xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ανάδειξη του πολιτιστικού κι αρχαιολογικού πλούτου της Χαλκιδικής ζητά η Κ. Μάλαμα

malama vouli edr4

Η προσπάθεια ανάδειξης του πολιτιστικού κι αρχαιολογικού πλούτου του νομού έχει ατονίσει αδικαιολόγητα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τη Βουλευτή Χαλκιδικής

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα προστασίας κι ανάδειξης του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου της Χαλκιδικής. Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, το τελευταίο διάστημα δεν διενεργείται καμία ανασκαφή ή εργασία συ​ντήρησης σε αρχαιολογικό χώρο της Χαλκιδικής, ενώ το αρχαιολογικό μουσείο του Πολύγυρου παραμένει αδικαιολόγητα κλειστό. Επίσης, το μνημείο του Καπετάν Χάψα το οποίο βανδαλίστηκε και κλάπηκε είναι κι αυτό εδώ κι 8 μήνες εγκαταλελειμένο. Την ίδια στιγμή, η αρχαιολογική υπηρεσία της Χαλκιδικής συνεχίζει να στεγάζεται στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που την απομακρύνει από το φυσικό αντικείμενο της. Όπως τονίζει η Κυριακή Μάλαμα αυτή η κατάσταση οδηγεί σε απαξίωση τον πολιτιστικό πλούτο της Χαλκιδικής και καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να λάβει μέτρα, ώστε να επιταχυνθεί το έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Χαλκιδικής άμεσα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Ο Νομός Χαλκιδικής, παρόλο που διαθέτει σημαντικότατο πολιτιστικό κι αρχαιολογικό απόθεμα δεν τυγχάνει της απαραίτητης προσοχής από το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το τελευταίο έτος δεν έχει διενεργηθεί ούτε μία αρχαιολογική ανασκαφή, δεν έχει υπάρξει ούτε μία περίπτωση ανάδειξης ενός αρχαιολογικού ευρήματος ή ενός πολιτιστικού έργου κι η συντριπτική πλειοψηφία των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του Νομού παραμένουν εγκαταλελειμμένοι κι αφύλακτοι.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού, οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού παρουσιάζουν απαράδεκτη εικόνα, δεν διαθέτουν υποδομές επισκεψιμότητας, δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό φύλαξης και συντήρησης, ενώ πολιτιστικά μνημεία όπως το Μνημείο του Καπετάν Χάψα παραμένουν αφημένα στη μοίρα τους. Την εικόνα αυτή της εγκατάλειψης επιτείνει κι η διαρκής αδυναμία του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου του Πολυγύρου.

Οι τεράστιες αδυναμίες διαχείρισης του πολιτιστικού πλούτου της Χαλκιδικής οφείλονται και στο γεγονός ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής κι Αγίου Όρους έχει ως έδρα της την Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δυσχερής η μετακίνηση των υπαλλήλων στο φυσικό τους αντικείμενο, δηλαδή στην επιτόπια μελέτη για την ανάδειξη του πολιτισμού της Χαλκιδικής.

Επειδή εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει προχωρήσει καμία δράση προστασίας κι αποκατάστασης του πολιτιστικού κι αρχαιολογικού αποθέματος της Χαλκιδικής.

Επειδή οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαλκιδικής παραμένουν εγκαταλελειμμένοι.

Επειδή το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πολύγυρου, ενώ είναι έτοιμο δεν λειτουργεί ακόμα.

Επειδή το μνημείο του Καπετάν Χάψα είναι βεβηλωμένο και παρατημένο εδώ και 9 μήνες

Ερωτάται η κυρία Υπουργός :

Πότε θα λειτουργήσει το αρχαιολογικό μουσείο του Πολυγύρου;
Ποιες αρχαιολογικές ανασκαφές διενεργούνται αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική και ποιες προγραμματίζεται να διενεργηθούν το επόμενο διάστημα;
Γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής κι Αγίου Όρους συνεχίζει να στεγάζεται στη Θεσσαλονίκη;
Πότε θα προχωρήσει η αποκατάσταση του Μνημείου του Καπετάν Χάψα;".

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2