xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Εκπαίδευση πολιτών στα Μουδανιά από το ΕΚΑΒ

ekav epidmoud1

- Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εβδομάδας


700.000 άνθρωποι παγκοσμίως κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν καρδιακό επεισόδιο και 70.000 από αυτούς σώζονται από πολίτη που τους κρατά στη ζωή μέχρι να υπάρξει ιατρική βοήθεια. Το παραπάνω τόνισε ο διασώστης – εκπαιδευτής του ΕΚΑΒ, course director ERC, Αναστάσης Στεφανάκης, μετά την εκπαιδευτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν διασώστες στα Ν. Μουδανιά, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας πανελλήνιας εκδήλωσης του ΕΚΑΒ, που γίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη δύο διασωστών που έχασαν τη ζωή τους στην Κρήτη, στην τέλεση του καθήκοντος: Του γιατρού Δημητρίου Βουρβαθάκη και του διασώστη Βαγγέλη Κελλαράκη.

ekav epidmoud2

Στη σημερινή εκδήλωση οι εκπαιδευτές έδειξαν στον κόσμο τόπους διάσωσης με τη χρήση των χεριών, μέχρι να υπάρξει ιατρική βοήθεια. Άλλωστε αυτό ήταν και το σύνθημα της εκδήλωσης: «Τα χέρια σου μπορούν να σώσουν μια ζωή». Συγκεκριμένα οι παραβρισκόμενοι έμαθαν, τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά, πώς μπορούν να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο που έχει υποστεί καρδιακό επεισόδιο, πώς να βάλουν σε ασφαλή στάση έναν αναίσθητο (αλλά ζωντανό) άνθρωπο, τι μπορούν να κάνουν όταν κάποιος παθαίνει επιληπτική κρίση, πώς – με την συνεχή πίεση των χεριών σε τραύμα – να σταματήσουν ακατάσχετη αιμορραγία, τι μπορούν να κάνουν σε περίπτωση πνιγμονής από ξένο σώμα, η οποία μάλιστα αποτελεί και 3η αιτία θανάτου σε παιδιά.

ekav epidmoud3

Μιλώντας στο halkidikifocus ο κ. Στεφανάκης τόνισε ότι η εκπαίδευση των πολιτών είναι κομβικός παράγοντας στη διάσωση, ιδιαίτερα στην Ελλάδα του σήμερα, που τα ασθενοφόρα και οι διασώστες δεν επαρκούν να καλύψουν το πληθυσμό, ενώ υπογράμμισε την προσπάθεια που καταβάλλεται να υπάρξει σε κάθε χωριό της Χαλκιδικής (υπάρχουν σε 4 μόνο χωριά) εξωτερικός απινοδιτής (για καρδιακά επεισόδια) όπως υπάρχουν σε αεροδρόμια, σταθμούς κλπ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην Ευρώπη αντιστοιχεί ένα ασθενοφόρο ανά 25.000 κατοίκους, στη Ελλάδα η αντιστοιχία είναι 1/75.000 με 100.000, ενώ στη Χαλκιδική το καλοκαίρι ιδιαίτερα, το ποσοστό αυξάνεται δραματικά. Ακόμη σημείωσε ότι στις Σκανδιναβικές χώρες, για παράδειγμα, το 40% των καρδιακών επεισοδίων αντιμετωπίζονται επιτυχώς από εκπαιδευμένους πολίτες, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μόλις 5-7%. «Ακριβώς γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική την εκπαίδευση, από μικρή ηλικία και γι’ αυτό το λόγο κάνουμε σεμινάρια σε σχολεία, ενώ σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις πολιτών από διασώστες του ΕΚΑΒ», κατέληξε ο κ. Στεφανάκης.

 

Ρεπορτάζ Κική Δημαρόγλου

 

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2