ΡΟΗ 24/7:

Κ. Ιγγλέζη: Τεράστιες οι ευθύνες της Πολιτείας για τις βιβλικές καταστροφές στη Χαλκιδική

plummura xalkid2

Δεν έχουν κατασκευαστεί αντιπλημμυρικά έργα εδώ και 30 χρόνια

 

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καταστροφές που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, αλλά και τους προηγούμενους μήνες στη Χαλκιδική επιρρίπτει η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, με ανακοίνωσή της στην οποία υπογραμμίζει ότι ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα έχουν να πραγματοποιηούν στο νομό πάνω από 30 χρόνια, ενώ ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων. Καθώς επίσης και λήψη όλων των απαραιτήτων μέτρων για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.

Βιβλικές καταστροφές σημειώθηκαν στη Χαλκιδική ως αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν τις τελευταίες μέρες ολόκληρο το νομό. Συγκεκριμένα δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ έπεσαν στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να διακοπεί σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων. Στο Δεβελίκι Χαλκιδικής ορμητικός χείμαρρος παρέσυρε ολόκληρο σπίτι ενώ στην περιοχή της Αρναίας αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τον Νομό της Χαλκιδικής με αποτέλεσμα να καταστραφούν περιουσίες και σοδειές ,υποδομές και κυρίως να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Μόνο το έτος 2014 έχουν σημειωθεί οι ακόλουθες καταστροφές με ανυπολόγιστο κόστος για τους κατοίκους:

Τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Νότια Χαλκιδική και συγκεκριμένα στις περιοχές Ν. Ηράκλεια και Καλλικράτεια προκλήθηκαν τεράστιες πλημμύρες και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτήθηκε και ο απεγκλωβισμός ανθρώπων από σπίτια και αυτοκίνητα.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, χείμαρροι παρέσυραν το οδόστρωμα στην επαρχιακή οδό Βαρβάρας -Ολυμπιάδας μαζί με δύο διερχόμενα αυτοκίνητα χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες.

Τον Ιούνιο του 2014, καταστροφικό χαλάζι, βροχές και ισχυροί άνεμοι έπληξαν την περιοχή των Ν. Μουδανιών με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν για άλλη μια φορά όπως κατήγγειλαν κάτοικοι σπίτια και καταστήματα.

Ενώ σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Χαλκιδικής καταστράφηκαν δεκάδες στρέμματα ελαιοδέντρων και οπωροκηπευτικών.

Οι ευθύνες που βαραίνουν την πολιτεία είναι τεράστιες καθώς μιλάμε για απαρχαιωμένες υποδομές δικτύων που ουσιαστικά έχουν να συντηρηθούν για πάνω από 30 χρόνια και ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα που έρχονται ως αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και έλλειψης σχεδιασμού για τη προστασία των κατοίκων σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Σε συνδυασμό με την υποστελέχωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και την έλλειψη σε εξοπλισμό μιλάμε για ουσιαστική εγκατάλειψη των κατοίκων στη μοίρα τους και το μένος των καιρικών φαινομένων.

Απαιτούμε την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων. Καθώς επίσης και λήψη όλων των απαραιτήτων μέτρων ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων του Νομού Χαλκιδικής.

επιστροφή στην κορυφή