ΡΟΗ 24/7:

7 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές και προετοιμασία για ένταξη έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"

ZERBAS THEODWRIKAKOS 220620DS

Συνάντηση Θεοδωρικάκου-Ζέρβα

Την άμεση εισροή 7 εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά της Θεσσαλονίκης, την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του εμβληματικού έργου της ανάπλασης των πρώην στάβλων της Παπάφη, την ενίσχυση του στόλου της καθαριότητας με 15 απορριμματοφόρα αλλά και την αξιοποίηση κονδυλίων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την υλοποίηση σημαντικών έργων για τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα, με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να κάνουν ιδιαίτερες αναφορές στη στενή συνεργασία που υπήρξε όλο αυτό το διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα που αφορούν σε ένα ευρύ πεδίο, από τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Δήμων έπειτα από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην έναρξη της δημοτικής περιόδου μέχρι πολύ πρόσφατα την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Τακτοποιούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται άμεσα να διατεθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης ένα ποσό της τάξης των περίπου επτά εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Έχουμε κοινή υποχρέωση να βάλουμε ένα τέλος στο καθεστώς ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υπάρχει ισχυρή εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα αυτό, αλλά υπάρχει και αυτονόητη υποχρέωσή μας να το πράξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά στους ΟΤΑ όλης της χώρας.

Για μια γενναιόδωρη τακτοποίηση του θέματος με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μίλησε από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εισρέουν κονδύλια τέτοιου μεγέθους στην αγορά, η οποία έχει δοκιμαστεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το έργο της Παπάφη

Με την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι προχωρά με απολύτως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το έργο της ανάπλασης στην περιοχή των πρώην στάβλων της Παπάφη.

Τόσο ο Υπουργός όσο και ο Δήμαρχος μίλησαν για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Ο κ. Ζέρβας μάλιστα έκανε γνωστό ότι για το συγκεκριμένο έργο ο Δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής.

Δεκαπέντε απορριμματοφόρα

Μέσα στο επόμενο διάστημα, άλλωστε, ο στόλος των απορριμματοφόρων οχημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω με τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Για το θέμα αυτό ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι άμεσα για την ενίσχυση του στόλου των οχημάτων καθαριότητας θα δοθούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεκαπέντε απορριμματοφόρα.

Ετοιμότητα για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Στην ατζέντα της συνάντησης των κυρίων Θεοδωρικάκου και Ζέρβα βρέθηκε και το ζήτημα της αξιοποίησης κονδυλίων μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι ήδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι καθ’ όλα έτοιμος να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις σε δύο άξονες του προγράμματος, ενώ στην πορεία θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι πολίτες να απολαμβάνουν εκείνες τις υπηρεσίες που πρέπει να έχουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές μητροπόλεις».

Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισαν ως σημαντική παρέμβαση την πλατφόρμα για το μητρώο μηχανικών που έθεσε σε λειτουργία η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ώστε να υποστηριχθούν Δήμοι -ιδιαίτερα αυτοί που έχουν υποστελεχωμένες υπηρεσίες- για την ωρίμανση των προτάσεών τους. Παρών, άλλωστε, στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Ηλίας Γιάτσιος.

Εκτελεστική επιτροπή παρουσία Θεοδωρικάκου

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρακολούθησε τις εργασίες της εκτελεστικής επιτροπής που συγκλήθηκε σήμερα το πρωί και συνεδρίασε υπό την προεδρία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής, οι Αντιδήμαρχοι Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής, Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας, Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, Κοινωνικής Πολιτικής Χάρης Αηδονόπουλος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Ζεϊμπέκης, Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου, Αθλητισμού – Νεολαίας – Εθελοντισμού Πέτρος Λεκάκης και Πολιτισμού Στεφανία Τανιμανίδου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής όπως και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Ευθύμης Φωτόπουλος.

«Με τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους συνεργάτες του είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία. Η συνεργασία μας έχει αρχίσει από τις πρώτες ημέρες που σχηματίστηκε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο Δήμαρχος ετοιμαζόταν να αναλάβει τα καθήκοντα που του είχε αναθέσει ο λαός της Θεσσαλονίκης. Λύσαμε, τότε, όλα τα προβλήματα που θα οδηγούσαν σε διαλυτικές καταστάσεις από την εφαρμογή της απλής αναλογικής και σε λίγο κλείνουμε έναν ολόκληρο χρόνο πολύ θετικής και δημιουργικής συνεργασίας, η οποία θεωρώ ότι έχει βοηθήσει στο να μπει η Θεσσαλονίκη σε μια νέα τροχιά με ένα σχέδιο ανάπτυξης, ώστε να είναι μια πόλη ανοιχτή, με ανοιχτούς ορίζοντες, με βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και του αισθήματος ασφάλειάς τους. Άλλωστε τους τελευταίους μήνες είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα και κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου η πόλη με τη συνεργασία του Δήμου και ιδίως της Δημοτικής Αστυνομίας έκανε μια εξαιρετική δουλειά», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφού αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε ότι παράλληλα «συζητάμε και την επόμενη μέρα της αυτοδιοίκησης, καθώς όλοι πρέπει να συναινέσουμε και να δουλέψουμε, ώστε όλα αυτά τα λάθη που έγιναν μέχρι στιγμής στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης να διορθωθούν, για να έχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση με απόλυτη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα».

ZERBAS THEODWRIKAKOS 220620

επιστροφή στην κορυφή