ΡΟΗ 24/7:

Στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις

xrhmatistirio

- Κραχ (-12,78%) στο ΧΑ - Στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας κινείται χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων - Ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι αγγίζει τα γκισέ των τραπεζών

Η απουσία αγοραστών οδήγησε σε ελεύθερη πτώση με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει απώλειες άνω του 13% για να κλείσει τελικά στις 902 μονάδες με πτώση 12,78%. Απώλειες 20% για τη μετοχή της Εθνικής ενώ και η ΔΕΗ υποχώρησε κατά 23%. Παραλληλα, μεγάλες απώλειες άνω του 15% για τις μετοχές των: Πειραιώς, Alpha Bank και ΟΠΑΠ. (Δείτε αναλυτικά την πορεία του Χρηματιστηρίου εδώ)

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, δεν έχει εκδηλωθεί κύμα φυγής καταθέσεων αλλά σε πολλά τραπεζικά καταστήματα υπήρχε αυξημένη κινητικότητα από την πλευρά των πελατών οι οποίοι ρωτούσαν για τις λήξεις των προθεσμιακών τους καταθέσεων και ζητούσαν να πληροφορηθούν για συγκεκριμένα προϊόντα και γενικότερα ενημέρωναν την τράπεζα να μην προβεί σε ανανέωση της κατάθεσης χωρίς να ενημερωθεί ο πελάτης. Διευθυντές τραπεζών έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν για φυγή καταθέσεων, αλλά από την κινητικότητα στα καταστήματα θεωρούσαν ότι είναι φανερό πως “οι μηχανές των καταθετών έχουν αρχίσει να θερμαίνονται”.

Ανάλογο κλίμα ανησυχίας καταγράφεται και στα desks των ξένων τραπεζών και επενδυτικών οίκων που ασχολούνται με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα ελληνικά desk κατακλύστηκαν από ερωτήσεις ξένων θεσμικών που ζητούσαν να ενημερωθούν για τις ακριβείς διαδικασίες εκλογής του Προέδρου.

Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες έχει προηγηθεί ένα μίνι ράλι στη χρηματιστηριακή αγορά, οι πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές ήταν μεγάλες καθώς το Χ.Α είναι πλέον αγορά επαγγελματιών και οι αγοραστές εμφανίζονται μόνο στα χαμηλά και εφόσον οι μετοχές έχουν διαγράψει σημαντική υποχώρηση.

Και στην αγορά ομολόγων, η δυσπιστία των επενδυτών και ο φόβος για την πολιτική αβεβαιότητα αποτυπώθηκε με μια άνοδο κατά περίπου 65 μονάδων βάσης για το ελληνικό δεκαετές. Μετά την αποκλιμάκωση περίπου 7,2% που είχε σημειωθεί - από τα επίπεδα του 8% που είχε φτάσει το δεκαετές όταν η Ελλάδα διακήρυξε το τέλος του Μνημονίου από τις αρχές του 2015 - το δεκαετές επέστρεψε στο επίπεδο του 8%.

 

newmoney.gr

επιστροφή στην κορυφή