ΡΟΗ 24/7:

Στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΦΩΤΟ)

sakellaropoulou evraiko mouseio

Παρέστη και σε τελετή ορκωμοσίας αξιωματικών της Σ.Σ.Α.Σ.

"Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης μας γεμίζει θαυμασμό και συνάμα κεντρίζει τη συνείδησή μας και μας καλεί σε εγρήγορση", δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την επίσκεψή της στο Εβραϊκό Μουσείο.

"Συγκίνηση, σεβασμός, θλίψη, ίσως και κάποια ντροπή: μ' αυτά τα αισθήματα ακολούθησα τα ίχνη της υπερδισχιλιετούς παρουσίας των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Μ' αυτά τα αισθήματα περιηγήθηκα στην ιστορία μιας κοινότητας που πλούτισε την πόλη με τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό δαιμόνιο, τη ζωντάνια της, αλλά δοκιμάστηκε σκληρά στον εικοστό αιώνα με αποκορύφωμα τον σχεδόν ολοσχερή αφανισμό της στα ναζιστικά στρατόπεδα", τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Καθώς περιπλανιόμουν στις αίθουσες του Μουσείου, επανέρχονταν στο νου μου οι στίχοι της Ζωής Καρέλλη, της σπουδαίας Θεσσαλονικιάς ποιήτριας: «Του Ισραήλ η φυλή με την σιωπηλήν αντοχή/άκαμπτη μυστική δύναμη, απαντοχή/ υπάρχει καρτερική και ανένδοτη». Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που ξετυλίγεται τόσο συναρπαστικά στις αίθουσες του Μουσείου, μας γεμίζει θαυμασμό, και συνάμα κεντρίζει τη συνείδησή μας και μας καλεί σε εγρήγορση", πρόσθεσε.

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος τη συνόδευσε σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το ΜOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

Επίσης, το Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών όπου θαύμασε την έκθεση με εργόχειρα που έχουν φτιάξει οι Πόντιες γυναίκες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις συνεχάρη για το έργο τους και στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε τα εξής: «Η επιλογή του ονόματος του Μουσείου συνειδητά αποδεικνύει την ιδιαίτερη πολιτισμική, ιστορική και κοινωνική αξία του εργόχειρου. Το έργο των κυριών του Μουσείου θυμίζει ότι το νήμα της παράδοσης δεν κόπηκε και μας συνδέει με τον πυρήνα της συγκρότησής μας. Σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρετε και σας ευχόμαστε καλή δύναμη για το μέλλον».

Η κ. Σακελλαροπούλου παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας νέων αξιωματικών, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής σχολής στη Θεσσαλονίκη.

orkomwsia axiom1sakellaropouloy thes

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στους αξιωματικούς που ορκίστηκαν.

Στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, αντιπροσωπείες αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών, ακαδημαϊκών και θρησκευτικών αρχών.

Συνολικά, αποφοίτησαν 52 αξιωματικοί ιατρικού, ψυχολογικού, φαρμακευτικού, οικονομικού και νομικού σώματος, εκ των οποίων ένας Κύπριος και δύο Ιορδανοί.

Από τους Έλληνες αξιωματικούς, οι 31 υπηρετούν στο στρατό ξηράς, οι 7 στην Πολεμική Αεροπορία, οι 5 στο Πολεμικό Ναυτικό, ένας στην Ελληνική Αστυνομία και 5 στο Κοινό Νομικό Σώμα.

επιστροφή στην κορυφή