ΡΟΗ 24/7:

Άνω-κάτω Κικίλιας και Θεοδωρικάκος από δημοσίευμα

mitsotakis kikilias theodorikakos

Για ενίσχυση του ρόλου των Δήμων σε σχολεία και κέντρα υγείας

Tη δυσφορία και αιφνιδιασμό του υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για ενισχυμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τομείς όπως σχολεία και κέντρα υγείας.

Πρώτον, το υπουργείο Υγείας δεν συμμετέχει σε καμία τέτοια επιτροπή.

Δεύτερον, η κρίση του κορωνοϊού κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η κεντρική διοίκηση και ο κεντρικός σχεδιασμός στο σύστημα υγείας.

Τρίτον, έχει ήδη ανακοινωθεί και βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Δίκτυα Υγείας).

Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε διαψεύσει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση για την ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης. Η αρμόδια επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει καταθέσει το πόρισμά της στο υπουργείο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Θεοδωρικάκου:

«Είναι διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της ενίσχυσης του ρόλου της αυτοδιοίκησης.

Για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών δημιουργήθηκε πριν από 4 μήνες επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, που επεξεργάζεται τις προτάσεις για το περιεχόμενο αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις και συνεδριάσεις και έχουν κατατεθεί πολυάριθμες προτάσεις, ιδέες και απόψεις.

Η επιτροπή ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει καταθέσει το σχετικό πόρισμά της στο υπουργείο. Συνεπώς το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής, θα γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση, προετοιμασία και αξιόπιστος διάλογος με τους αρμοδίους κυβερνητικούς φορείς για να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες νομοθέτησης κι εφαρμογής της».

επιστροφή στην κορυφή