ΡΟΗ 24/7:

Μητσοτάκης: «Η πατρίδα μας δεν απειλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται» (βίντεο)

mhtsot diag2

Μήνυμα του Πρωθυπουργού

Στην εύφλεκτη κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μαγνητοσκοπημένη δήλωση που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό, στέλνοντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα χώρα, αλλά και στη διεθνή κοινότητα.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες».

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο: «Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας. Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης προέτρεξε το διάλογο: «Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.
Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου».

«Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές», τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: «Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία».

Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας μάλιστα λόγος για περίπτωση "ατυχήματος": «Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της Τουρκίας, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας που έχω και εγώ. Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές».


.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 19:36
επιστροφή στην κορυφή