xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Ουδείς αρμόδιος;"

29433039 2090182527674788 1600248241180377088 n

Άρθρο του Δημήτρη Ευαγγελινού*

Μια από τις βασικές παθογένειες στην οικονομία της χώρας μας, είναι η έλλειψη κανόνων και διαφάνειας στον κύκλο της παραγωγής και της εμπορίας των αγαθών και της προσφοράς των υπηρεσιών.

Άτυπα καρτέλ σχεδόν παντού, που συνήθως τα πληρώνει ο καταναλωτής και φυσικά περισσότερο ο πιο αδύναμος οικονομικά.

Στα χρόνια της κρίσης, ενώ μειώθηκαν τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών και μεγάλου μέρους επαγγελματιών, δεν είχαμε ανάλογες μειώσεις και στα κέρδη ορισμένων τομέων και κλάδων που λειτουργούν ολιγοπώλια και υπάρχουν εναρμονισμένες πολιτικές των ισχυρών του κλάδου.

Η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο, τα super market, οι τράπεζες, είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο, παρ' ότι μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των πολιτών, δεν μειώθηκαν οι τιμές, που ήταν και παραμένουν οι πιο υψηλές στην ΕΕ, δηλαδή δεν ισχύει η βασική αρχή της αγοράς, αυτή της "προσφοράς και της ζήτησης".

Το ίδιο ισχύει και σε μικρότερες αγορές, όπως είναι τα αγροτικά προϊόντα. Αδύναμοι οι παραγωγοί και ιδιαίτερα οι μικροί και οι μεσαίοι, δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα προϊόντα τους, παρ' ότι η ποιότητα και η ζήτηση, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην αγορά του εξωτερικού, είναι εξασφαλισμένη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πράσινη ελιά της Χαλκιδικής, προϊόν υψηλής ποιότητας και ακόμη πιο υψηλής ζήτησης.

Κάθε χρόνο, φέτος ακόμη χειρότερα, οι τιμές δεν διαμορφώνονται από τους νόμους της αγοράς, αλλά από ένα άτυπο καρτέλ, μεγαλεμπόρων, μερικοί των οποίων είναι και μεταποιητές, κάποιοι και μεγάλοι παραγωγοί.

Η αγορά είναι αυτή που διαμορφώνει την τελική τιμή.

Δεν υπάρχει κάτι θεσμοθετημένο που να καθορίζει σε ποια τιμή θα πουληθεί από τον παραγωγό στον έμπορο.
Είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά, και όλα είναι εις βάρος του κάθε παραγωγού που ίσα ίσα καταφέρνει και επιβιώνει.

Θα έπρεπε να υπάρχουν ισχυρές αγροτικές ενώσεις αλλά δυστυχώς και αυτές χειραγωγήθηκαν στην πορεία, από τα γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα που αν υπήρχαν, ίσως θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Πολλοί δε από αυτούς έγιναν με την διάλυση των ενώσεων "Μεγαλέμποροι".

Αδύναμοι οι συνεταιρισμοί, ανεπαρκείς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, αδιάφορη στην καλύτερη περίπτωση η κυβέρνηση, δυστυχώς και η στάση των τοπικών φορέων κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης, είτε είναι συλλογικές οντότητες είτε πρόσωπα.

Μια απίστευτη αδράνεια, που προκαλεί το κοινό αίσθημα, λες και τους συνδέει κάποια άτυπη συμφωνία αποδοχής του μοιραίου.

Ένα γαϊτανάκι συμπεριφορών, επιχειρηματικών και πολιτικών εκπροσωπήσεων, που απογοητεύει και εξοργίζει.

Οι δε επερωτήσεις που έπρεπε να γίνουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και επενδύσεων δυστυχώς δεν έγιναν.

Ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαράς, με την ταινία του "Δι' ασήμαντον αφορμήν", αποτυπώνει το δράμα των καπνοπαραγωγών σε ένα χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας, στις αρχές της δεκαετίας του '60.

Ποιος θα φανταζόταν ό,τι θα ζούμε το ίδιο δράμα και στον 21ο αιώνα.

*Ο Δημήτρης Ευαγγελινός είναι πρώην αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου και γιατρός

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2