ΡΟΗ 24/7:

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την υπουργό Πολιτισμού

106106721 1170858339955439 1952059193728410029 n

Στο Κοινοβούλιο ερώτηση που υπογράφει και η Κυριακή Μάλαμα

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσαν η Κυριακή Μάλαμα, ο Πάνος Σκουρολιάκος κι η Τάνια Ελευθεριάδου σε σχέση με τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις στα ζητήματα της προστασίας και ανάδειξης της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις "παραγόντων" και "κύκλων" που δεν επιθυμούν να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές στην ερώτηση τους, η συμπεριφορά της Υπουργού στον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας ήταν απαράδεκτη, ενώ εξίσου απαράδεκτη είναι κι η άρνηση του Υπουργείου να απαντήσει στο εάν η αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου των Φίλιππων γίνεται με επιστημονικά κριτήρια ή εάν κινδυνεύει το μνημείο από προχειρότητες κι αστοχίες υλικού. Ταυτόχρονα, οι βουλευτές καυτηριάζουν το γεγονός ότι, παρά τα μεγάλα λόγια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ο φωτισμός της Ακρόπολης των Αθηνών έχει διαλυθεί και το βράδυ ο Παρθενώνας φαίνεται σκοτεινός, ενώ κι η εικόνα των αρχαιολογικών χώρων πέριξ της Ακρόπολης δεν τιμά την χώρα. Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την Υπουργό να πάρει θέση για το εάν είναι σε γνώση της οι μεθοδεύσεις συγκεκριμένων προσώπων που δεν επιθυμούν να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και τα οποία καταφεύγουν σε δικομανείς πρακτικές για να ακυρώσουν τις διαδικασίες των αρχαιρεσιών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2020

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Θέμα: Απαράδεκτη απαξίωση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς και προσπάθεια χειραγώγησης του έργου των αρχαιολόγων από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις υποβάθμισης του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας κι έχει ατονίσει ιδιαίτερα η προσπάθεια ανάδειξης της αρχαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πρώτο και κραυγαλαίο παράδειγμα η κλήση σε απολογία του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, επειδή εξέφρασε ενστάσεις σε σχέση με την μεθοδολογία και τις αναστηλωτικές πρακτικές που ακολουθούνται στα αναστηλωτικά έργα που λαμβάνουν χώρα στον αρχαιολογικό χώρο των Φίλιππων Καβάλας. Ο Προϊστάμενος κατήγγειλε αστοχία υλικού, χρήση μπετόν για αναστηλωτικά έργα κι έλλειψη επιστημονικής ακρίβειας στις αναστηλωτικές επιλογές. Ο προϊστάμενος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες ενστάσεις της UNESCO στις πρακτικές αυτές κι απένταξης του χώρου από την λίστα της. Αντί όμως να μελετηθούν αυτές οι παρατηρήσεις, η Υπουργός Πολιτισμού φαίρεται να του απήντησε "όχι μαγκιές σε εμένα" κι εν συνεχεία του απέστειλε κλήση σε απολογία "για ανάρμοση συμπεριφορά".

Το δεύτερο σοβαρότατο ζήτημα είναι η προσπάθεια χειραγώγησης των εκλογών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Κάποιο μέλος του ΣΕΑ, το οποίο έχει στενές σχέσεις με το περιβάλλον της Υπουργού προσπάθησε να παρακωλύσει την διαδικασία των εκλογών καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να μην διεξαχθούν αυτές, δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής τους (την 29η Ιουνίου), με πρόσχημα τον κορονοϊό. Το δικαστήριο απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα, όμως η προσπάθεια χειραγώγησης της ανεξάρτητης φωνής των αρχαιολόγων καταγράφηκε στα αρνητικά της θητείας της συγκεκριμένης πολιτικής ηγεσίας.

Τρίτο ζήτημα, η εικόνα που εκπέμπει η Ακρόπολη των Αθηνών κι οι γύρω αρχαιολογικοί χώροι. Η κυρία Υπουργός είχε τονίσει στο παρελθόν ότι "οι γερανοί της Cosco φωτίζονται καλύτερα από την Ακρόπολη". Εντούτοις, εδώ και λίγες ημέρες ο φωτισμός της Αρκόπολης έχει κυριολεκτικά διαλυθεί με αποτέλεσμα το βράδυ να μην φωτίζεται καθόλου ο Παρθενώνας κι ο διερχόμενος να αντικρίζει φωτισμένο το μισό βράχο και να μην διακρίνει τον Παραθενώνα, ο οποίος βυθίστηκε, μετά από δεκαετίες και πάλι στο σκοτάδι. Στους γύρω αρχαιολογκούς χώρους, δε, τα χόρτα έχουν κυριεύσει τις πλαγιές του λόφου και με τα βίας διακρίνονται παρατιμένες κάποιες πέτρες μαζί με σκουπίδια.

Επειδή τα μεγάλα λόγια κι οι βαρύγδουπες δηλώσεις για την ανάδειξη του αρχαίου πολιτισμού πρέπει να συνοδεύονται κι από έργα.

Επειδή η Υπουργός Πολιτισμού δεν λαμβάνει υπόψη της τους ειδικούς στα θέματα της αρχαιολογίας.

Επειδή ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποτελεί τον θεματοφύλακα της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς κι αντιστέκεται σε συμφέροντα που βολιδοσκοπούν την εμπορευματοποίηση των αρχαιοτήτων.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

Στις αναστηλωτικές εργασίες στους Φιλίππους Καβάλας τηρούνται όλες οι επιστημονικές προδιαγραφές σεβασμού των μνημείων;

Γιατί έχει διαλυθεί ο φωτισμός στην Ακρόπολη και γιατί διαπιστώνεται αυτή η ανακολουθία ανάμεσα στα έργα και στα λόγια της κυρίας Υπουργού, με δεδομένο ότι στο παρελθόν διατυμπάνιζε την αναγκαιότητητα του συγκεκριμένου έργου;

Γιατί επικρατεί αυτή η εικόνα εγκατάλειψης στις αρχαιότητες του ιστορικού περιπάτου της Αθήνας;

Είναι σε γνώση της οι πρακτικές παρακώλυσης, μέσω δικομανούς συμπεριφοράς, των εκλογών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κυριακή Μάλαμα

Πάνος Σκουρολιάκος

Τάνια Ελευθεριάδου

επιστροφή στην κορυφή