xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Με κατάνυξη το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά (ΦΩΤΟ)

leitourgia soumela 2020 296jpg 50227898933 o

Τηρήθηκαν τα υγειονομικά μέτρα

Με ευλάβεια και με κατάνυξη, αλλά και με τήρηση όλων των οδηγιών της Πολιτείας για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας.

Το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και ακολούθησε ο όρθρος και το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος, παρουσία του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου και ιεραρχών, εκπροσώπων της Πολιτείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μελών ποντιακών σωματείων.

leitourgia soumela 2020 107jpg 50227792478 o

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, ενώ παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιατζίδης, ο διοικητής του Γ'ΣΣ, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείς, αρχιερείς, κ.ά.

leitourgia soumela 2020 214jpg 50228701317 o

«Η σημερινή ημέρα εκφράζει το μήνυμα της πίστης. Με όπλο την αγάπη και την πίστη προχώρησαν οι Έλληνες στα δύσκολα. Αυτές τις στιγμές έχουμε ανάγκη από την πίστη, αλλά και την εθνική ενότητα» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος και συνέχισε: «Το δικό μας μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται. Θα υπερασπιστεί την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

leitourgia soumela 2020 216jpg 50228481576 o

«Ελλάδα και Ορθοδοξία προχωρούν μαζί εδώ και αιώνες. Σήμερα, αυτή τη μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες καλή Παναγία. Η χάρη και η ευλογία της Παναγίας να μας αγκαλιάσει, κάθε οικογένεια, κάθε ελληνικό σπίτι. Χρόνια πολλά» προσέθεσε ο υφυπουργός.

«Η Παναγία Σουμελά είναι σύμβολο, όχι μόνο του ποντιακού ελληνισμού, αλλά όλου του ελληνισμού» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης για θέματα απόδημου ελληνισμού Γιάννης Αμανατίδης, και προσέθεσε: «Οι φετινοί εορτασμοί συμπίπτουν με μια πανδημία, αλλά και με την οικονομική κρίση, καθώς και με τις επιβουλές στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η ενότητα, η εθνική στρατηγική είναι απαραίτητες, έτσι ώστε να έχουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. Εύχομαι ο Δεκαπενταύγουστος να είναι το χρονικό σημείο που θα τα σημάνει. Εύχομαι στους απανταχού έλληνες χρόνια πολλά».

«Από τα υψώματα του φιλόξενου Βερμίου στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας προς τον απανταχού ελληνισμό» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου "Παναγία Σουμελά", Γιώργος Τανιμανίδης και πρόσθεσε: «Τιμούμε την Υπεραγία Θεοτόκο, εφαρμόζοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα της πολιτείας και των ειδικών και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας».

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονας, στο κήρυγμα του, δεήθηκε η εορταζόμενη Θεοτόκος «να αποτρέψει κάθε άδικη επιβουλή» για τη χώρα μας, «να υψώσει τείχος απόρθητο, τείχος προστατευτικό, σε στεριά και θάλασσα, από τη Θράκη, ως το Καστελόριζο» και να προστατέψει τις Ένοπλες Δυνάμεις που φρουρούν τα σύνορα και τη χώρα. Επισήμανε, ότι η Παναγία παρακολουθεί και γνωρίζει τα προβλήματα που υφίσταται ο λαός, λόγω του κορονοϊού, τα οποία και επέβαλαν τον φετινό εορτασμό της, με τήρηση των περιοριστικών κανόνων.

«Ακόμη κι αν κάποιοι νόμιζαν ότι μπορούν να μας στερήσουν την επαφή μαζί της (με την Παναγία), είτε καλύπτοντας την πάνσεπτη μορφή της στην κόγχη της Αγίας Σοφίας, είτε βεβηλώνοντας τις πρόσφατα αποκατεστημένες τοιχογραφίες στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, η Υπεραγία Θεοτόκος είναι αδιαλείπτως παρούσα» ανέφερε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων και προσέθεσε: «Θα καταπαύσει το πλήθος των προσβολών και των διεκδικήσεων, θα απομακρύνει με τη χάρη της κάθε εχθρό και πολέμιο και θα μας προφυλάξει από κάθε ορατό και αόρατο κίνδυνο, εις τον οποίο είμαστε εκτεθειμένοι».

Ακολούθησε η επίσημη έξοδος της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

leitourgia soumela 2020 279jpg 50227884483 o

Οι εκδηλώσεις εορτασμού της 1608ης πανηγύρεως της "Παναγία Σουμελά" έγιναν με όλους τους περιοριστικούς όρους για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Οι προσκυνητές εντός του ναού φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις. Δεν πραγματοποιήθηκαν λιτανείες με τη συμμετοχή των πιστών, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνωστισμού, παρά μόνο έγινε έξοδος της εικόνας από το ναό και κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, μόνο από τους εκπρόσωπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας και από τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Πανελληνίου Προσκυνήματος.

leitourgia soumela 2020 303jpg 50228545476 o

Επίσης, φέτος, δεν επιτράπηκαν κατασκηνωτές στο χώρο του προσκυνήματος και δεν πραγματοποιήθηκαν μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις. Στο χώρο του προσκυνήματος υπάρχει ιατρική ομάδα με γιατρό και νοσηλευτές, αλλά και εθελοντές, επιφορτισμένοι με το έργο της εξυπηρέτησης των προσκυνητών και με την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.

Οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει, προ ημερών, τους όρους, με τους οποίους οι επισκέπτες θα έπρεπε να κινηθούν στον χώρο του προσκυνήματος, με τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των απαραίτητων αποστάσεων, για όλο το διάστημα των εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν χθες, κορυφώνονται σήμερα, ανήμερα της γιορτής και ολοκληρώνονται αύριο με λατρευτικές εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών εορταστικών εκδηλώσεων βραβεύτηκε ο συγγραφέας Χάρης Τσιρκινίδης, «υπέρμαχος των δικαίων των Ελλήνων του Πόντου» -όπως είπε ο κ. Τανιμανίδης-, τα οποία προέβαλε μέσα από το συγγραφικό του έργο. Επίσης, δόθηκαν οι καθιερωμένες υποτροφίες σε δύο μαθητές του λυκείου Μακρυχωρίου Ημαθίας, τις οποίες το ίδρυμα "Παναγία Σουμελά" έχει θεσπίσει στη μνήμη των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα το 2003.

leitourgia soumela 2020 275jpg 50228521816 o

επιστροφή στην κορυφή