους μας -είτε εργαζόμαστε για κυβερνήσεις, οργανισμούς ή την κοινωνία των πολιτών είτε για πολίτες- να προωθήσουμε δράσεις που θα προστατεύσουν και θα ενισχύσουν τους επικονιαστές και τους οικοτόπους τους, θα βελτιώσουν την αφθονία και την ποικιλομορφία τους και θα υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της μελισσοκομίας.

Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας των Μελισσών κάθε χρόνο γίνονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη και στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα. Γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα από το 2018, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Σλοβενίας με την υποστήριξη της Apimondia, η οποία οδήγησε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να κηρύξει την 20ή Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

Η ημερομηνία αυτής για την Παγκόσμια Μέρα Μέλισσας επιλέχθηκε καθώς ήταν η ημέρα που γεννήθηκε ο Anton Janša, πρωτοπόρος της σύγχρονης μελισσοκομίας από τη Σλοβενία. Ο Janša προερχόταν από μια οικογένεια μελισσοκόμων στη Σλοβενία, μια χώρα όπου η μελισσοκομία αποτελεί μια σημαντική γεωργική δραστηριότητα με μακρά παράδοση.

Ο φετινός εορτασμός στον Δήμο Ν. Προποντίδας

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας, στη Χαλκιδική, συμμετέχει στο δίκτυο BeePathnet με άλλες πέντε ευρωπαϊκές πόλεις. Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 δεν επέτρεψε να γίνουν εκδηλώσεις με κόσμο και για αυτό οι πόλεις που συμμετέχουν προσάρμοσαν τις δράσεις τους στην περίσταση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

• Τα μέλη της ελληνικής ομάδας BeePath έφτιαξαν με απλά υλικά ένα ξενοδοχείο μελισσών σε πάρκο στα Νέα Μουδανιά και σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε φυτεύσεις από κοινού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Μάμαντος.

• Τρέχουν ακόμη οι δράσεις μας “Best Bee Balcony” και “Τι βουίζει στα άνθη”.

• Στείλαμε ανοικτή επιστολή για το μείζον και διαρκές πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι μελισσοκόμοι στην ελληνική επικράτεια σε σχέση με τα φυτοφάρμακα και τις επιπτώσεις που επιφέρει η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση τους.

• Επιπλέον, προκαλέσαμε εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία της περιοχής μας να συμμετάσχουν στον εορτασμό με παρασκευή γλυκών με μέλι ή με θέμα τη μέλισσα.

Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις το επόμενο διάστημα με φυτεύσεις, κατασκευές και άλλα πολλά.

Για να ενημερώνεστε σχετικά μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην ιστοσελίδα του έργου.

Για την παγκόσμια μέρα της μέλισσας πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

https://urbact.eu/world-bee-day-2020-bethebee

http://www.fao.org/world-bee-day/en/

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ BEEPATHNET:

Ιστοσελίδα έργου:

https://urbact.eu/beepathnet

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2