ΡΟΗ 24/7:

Ο κορωνοϊός, τα μέτρα προστασίας και οι έρευνες για το εμβόλιο

106399244 3674793079213717 6635500939735884246 o

Άρθρο του Δημήτρη Ευαγγελινού*

Εμείς που πιστεύουμε πως υπάρχει ιός δεν θεωρούμαστε ψεκασμένοι! Άρα δεν κινδυνεύουμε από φυλάκιση.

Οι θεωρίες συνωμοσίας όπως και αυτοί που δεν πιστεύουν στα εμβόλια, βγήκαν από συγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού και υπήρχαν και κυβερνήσεις που θεωρούσαν πως δεν υπάρχει θέμα και οι οποίες πίστευαν στην ανοσία της αγέλης όπως και τα γνωστά αντιεμβολιαστικά κινήματα.

Υπήρχαν και αυτοί και είμαι ένας από αυτούς, που πίστευαν πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) δεν έκανε καλά την δουλειά του και δεν πάρθηκαν αμέσως τα αναγκαία μέτρα να αποκλειστεί εγκαίρως η Κίνα.

Ένας από αυτούς που πιστεύει το ίδιο, και πήρε θέση δημόσια, είναι ο διεθνούς φήμης γενετιστής και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο Π.Ο.Υ άκουσε συγκεκριμένες κυβερνήσεις γιατί το οικονομικό παιχνίδι ήταν τεράστιο, οι περισσότερες απ αυτές τις χώρες στήριζαν την ανάπτυξη της οικονομίας τους με επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Κίνα.

Δυστυχώς στα περισσότερα Δ.Σ. τέτοιων οργανισμών χρηματοδοτούνται και διορίζονται άτομα της εμπιστοσύνης και εξυπηρετώντας συμφεροντα συγκεκριμένων χωρών.
Αυτό πολλές φορές συμβαίνει ακόμη και σε απλούς συλλόγους με γνωστούς χρηματοδότες.

Είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν πως μπήκαμε στο μνημόνια από κακή οικονομική διαχείριση πολλών ετών.

Είμαι απ' αυτούς πους πιστεύουν πως συγκεκριμένη κυβέρνηση διόγκωσε το δημόσιο χρέος με την ταχύτητα του φωτός μέσα σε πέντε με έξι χρόνια και δεν το χρεώθηκε ποτέ.

Είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν πως πολλοί ψήφισαν το μνημόνια σε μια νύχτα χωρίς να το διαβάσουν όπως δημόσια το ειπε ο κ. Χρυσοχοΐδης (ατομική ευθύνη καμία).

Είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν πως τα κόμματα πάντα είχαν τους χρηματοδότες τους και πολλοί επιχειρηματικοί κύκλοι είχαν και εχ2ουν τους δικούς τους ανθρώπους σε καθε κόμμα ακομη και ολόκληρα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού υπήρξε χαλάρωση λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Τα μετρά στις αεροπορικές εταιρίες άλλαξαν σε μια νύχτα. Ο ένας επιβάτης πάνω στον άλλο χωρίς έλεγχο και καμία καραντίνα.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως με το εμβόλιο -και μακάρι να βγει σύντομα και να έχει θετικά αποτελέσματα- παίζονται χοντρά παιχνίδια.

Από τον Απρίλιο, η Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοϊατρικής των ΗΠΑ (BARDA) είχε δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει το υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 της Moderna με έως και 483 εκατομμύρια από τη φάση ΙΙ έως τα τελικά στάδια, την τελική φάση της έκδοσης της άδειας χρήσης από την FDA, καθώς και την αύξηση της παραγωγής για να επιτρέψει στην εταιρεία να ανταποκριθεί στην πανδημία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η τιμή της μετοχής της Moderna εκτινάχθηκε στα ύψη έως και +30%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για τα πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο. Έγινε έκρηξη στο χρηματιστήριο με ένα δελτίο τύπου της εταιρείας, χωρίς να υπάρχει εμβόλιο, χωρίς καν να υπάρχει αξιολόγηση η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης, σε έγκριτο ιατρικό περιοδικό.

Όπως συνηθίζεται οι επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν μετοχές, και κάποιοι κατευθύνθηκαν προς το ταμείο.

Σύμφωνα με στοιχεία των φορολογικών αρχών των ΗΠΑ που επεξεργάστηκε το CNN Business show, οι Lorence Kim (Chief Financial Officer της Moderna) και Tal Zaks (Chief Medical Officer της Moderna), πούλησαν μετοχές της εταιρείας στην άνοδο. Ο Kim χρησιμοποίησε μετοχικά δικαιώματα αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα. Στη συνέχεια πούλησε τις μετοχές για 19,8 εκατομμύρια δολάρια, βγάζοντας κέρδος 16,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Zaks έβγαλε κέρδος 8,2 εκατομμυρίων δολαρίων, δρώντας αντίστοιχα. Η Moderna δήλωσε ότι οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν βάσει του σχέδιο συναλλαγών 10b5-1 που είχε καθοριστεί εκ των προτέρων και πως τέτοιες συναλλαγές εκτελούνται αυτόματα.

H Moderna δεν έχει ανακαλύψει κανένα άλλο φάρμακο ή εμβόλιο που να έχει πάρει έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μέχρι στιγμής, αλλά επιδοτείται αδρά από το κράτος, και δεν παίρνει στην ουσία μεγάλο ρίσκο για την παραγωγή ενός τόσο κρίσιμου εμβολίου.

Αλλά:

• όταν η εταιρεία έχει πάρει κρατική επιδότηση μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων

• όταν δεν έχει διαπιστωθεί η επάρκεια του εμβολίου και ταυτόχρονα

• όταν στελέχη της εταιρείας βγάζουν κέρδος εκατομμυρίων δολαρίων

• όταν οι φορολογούμενοι επιδοτούν τις ανακαλύψεις

• όταν το ρίσκο το παίρνουν βασικά οι κυβερνήσεις και οι φορολογούμενοι, μήπως πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να μην επιτρέπονται τέτοιες χρηματιστηριακές συναλλαγές;

Η κερδοσκοπία από πλευράς εταιρειών βιοτεχνολογίας στα επιδοτούμενα φάρμακα και εμβόλια σε περιόδους πανδημίας δεν πρέπει να επιτρέπεται.

Ευχή όλων μας είναι να έχουμε ένα καλό τέλος με την επιδημία.

Η ατομική ευθύνη σημαντική.

Το κράτος οφείλει όμως να θωρακίσει το ΕΣΥ πέρα απ τις όποιες δωρεές σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Χρειαζόμαστε επιστημονικό προσωπικό, επαρκές και άξιο να διαχειριστεί αυτή την κριση.

Αναπνευστήρες χωρίς γιατρό απλά θα τους βάζουν στην πρίζα να δουλεύουν και ο Θεός βοηθός.

*Ο Δημήτρης Ευαγγελινός είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος MD-PhD Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου (Δ.Π.Θ), πρώην αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2