ΡΟΗ 24/7:

Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον πτωχευτικό κώδικα (ΒΙΝΤΕΟ)

tsipras 1 parl681x356

Την Παρασκευή η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή

Την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για τον νέο πτωχευτικό κώδικα ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, νωρίτερα, με μια ιδιαίτερα σκληρή ομιλία, έκανε λόγο για «νόμο της πτώχευσης και της χρεοκοπίας, ακόμα και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας επί του νομοσχεδίου, επισήμανε επίσης πως ο νόμος «μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας».

Ο κ. Τσίπρας έκανε μια γενικότερη επίθεση προσωπικά στον Πρωθυπουργό.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Δε μου κάνει καθόλου εντύπωση που λείπει ο κ. Μητσοτάκης από τη σημερινή συζήτηση και ψήφιση ενός εκτρωματικού νομοσχεδίου για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους φτωχούς.

Νεόπτωχους της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και δε μου κάνει εντύπωση, γιατί ο κος Μητσοτάκης εδώ και 16 μήνες κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας.

Και φροντίζει πάντα να αποφεύγει σα το διάολο το λιβάνι την αντιπαράθεση στα κρίσιμα και κυρίως σε όσα δεν υπάρχουν από τη πλευρά του επιχειρήματα.

Φροντίζει πάντα, ο αόρατος αρχισυντάκτης της ενημέρωσης να αλλάζει θέμα στα γρήγορα, όπου δε τον παίρνει.

Και να παράγει διαρκώς την εικονική πραγματικότητα μιας κυβέρνησης που πιστώνεται ότι θετικό και μιας άχρηστης κοινωνίας αχάριστων πολιτών που με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους γκρεμίζουν κάθε καλό που καταφέρνει η κυβέρνηση.

Έχει καταντήσει αστείο και θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν εξόχως προκλητικό, ότι από το πρωί ως το βράδυ ακούμε παντού την ίδια γραμμή ενοχοποίησης των πολιτών.

Μας είπατε ότι μας σώσατε από τη πανδημία, ότι σας χρωστάμε χάρη που υπάρχουμε και οργανώσατε το καλοκαίρι και φιέστες στη Σαντορίνη για την επιστροφή στη κανονικότητα.

Και σήμερα έχουμε πάνω από 800 κρούσματα.

Πάνω από 500 νεκρούς.

Και τα δημόσια νοσοκομεία σε υψηλή πίεση ξανά, γιατί εν τω μεταξύ δε κάνατε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Γιατί τον Οκτώβρη του 20, παρά τη πανδημία, το ΕΣΥ δουλεύει με λιγότερο προσωπικό από ό,τι τον Σεπτέμβρη του 19.

Και ποιος ευθύνεται για όλα αυτά;

Μα οι ανεύθυνοι πολίτες.

Χθες μάθαμε δια στόματος υπουργού Ανάπτυξης –τρόπος του λέγειν– ότι φταίνε και οι ανεύθυνοι αντιφασίστες που διαδήλωναν έξω από το εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Βέβαια, ο ίδιος δεν μπορεί να κρύψει την ενόχλησή του γιατί το αίμα νερό δεν γίνεται

Επί 6 μήνες αφήνετε το κόσμο να συνωστίζεται στα λεωφορεία και στους συρμούς του Μετρό.

Καταθέτω εικόνες της καθημερινότητάς μας. Τις τράβηξε συνεργάτης μου σήμερα από το ΜΕΤΡΟ. Ορίστε ποια είναι η εικόνα των ανθρώπων που στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες στους συρμούς. Σας φωνάζουμε να αυξήσετε τα δρομολόγια".

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε «αιδώς Αργείοι» καθώς η κατάργηση της πρώτης κατοικίας υπάρχει από το 2019 με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κατέληξε λέγοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα ήταν για εκείνον καλύτερα «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από την δική του πλευρά, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας πως αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν με «σκληρό» τρόπο ότι η κυβέρνηση εργάζεται «σκληρά» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και για αυτό έχει καταφέρει συγκριτικά να αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, λίγο πριν την διακοπή της συνεδρίασης, ζήτησε να παραταθεί για λίγο η συζήτηση προκειμένου και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά να μπορέσει να τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο. Κάτι που όμως δεν μπορούσε να γίνει δεκτό τόσο από τον πρόεδρο της Βουλής όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την Παρασκευή στις 18:00 ορίσθηκε να ξεκινήσει η τριήμερη διαδικασία της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση. Η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά υπουργού της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η πρόταση μομφής για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, αντιθέτως απορρίπτεται. Εάν η πρόταση μομφής απορριφθεί τότε δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη για το ίδιο πρόσωπο ή με πανομοιότυπο σκεπτικό εάν δεν παρέλθουν έξι μήνες, εκτός και εάν αυτή υπογράφεται και από τους 300 βουλευτές.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εκ μέρους της κυβέρνησης, δήλωσε στην Ολομέλεια ότι αποδέχεται να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν χρειάζεται η διήμερη προθεσμία για την εκκίνηση της συζήτησης που παρέχει στην κυβέρνηση ο Κανονισμός της Βουλής.

Ο κ. Γεραπετρίτης επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάθεση αυτής της πρότασης μομφής λέγοντας ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής μπορεί να αποτελεί «φάρμακο» για την Πολιτεία αλλά εάν γίνεται, όπως τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε «φαρμάκι», τονίζοντας ότι αυτήν την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει με διάγγελμα μέτρα για την πανδημία, την στιγμή που υπάρχουν ανοικτά τα εθνικά θέματα με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής. Η κυβέρνηση είναι διαθέσιμη και ζητά να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.

επιστροφή στην κορυφή