xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Τα μέτρα πρόληψης από την πανδημία στο επίκεντρο του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

ygeia syr

Οι διαπιστώσεις

Τηλεδιάσκεψη του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής με φορείς της υγείας και του τουρισμού της Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου, για την εξέταση της κατάστασης που επικρατεί στο νομό σχετικά με την πανδημία, τα αναγκαία μέτρα πρόληψης των πολιτών και των τουριστών και τη θωράκιση το νομού από ένα δεύτερο κύμα.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε εκτενής αναφορά στη μέχρι τώρα κατάσταση στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές παροχής υγείας, την ετοιμότητά τους, τις ελλείψεις τους και την σύνδεσή τους με τον τουριστικό κλάδο εν όψει της τουριστικής περιόδου που αντικειμενικά απαιτεί περισσότερα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας. Τόσο οι υγειονομικοί φορείς, όσο και οι φορείς του τουρισμού που συμμετείχαν, κατέθεσαν την ιδιαιτερότητα της Χαλκιδικής ως τουριστικός προορισμός και την ιδιαίτερη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί από την πολιτεία εστιάζοντας κυρίως στα εξής:

• Στη χρόνια υποστελέχωση των δομών υγείας της Χαλκιδικής, σε όλες τις βαθμίδες, που δεν ενισχύονται το καλοκαίρι με εποχιακό προσωπικό και που τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

• Στη δημιουργία υγειονομικών προβλημάτων αλλά και γενικότερης δυσλειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων από την καθυστέρηση της επικαιροποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

• Στο ομιχλώδες και ριψοκίνδυνο τοπίο σε σχέση με τη διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό στους αλλοδαπούς τουρίστες και τα προβλήματα ευθύνης που μετακυλίονται στις τουριστικές επιχειρήσεις ενέχοντας μάλιστα και κινδύνους για απαιτήσεις αποζημιώσεων.

Στην ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης αλλά και επαγρύπνησης για την τήρηση των οδηγιών τόσο του ντόπιου πληθυσμού όσο και των τουριστών σχετικά με τα μέτρα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης.

• Στην έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης της πρόληψης μεταδοτικότητας του covid19 ειδικά μέσω του οδικού τουρισμού.

• Στο ασαφές πλαίσιο λειτουργίας των κινητών μονάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ) ειδικού σκοπού, για τη διενέργεια ελέγχων και τεστ. Από δε τις προβλεπόμενες 6 (εξι) μονάδες στο νομό, τελικά δημιουργήθηκε μόνο μία λόγω έλλειψης αιτήσεων.

• Στην ανάγκη περισσότερης ενίσχυσης των δομών υγείας με ιατροφαρμακευτικό υλικό και υλικά προστασίας των εργαζομένων από τον covid19.

• Στην προβληματική κατάσταση των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) που άνοιξαν μεν αλλά λόγω των νέων κανόνων ασφαλείας, καθυστερεί η ομαλοποιημένη λειτουργία τους. Υπάρχουν επίσης ΠΙ και ΚΥ που δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα γιατί εκκρεμούν οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πάγωσαν από την σημερινή κυβέρνηση.

• Στις ελάχιστες θέσεις που έχουν τελικά καλυφθεί με επικουρικό προσωπικό, τόσο ιατρικό και νοσηλευτικό, όσο και λοιπό, παρότι έχουν προκηρυχθεί.

Προφανής αιτία η έλλειψη κινήτρων.

• Στην σημαντική λειτουργία και προσφορά των κλινών ΜΕΘ στο ΓΝΧ (έργο Πολάκη).

• Στα διαχρονικά προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική (34 από τους τουλάχιστον 60 αναγκαίους διασώστες για την σωστή λειτουργία του). Επίσης έχουν καλυφθεί ελάχιστες θέσεις επικουρικού προσωπικού ΕΚΑΒ ενώ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ούτε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εθελοντική μετακίνηση διασωστών κατά την κανονική τους άδεια με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης. Τέλος δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη και σχεδιασμός για τη θερινή ενίσχυση του νομού λόγω τουριστικής περιόδου με ελικόπτερο ή/και με μηχανές όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ιδιώτες γιατροί είναι ελάχιστοι και δεν μπορούν να καλύψουν όλα τα τουριστικά καταλύματα. Περίπου 70 ιδιώτες ιατροί για περισσότερα από 500 καταλύματα. Υπάρχει δε μεγάλη διαφοροποίηση, όσον αφορά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών ιδιαίτερα μεταξύ των ιδιωτών που διαμένουν και εργάζονται μόνιμα στη Χαλκιδική και αυτών που έρχονται μόνο για το καλοκαίρι και που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανειδίκευτοι γιατροί.

Επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας των ιατρείων τους καθότι νιώθουν εκτεθειμένοι στον οποιοδήποτε τουρίστα προσέρχεται σε αυτά ενώ παράλληλα δεν τους διατίθενται τα απαραίτητα μέσα προστασίας τα οποία στην περίπτωση αγοράς τους είναι και δυσεύρετα και ακριβά.

• Στην ανάγκη συμμετοχής και των οδοντιάτρων στην επιτροπή του Ε.Ο.Δ.Υ, μιας και αποτελούν επαγγελματική ομάδα, υψηλού κινδύνου από τον covid19.

• Στη ζοφερή εικόνα που με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μία στις δύο τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν λόγω της καθυστέρησης λήψης υγειονομικών και οικονομικών μέτρων ενίσχυσής τους.

Από τη μεριά όλων των συμμετεχόντων εκφράστηκε η ικανοποίηση τους για την πρωτοβουλία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής και του Τμήματος Υγείας όπως επίσης και η αναγκαιότητα συνέχισης αυτής της προσπάθειας από όλους, μιας και το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι πρώτιστη υποχρέωση αλλά και δικαίωμα όλων.

Τα δε, συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης αποτελούν υλικό για άμεσες παρεμβάσεις και προτάσεις της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής προς την πολιτεία, τους αρμόδιους φορείς και όλους τους πολίτες.

Στην Σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής με την συντονίστρια του τμήματος και Συντονίστρια Διευθύντρια του Κ.Υ. Κασσανδρείας Σοφία Δημοπούλου. Επίσης η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, η πρώην Βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη και ο Συντονιστής της Ν.Ε. Στέλιος Παπαματθαίου.

Από τους φορείς Υγείας οι: Μάριος Πυρπασόπουλος (Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής), Ναταλία Κεσσίδου (Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής) και Στράτος Προύσαλης (Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής).

Από τους φορείς του τουρισμού οι: Γρηγόρης Τάσιος (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων), Δημήτρης Χαδαλής (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων) και Αντώνης Δεληδημητρίου (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ).

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2