Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμία διευκρίνιση από το ΥΠΕΝ για τις πολεοδομικές μελέτες της Ν. Καλλικράτειας

PANAS YPEN XATZHDAKHS KALLIKRATEIA

Η "αόριστη" απάντηση στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Απ. Πάνα

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας με θέμα την «Ολοκλήρωση μελετών για την β’ κατοικία της Δημοτικής Ενότητας Καλλικράτειας, Δήμου Ν. Προποντίδας Ν. Χαλκιδικής», απάντησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Το αρμόδιο Υπουργείο με την εν λόγω απάντηση επισημαίνει ότι θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού, µε βασικό εργαλείο τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ). Με το πρόγραμμα αυτό θα καλυφθεί μέσα σε μία εξαετία το 100% της χώρας (από 20% σήμερα) µε σύγχρονα σχέδια χρήσεων γης. Ωστόσο, δεν διευκρινίζει ποια θα είναι από εδώ και στο εξής η πορεία των πολεοδομικών μελετών για την περιοχή της Νέας Καλλικράτειας.

«Με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας μπορούν να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε από εδώ και στο εξής να ξεκαθαρίσει το τοπίο για ένα πολύ σημαντικό θέμα της περιοχής, αυτό της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης των πολεοδομικών μελετών, που μπορεί να συντελέσει στην ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής. Από πλευράς μου, θα συνεχίσω να παρεμβαίνω με κάθε μέσο που διαθέτω προς το συμφέρον των πολιτών της Ν. Καλλικράτειας, παρακολουθώντας στενά το θέμα», σχολίασε ο κ. Πάνας.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
AYTOTEΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αθήνα, 13-5-2020
Αρ. Πρωτ. 14649/389

ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων

ΚΟΙΝ.: Βουλευτή κ. Πάνα Απόστολο

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: α) Η µε αριθµό πρωτ. 3815/6-2-2020 Ερώτηση

Σε απάντηση της (α) σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Πάνα Απόστολο, κοινοποιούµε το υπ’ αρ. πρωτ. 14649/287/7-4-2020 έγγραφο της ∆/νσης Πολεοδοµικού Σχεδιασµού/ΥΠΕΝ και σας γνωστοποιούµε ότι πλέον η αναθεώρηση του πολεοδοµικού σχεδιασµού λαµβάνει χώρα µε την έγκριση Τοπικού ή Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Επισηµαίνουµε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα υλοποιήσει ένα πρόγραµµα πολεοδοµικού σχεδιασµού, µε βασικό εργαλείο τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ). Με το πρόγραµµα αυτό θα καλυφθεί µέσα σε µια εξαετία το 100% της χώρας (από 20% σήµερα) µε σύγχρονα σχέδια χρήσεων γης. Επιπλέον, τα ΤΧΣ θα περιλαµβάνουν, µεταξύ των άλλων, τοπικό σχεδιασµό για την προσαρµογή στην κλιµατική αλλαγή, υποστήριξη του σχεδιασµού πολιτικής προστασίας και σχεδιασµό βιώσιµης κινητικότητας

Γ.Γ. ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Δ/νση Πολεοδ. Σχεδ/σμού Τμήμα Πολεοδ/κών Μελετών & Ρυθμίσεων

ΘΕΜΑ: Η υπ. αρ. 3815/6-2-2020 επίκαιρς ερώτηση βουλής (ΔΠΟΛΣ ΥΠΕΝ 14649/7.2.2020).

Σε απάντηση της εν θέματι επίκαιρης ερώτηση του βουλευτή κου. Α. Πάνα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσία μας, σας ενημερώνουμε για τα εξής: Οι μελέτες που αναφέρονται στην υπ. αρ. 3815/2020 ερώτηση αφορούν μελέτες που στο σύνολο τους είχαν ανατεθεί με συμβάσεις το 1994-95 από τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (ονομαζόμενες μελέτες πακέτο 1994). Το 2002 η προβλεπόμενη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο διεκόπη, και έκτοτε οι μελέτες έμειναν σε αναμονή καθώς αναζητούνταν πόροι από το Υπουργείο για την συνέχιση τους. Μετά την ισχύ του Ν4447/2016 με τον οποίο άλλαξε ολόκληρος ο χωρικός σχεδιασμός της χώρας, και κατόπιν της μεγάλης χρονικής παρέλευσης που οι μελέτες έχουν μείνει ανενεργές, κρίνονται πλέον ανεπίκαιρες και θα πρέπει να αναζητηθεί νέο πλαίσιο χωρικής ρύθμισης των περιοχών αυτών. Πιο ειδικά, κάποιες μελέτες όντως έχουν ολοκληρωθεί, σε κάποιες εκκρεμεί η έγκριση Πράξης Εφαρμογής και κάποιες είτε έχουν απορριφθεί από το ΣΤΕ οι πολεοδομικές τους μελέτες (λόγω έλλειψης Δομικού Σχεδίου στην περιοχή), είτε έχουν λυθεί οι συμβάσεις κατόπιν αιτημάτων των αναδόχων (σε συνέχεια της διακοπής της χρηματοδότησης του πακέτου ΠΜ 1994-95 ή λόγω συνταξιοδότησης). Σημειώνουμε ότι, μετά την παρέλευση τόσων ετών από την εκπόνηση των μελετών που αφορούν την περιοχή της Καλλικράτειας, κρίνονται ανεπίκαιρα και τα στοιχεία των μελετών. Θα απαιτηθεί επικαιροποίηση τους, μέσω του ενδεχόμενου συνολικού χωρικού σχεδιασμού του Δήμου Ν. προποντίδας σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Ν 4447/2016».

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020