ΡΟΗ 24/7:

"Η ατομική ευθύνη το μόνο που απέμεινε"

22228280 1904081542951555 7395642934121971254 n

Άρθρο του Δημήτρη Ευαγγελινού*

Όπως ειπώθηκε από πολλούς ειδικούς, από κυβερνήσεις άλλων χωρών και το υιοθετώ και εγώ, από την αρχή της πανδημίας, οι ευθύνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) πολλές για την αρχική εξέλιξη της πανδημίας.

Ένας ΠΟΥ που έχει μια εκλεγμένη-διορισμένη διοίκηση άκουσε φωνές κρατών για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχαν τα μέτρα και άργησε να βάλει τους σωστούς κανόνες.

Αυτό τελείωσε, όλοι βιώσαμε, βιώνουμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε μια διαφορετική πραγματικότητα με επιπτώσεις υγειονομικές, οικονομικές, κοινωνικές αλλά κυρίως εμπιστοσύνης!

Η χώρα μας βλέποντας το τι συνέβη σε άλλες χώρες πήρε εγκαίρως μέτρα και πολύ σωστά έπραξε, πολλοί δε, θυμόσαστε ποιοι συμπολίτες μας όταν ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τι έλεγαν και ποιοι έκαναν αντίσταση με το να ντυθούν και να παρελάσουν.

Οδηγηθήκαμε σε lockdown και σωστά, με τις όποιες επιπτώσεις είχε αυτό.

Βλέποντας όμως η κυβέρνηση την δραματική μείωση των εσόδων και κάτω από την πίεση αυτή, πίεσε για άρση του lockdown, άνοιγμα των συνόρων, δέχτηκε τον μη έλεγχο από χώρες χαμηλού κινδύνου π.χ. Γερμανία και τους κανόνες που όρισαν οι αεροπορικές εταιρίες ταξιδεύοντας ένας δίπλα στον άλλο. Στα ταξίδια αυτά δεν ήταν μόνο τουρίστες, ήταν και επιχειρηματίες Έλληνες καθώς εργαζόμενοι που ταξίδεψαν ή για διακοπές στο εξωτερικό ή για οποιαδήποτε λόγο.

Με την άρση του lockdown ακούμε και τον στριμωγμένο απ την κυβέρνηση κ. Τσιόδρα να λέει το "σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό", λίγο πριν την άρση του lockdown.

Πότε και πώς όμως δεν μας είπε.

Άνοιγμα οικονομίας και covid όπως είπε ο πρωθυπουργός δύσκολα πορεύονται μαζί χωρίς σχέδιο.

Πληρώσαμε το σχέδιο αυτό με μια μείωση του ΑΕΠ και ένα δημόσιο χρέος να πιάνει υπερθέρμανση σε σχέση με το ΑΕΠ.

Έχοντας ένα σύστημα Υγείας με δεκάδες αδυναμίες που οι αντοχές του υγειονομικού συστήματος και των εργαζομένων έφτασαν στα όρια τους, π.χ. "ΣΩΤΗΡΙΑ", όπως σωστά το λέει εδώ και και καιρό ο συνάδελφος και φίλος Γιώργος Χειλάς.

Το χειροκρότημα τελείωσε, στους συναδέλφους η απογοήτευση μεγάλωσε και η διάθεση να εργαστούν με το προηγούμενο πάθος έχει λήξει. Μπήκαμε σε άρση του lockdown με ελάχιστα test πληθυσμιακού ελέγχου της πανδημίας όταν όλοι φώναζαν για test, test test και βγάζαμε τις επιπτώσεις τις πανδημίας με μαθηματικά μοντέλα.

Δυστυχώς το μόνο που απόμεινε και παραμένει όμως σημαντικό, είναι η ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς.
Ας φροντίσουμε για αυτό με σεβασμό στον εαυτό μας και σε αυτούς που αγαπάμε.

*Ο Δημήτρης Ευαγγελινός είναι πρώην Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου Χαλκιδικής και πρ. Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2