xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

ΚΚΕ: "ΟΧΙ" στην κατασκευή του φράγματος Χαβρία με ΣΔΙΤ

fragma xavria

Ανάγκη για κατασκευή και λειτουργία υποδομών αποκλειστικά από το κράτος

Βολές στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών επιρρίπτει με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση Χαλκιδικής του ΚΚΕ, για την έλλειψη υποδομών στο νομό, υπογραμμίζοντας ότι έτσι προωθείται η εμπορευματοποίηση αγαθών όπως στην περίπτωση του νερού με την προώθηση της κατασκευής του φράγματος του Χαβρία μέσω ΣΔΙΤ. Στην ίδια ανακοίνωση ζητά την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και την κατασκευή και λειτουργία υποδομών, όπως τα φράγματα, από το ίδιο το κράτος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες, οι λαϊκές οικογένειες στην Χαλκιδική, ταλαιπωρούνται για χρόνια από την έλλειψη επάρκειας ποιοτικού νερού. Ειδικά κατά την τουριστική περίοδο, που ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός πολλαπλασιάζεται θεαματικά, παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα επάρκειας στους δήμους Κασσάνδρας και Προποντίδας. Η έλλειψη πόσιμου νερού και άρδευσης συνυπάρχει, κατά ειρωνικό τρόπο, με τις καταστροφικές πλημμύρες που κάθε τόσο πλήττουν την περιοχή. Η Χαλκιδική είναι πρακτικά αντιπλημμυρικά απροστάτευτη, το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες, βρίσκεται εκτός του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας της Κεντρικής Μακεδονίας.
Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ), διαχρονικά, έχουν σοβαρές ευθύνες για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν απαρέγκλιτα τις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που προωθούν την πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού. Μια πολιτική που με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας του νερού, επικεντρώνεται στα μέτρα “ελέγχου της ζήτησης”, δηλαδή στην κοστολόγηση του νερού σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Μια πολιτική, όπλο στα χέρια του αστικού κράτους, το οποίο αποφασίζει ποια έργα υποδομής θα γίνουν, πού, πότε και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθούν, με βασικό κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία. Συνέπεια των παραπάνω είναι ο μακρόχρονος αποκλεισμός από χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ και ΠΔΕ έργων, όπως η δημιουργία φραγμάτων στο Χαβρία, Πετρένια και τον Ολύνθιο ποταμού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα της Χαλκιδικής.
Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει ως “από μηχανής θεό” τη ΣΔΙΤ για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία, καθώς και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων ύδρευσης, γεγονός που παραδίδει το κοινωνικό αγαθό του νερού απευθείας σε επιχειρηματικούς ομίλους και θα εκτινάξει το κόστος του για το λαϊκό καταναλωτή και το φτωχομεσαίο αγρότη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία έγκρισης της σχετικής ΣΔΙΤ είχε ξεκινήσει ήδη από την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι διοικήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρόκριναν ως “άμεσες λύσεις” τις μονάδες αφαλάτωσης με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης, που ήταν επιλέξιμες από το ΕΣΠΑ της ΠΚΜ, με εξίσου αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες της Χαλκιδικής έχουν κάθε συμφέρον να εμποδίσουν κάθε μορφή παράδοσης της ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής στο κεφάλαιο. Έχουν κάθε συμφέρον να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου, που θυσιάζει όλες τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό του κέρδους, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Να ανοίξουν το δρόμο για την εργατική λαϊκή εξουσία που θα ξεριζώσει το καπιταλιστικό κέρδος ως σκοπό της οικονομίας, που κοινωνικοποιώντας τα μέσα παραγωγής και τη γη, θα μπορεί με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό να καλύπτει και να προλαμβάνει όλες τις ολοένα διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες, ανάμεσα σε αυτές και την πρόσβαση σε φθηνό και ποιοτικό νερό.
Σε αυτή την κατεύθυνση και με κριτήριο την ικανοποίηση σήμερα των σύγχρονων αναγκών χρειάζεται να παλέψουν διεκδικώντας:
Την άμεση υλοποίηση όλων των τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού, των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
• Την άμεση υλοποίηση των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
Αποκλειστικά κρατικό ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και έργα με χρήση επικαιροποιημένων στοιχείων και των πιο εξελιγμένων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογικών εφαρμογών.
• Την αποκλειστική ευθύνη το κράτους για την κατασκευή και λειτουργία υποδομών, όπως τα φράγματα, που είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την επάρκεια και ποιότητα του νερού, όσο και για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής".

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2