ΡΟΗ 24/7:

Τζιτζικώστας για τις τουρκικές προκλήσεις: «Απαιτείται ενότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα»

tzitzi kontino m

"Ιστορικό βήμα" η συμφωνία στις Βρυξέλλες

Για την τουρκική προκλητικότητα, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και την πανδημία του κορωνοϊού μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Αταίριαστοι», στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης του κ. Τζιτζικώστα είναι τα εξής:
Για την τουρκική προκλητικότητα:
«Είμαι βαθιά ανήσυχος. Σε αυτή τη φάση η Ελλάδα πρέπει αφενός να δείξει ψυχραιμία, αφετέρου αποφασιστικότητα. Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε ως χώρα να είναι ξεκάθαρο: ότι εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έτσι όπως αυτά απορρέουν και από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και από την Ιστορία της χώρας μας και της περιοχής. Οφείλουμε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα. Δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερις κρίσεις (ελληνοτουρκική, πανδημία, οικονομία, προσφυγικό – μεταναστευτικό). Απαιτείται ενότητα, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα».
Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ:
«Πάντα στην ΕΕ και στην ιστορία της, υπήρχαν συμβιβασμοί. Έγινε ένα ιστορικό βήμα έπειτα από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά ζητήματα σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Έχουμε πλέον μια απόφαση της ΕΕ για ένα Ταμείο Ανάκαμψης και έναν νέο προϋπολογισμό γενναίο και φιλόδοξο. Σίγουρα κάποιες χώρες έβαλαν τις δικές τους παραμέτρους και οπτικές, αλλά αυτό σε μια ένωση 27 χωρών είναι αναμενόμενο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι αυτά τα 70 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι χρήματα τα οποία κυριολεκτικά μπορούν να αναμορφώσουν τη χώρα μας. Αρκεί εμείς να είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, να τα απορροφήσουμε εγκαίρως και με αποτελεσματικότητα. Οι Περιφέρειες είναι έτοιμες και με σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων. Όπως βάλαμε πλάτη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια των Περιφερειών, για να προχωρήσει η κυβέρνηση στα οριζόντια προγράμματα στήριξης της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, έτσι και τώρα προετοιμαζόμαστε, προκειμένου γρήγορα και με συγκεκριμένες προτάσεις να απορροφήσουμε κονδύλια, τα οποία θα ενισχύσουν τις υποδομές στις περιοχές μας, σε σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, έργα περιβαλλοντικά και αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά και έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Οι Περιφέρειες έχουν ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο και το έχουν αποδείξει. Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών επισημαίνω ότι οι Περιφέρειες στην Ευρώπη πλέον παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς άνω του 60% της οικονομίας των χωρών περνά από τις Περιφέρειες. Αυτό στην Ελλάδα δεν το έχουμε κατακτήσει και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας έχει μείνει πίσω. Γιατί είναι διαφορετικό να σχεδιάζεις προγράμματα με βάση τις ανάγκες κάθε τόπου, από κάτω προς τα πάνω, και είναι αλλιώς να επιβάλλονται από ένα Υπουργείο, από πάνω προς τα κάτω, χωρίς να λαμβάνονται πολλές φορές υπόψη τα δεδομένα κάθε περιοχής».
Για την πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της:
«Το γεγονός ότι άνοιξε -και σωστά άνοιξε- η τουριστική περίοδος, έφερε αύξηση των κρουσμάτων και μας ανάγκασε να πάρουμε επιπλέον μέτρα. Εκτός από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα σύνορα με ορισμένες χώρες, από τις οποίες περιμέναμε μεγάλη αύξηση και υψηλές σε αριθμό αφίξεις τουριστών οδικώς. Έτσι επλήγη συνολικά η χώρα και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε χειρότερο επίπεδο από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις που κάναμε προτού ανοίξει η τουριστική περίοδος. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να θωρακίσουμε τις περιοχές μας υγειονομικά, διότι για εμάς πρώτη προτεραιότητα φέτος είναι αυτό το ‘ελληνικό θαύμα’, που πετύχαμε με κόπο και χάρις στην ωριμότητα των Ελλήνων και την υπεθυνότητά τους, να το προστατεύσουμε. Γίνονται διαρκώς έλεγχοι. Σίγουρα όμως έχει υπάρξει και μια χαλαρότητα, που είναι απαράδεκτη. Ο κορωνοϊός είναι εδώ, η πανδημία είναι εδώ και έχουμε μια έξαρση στις γειτονικές μας χώρες, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα πρωτόκολλα και τα μέτρα. Δεν είναι μόνο οι πολίτες και οι επισκέπτες, είναι και οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, που δεν πρέπει να χαλαρώνουν. Φανταστείτε εάν έχουμε ένα πισωγύρισμα λόγω του κορωνοϊού και της πανδημίας, τι θα σημάνει αυτό για τον τουρισμό, τόσο για τη φετινή χρονιά -έχουμε μπροστά μας τον κρίσιμο μήνα του Αυγούστου- αλλά και για το επόμενο καλοκαίρι. Η Ελλάδα, όπως εξέπεμψε το μήνυμα μιας σοβαρής και οργανωμένης χώρας, που διαχειρίστηκε επιτυχώς τη μεγάλη υγειονομική κρίση, να εκπέμψει τώρα και το μήνυμα της ασφαλούς χώρας και στον τουρισμό».

επιστροφή στην κορυφή