xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Φουρτούνες" στην παραλία της Νικήτης (ΦΩΤΟ)

AMMOKRATHS LOGO 5

Σε κίνδυνο η ανάπλαση και τα καταστήματα επειδή πρέπει να κατεδαφιστούν οι αμμοκράτες - Αναφορά στη Βουλή από την Κ. Μάλαμα

Την άμεση κατεδάφιση των αμμοκρατών που έχουν κατασκευαστεί από το 1980 κατά μήκος της παραλίας της Νικήτης, στη Χαλκιδική, ζητά από το Δήμο Σιθωνίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης (Α.Δ.Μ.Θ.) με έγγραφο που απέστειλε η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Ήδη, έχουν εκδοθεί και πρωτόκολλα κατεδάφισης, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες οι αμμοκράτες τοποθετήθηκαν δίχως τις απαιτούμενες μελέτες και άδειες.

Το ζήτημα απασχόλησε την τελευταία –δια περιφοράς λόγω Covid19- συνεδρίαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, όπου το Σώμα ενημερώθηκε για την έγγραφη απάντηση του Δημάρχου Κυπαρίσση Ντέμπλα προς την Α.Δ.Μ.Θ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, «οι αμμοκράτες, που τοποθετήθηκαν από το έτος 1980 και μετά κατά μήκος της ακτογραμμής στην περιοχή της Νικήτης τον Δήμου Σιθωνίας, αποτελούνται από βράχους πολλών τόνων, οι οποίοι είναι αδύνατο να απομακρυνθούν, φορτωθούν και μεταφερθούν σε αδειοδοτημένο για υποδοχή των αντίστοιχων αποβλήτων χώρο με την χρήση των δικών μας μηχανημάτων έργου. Τούτο διότι, όπως σας ενημερώσαμε με το με αριθμ. πρωτ. 4527/23.4.2020 έγγραφό μας και το οποίο μάλιστα λάβατε υπόψη σας προκειμένου, όλως παραδόξως, να στηρίξετε την κρίση σας ότι τα μέσα που διαθέτουμε επαρκούν για την από μέρους μας υλοποίηση των με αριθμ. 231/2005, 207/2019 και 240/2019 Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης, τα μοναδικά μηχανήματα έργου που διαθέτούμε είναι φορτωτής, 1 grader (γκρέιντερ) και μικρός εκσκαφέας (JCB). Επομένως, για ακόμη μία φορά αναφέρω ότι αδυνατούμε με τα περιορισμένων δυνατοτήτων και πεπαλαιωμένα μηχανικά μέσα που έχουμε στην κατοχή μας, να προβούμε στην εκτέλεση των προαναφερθέντων Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης».

Ο κ. Ντέμπλας επισημαίνει ακόμη ότι «οι εν λόγω αμμοκράτες παρέμειναν κατά μήκος της ακτογραμμής στην περιοχή της Νικήτης από το έτος 1980, έτος τοποθέτησής τους, έως και την σύνταξη της παρούσας επιστολής μου δίχως να μεσολαβήσει στο μεταξύ οποιαδήποτε όχληση από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, ακριβώς για τον αδιαμφισβήτητο λόγο ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».

AMMOKRATHS LOGO 7

Ο ίδιος υπογραμμίζει τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων υποδομών για την προστασία της παραλιακής ζώνης και των ιδιοκτησιών. «Οι αμμοκράτες συνιστούν υποστηρικτικό έργο με την έννοια ότι αποτρέπουν την πρόκληση διαβρώσεων και λοιπών βλαβών των ακτών, των κοινόχρηστων χώρων και των περιουσιών των κατοίκων (οικιών και καταστημάτων). Η τοποθέτησή τους διασφαλίζει ελεύθερο χώρο για χρήση τον από τους επισκέπτες/τουρίστες, πολλώ δε μάλλον ειδικά στις μέρες μας εξαιτίας των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19», υποστηρίζει.

AMMOKRATHS LOGO 3

Ο Δήμαρχος υπενθυμίζει ότι «την αναγκαιότητα ύπαρξης των αμμοκρατών, άλλωστε, αναγνώρισε, μεταξύ άλλων, και η ίδια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όταν με την με αριθμ. 107/2012 απόφασή της που λήφθηκε στην 6η/15.3.2012 Συνεδρίασή της (Θέμα 17°), ενέκρινε την οριστική μελέτη «Εργα ανάπλασης στην παραλία Νικήτης Δήμου Σιθωνίας Ν. Χαλκιδικής», όπου τα έργα αυτά αφορούσαν στο «Τμήμα Β», εξαιρουμένων των αμμοκρατών, ενώ, στο πλαίσιο εκτέλεσης του ανωτέρω έργου, η Κτηματική Υπηρεσία Νομού Χαλκιδικής ήταν σε γνώση της ύπαρξης αυτών, εντούτοις, ουδόλως με αφορμή την ανάμιξή της στο εν λόγω έργο εναντιώθηκε για την ύπαρξή τους».

Ο κ. Ντέμπλας εκφράζει έντονες ανησυχίες για τα έργα ανάπλασης που έχουν υλοποιηθεί στο παραλιακό μέτωπο της Νικήτης. «Όπως γνωρίζετε ο Δήμος μας διέθεσε υπέρογκα ποσά για την ανάπλαση της εν λόγω παραλίας στη Νικήτη τα οποία είναι βέβαιο ότι θα καταστραφούν σε περίπτωση απομάκρυνσης των αμμοκρατών από την περιοχή. Ενόψει των ανωτέρω, αναφέρω ότι ενδεχόμενη απομάκρυνση των αμμοκρατών από την ακτογραμμή στην περιοχή της Νικήτης του Δήμου μας, συνεπάγεται με βεβαιότητα πρόκληση βλαβών στους κοινόχρηστους και ιδιόκτητούς χώρους με απροσδιόριστες, περαιτέρω, δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες, ειδικά μάλιστα ενόψει έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου».

AMMOKRATHS LOGO 4

Ταυτόχρονα, η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει στη διαδικασία νομιμοποίησης των συγκεκριμένων κατασκευών. «Σύμφωνα με το άρθρο 14 τον Ν.2971/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν.4607/2019, προβλέπεται εντός δύο (2) ετών από την δημοσίευση ταυ Ν.4607/2019, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων λιμενικών έργων. Στο πλαίσιο του Νόμου, ο Δήμος Σιθωνίας έχει δρομολογήσει την σύνταξη των απαιτούμενων μελετών οι οποίες αναμένονται να κατατεθούν στο αρμόδιο Υπουργείο. Επίσης σας επισημαίνουμε ότι σε συνέχεια σχετικών Αποφάσεων, με την υπ. Αρ. 5162/11-07-2020 Απόφαση τον Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Σιθωνίας είναι κηρυγμένος σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης», αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Ντέμπλας.

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι σε συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των παρατάξεων αλλά και σε συνάντηση με την βουλευτή του νομού Κυριακή Μάλαμα, αποφασίστηκε με την ομόφωνη βούληση όλων να προχωρήσουν οι μελέτες και η νομιμοποίηση των αμμοκρατών και ήδη έγινε επαφή με ειδικό ακτομηχανικό προκειμένου να προχωρήσει η προσπάθεια.

Το Σώμα αποφάσισε την επικαιροποίηση του σχετικού εγγράφου Δημάρχου Σιθωνίας και την έναρξη των διαδικασιών νομιμοποίησης των αμμοκρατών.

AMMOKRATHS LOGO 2

Στη Βουλή η υπόθεση

Αναφορά προς τα συναρμόδια υπουργεία κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το ζήτημα της τακτοποίησης των αμμοκρατών της παραλίας της Νικήτης. Όπως τονίζεται στην αναφορά, οι συγκεκριμένες λιμενικές κατασκευές είναι αδύνατον να αφαιρεθούν και να καταστραφούν, καθώς ο Δήμος Σιθωνίας δεν διαθέτει τα τεχνικά κι οικονομικά μέσα για να εκτελέσει τα σχετικά πρωτόκολλα κατεδάφισης, ενώ την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει την διαδικασία τακτοποίησης τους, μέσα από το πλαίσιο που υπάρχει για την νομιμοποίηση αυθαίρετων λιμενικών έργων. Οι συγκεκριμένοι αμμοκράτες τοποθετήθηκαν στην παραλία της Νικήτης εδώ και δεκαετίες και μία αφαίρεσή τους, εκτός από τεχνικές δυσκολίες εμπεριέχει και κινδύνους για τα έργα ανάπλασης που έχουν εκτελεστεί στην παραλία της Νικήτης. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, ώστε να μην διαταραχθεί η τεχνική σταθερότητα των έργων ανάπλασης της παραλίας της Νικήτης, αλλά και η κοινωνική κι οικονομική ζωή της περιοχής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κυρίους Υπουργούς :

- Εσωτερικών

- Μεταφορών κι Υποδομών

- Εσωτερικών

Θέμα: Ανάγκη στήριξης του Δήμου Σιθωνίας για την νομιμοποίηση των αμμοκρατών στην ακτογραμμή της Νικητής.

Η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα καταθέτει ως αναφορά την υπ. αριθμ. 85/2020 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σιθωνίας, σε σχέση με την στήριξη του Δήμου Σιθωνίας στην προσπάθεια του να νομιμοποιήσει τους αμμοκράτες της ακτογραμμής της Νικητής, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στο παρελθόν και σήμερα είναι τεχνικά αδύνατον να αφαιρεθούν. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, ο Δήμος Σιθωνίας, αφενός, δεν έχει τις τεχνικές δυνατότητες να αφαιρέσει τους συγκεκριμένους βράχους πολλών τόνων από την ακτογραμμή της Νικήτης, αφετέρου, μία τέτοια απομάκρυνση θα έθετε σε κίνδυνο την ευστάθεια μιας σειράς από τεχνικά έργα στην παραλία της Νικήτης. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης των αμμοκρατών, καθώς ο Δήμος Σιθωνίας ήδη έχει ξεκινήσει την διαδικασία νομιμοποίησης των συγκεκριμένων τεχνικών παρεμβάσεων, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο για την νομιμοποίηση λιμενικών αυθαίρετων έργων.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας, σχετικά με τα αναφερόμενα στο συνημμένο, στην κατεύθυνση της επίλυσης του κρίσιμου ζητήματος της νομιμοποίησης των αμμοκρατών στο παραλιακό μέτωπο της Νικήτης, ώστε να μην διαταραχθεί η τεχνική σταθερότητα των έργων ανάπλασης της παραλίας της Νικήτης, αλλά και η κοινωνική κι οικονομική ζωή της περιοχής.

Αθήνα, 27 Μαΐου 2020
Η αναφέρουσα βουλευτής
Κυριακή Μάλαμα

AMMOKRATHS LOGO 1

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 29 Μαϊος 2020 09:38
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2