ΡΟΗ 24/7:

Αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο

AP 20308858512518BAIDEN 1021x580

Ο Τζο Μπάιντεν κήρυξε επισήμως την νίκη του

Τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές κήρυξε επισήμως ο Τζο Μπάιντεν καλώντας τους Αμερικανούς να συμφιλιωθούν μετά από μια σκληρή, διχαστική εκλογική αναμέτρηση.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε ομαλή μεταβίβαση εξουσίας παρά την άρνηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Ο λαός αυτής της χώρας μίλησε. Μας έδωσε μια ξεκάθαρη νίκη, μια πειστική νίκη», δήλωσε ο Μπάιντεν από το Γουίλιγκτον στο Ντέλαγουερ, σε ομιλία σε στιλ drive-in, λόγω κορωνοϊού, και λίγες ώρες μετά αφότου μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τον ανακήρυξαν νικητή των εκλογών.

Δεσμευόμενος να «είναι ένας πρόεδρος που θα επιδιώκει να ενώνει και όχι να διχάζει», ο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να μην αντιμετωπίζουν τους «αντιπάλους τους ως εχθρούς».

Αναφερόμενος στα τέσσερα τελευταία ταραχώδη χρόνια της προεδρίας Τραμπ αλλά χωρίς να αναφερθεί άμεσα στο όνομά του, ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους τους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του λέγοντας πως καταλαβαίνει την απογοήτευσή τους. Τους προέτρεψε μάλιστα να δώσει ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία. «Έφτασε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τους τόνους, να δούμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά. Ήρθε η στιγμή να θεραπεύσουμε την Αμερική», σημείωσε.

«Έκανα εκστρατεία για να αποκαταστήσω την ψυχή της Αμερικής, να ανοικοδομήσω τη ραχοκοκαλιά αυτού του έθνους, τη μεσαία τάξη και να κάνω την Αμερική να σεβαστεί ξανά τον κόσμο», δήλωσε επίσης.

Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους Αμερικανούς πολίτες ώρες μετά την είδηση που μετέδωσε το Associated Press πως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων, δηλαδή 270, εξασφαλίζοντας έτσι την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η νίκη στην πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια αποδείχτηκε καθοριστική για την έκβαση των αμερικανικών εκλογών καθώς έδωσε 20 εκλέκτορες στον Μπάιντεν. Κερδίζοντας μάλιστα, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, και την πολιτεία της Νεβάδα ο Μπάιντεν διαθέτει τουλάχιστον 279 μεγάλους εκλέκτορες στους 270 που χρειάζεται για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ως σήμερα εξασφαλίσει 214 μεγάλους εκλέκτορες.

Η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Το «πράσινο φως» που έλαβε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο καθιστά την Κάμαλα Χάρις την πρώτη γυναίκα, Αφροαμερικανίδα και ασιατικής καταγωγής (κόρη μεταναστών από την Ινδία και τη Τζαμάικα) που εξελέγη αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το γραφείο, δεν θα είμαι η τελευταία γιατί κάθε μικρό κορίτσι που μας παρακολουθεί απόψε κατανοεί ότι αυτή ή χώρα είναι η γη των δυνατοτήτων», είπε για να εισπράξει ζητωκραυγές από το πλήθος σε αντηχείς ζητωκραυγές, καθώς αρκετά νεαρά κορίτσια βρίσκονταν στην ομιλία.

«Καθώς η ίδια η δημοκρατία μας κρεμόταν από μια κλωστή σε αυτές τις εκλογές, με την ψυχή της Αμερικής να διακυβεύεται στα μάτια όλου του κόσμου, σηματοδοτήσατε μια νέα ημέρα για την Αμερική», τόνισε, παρουσιάζοντας τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ. «Χρειάζεται αγώνα η προσπάθεια να προστατευθεί η δημοκρατία. Χρειάζονται θυσίες, αλλά υπάρχει και χαρά σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς, οι άνθρωποι, έχουμε την δύναμη να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο», πρόσθεσε.

«Σε αυτές τις εκλογές επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο από τον Τζο Μπάιντεν ή από εμένα. Ήταν η ψυχή της Αμερικής και η αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για αυτήν. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας στρωθούμε στη δουλειά», είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter.

Ετοιμάζει δικαστικό αγώνα ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του ούτε σκοπεύει να παραδεχθεί την ήττα του σύντομα. Δεσμεύθηκε μάλιστα χθες να συνεχίσει να προσφεύγει δικαστικά με την ελπίδα να αλλάξουν τα αποτελέσματα σε κάποιες πολιτείες που έδωσαν τη νίκη στον Μπάιντεν.

«Το απλό γεγονός είναι ότι οι εκλογές κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει επικυρωθεί ως νικητής σε καμία πολιτεία, πόσο δε μάλλον στις πολύ αμφίρροπες πολιτείες όπου θα γίνει υποχρεωτική ανακαταμέτρηση ή στις πολιτείες όπου η εκστρατεία μας έχει υποβάλει βάσιμες και νόμιμες νομικές προσφυγές από τις οποίες ενδέχεται να καθοριστεί ο τελικός νικητής», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε χθες το απόγευμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σε όλα αυτά παραμένουν σιωπηλοί, τη στιγμή μάλιστα που ηγέτες από όλο τον κόσμο συγχαίρουν τον Μπάιντεν για την εκλογή του. Οι σύμμαχοι και οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως σε ιδιωτικές συζητήσεις έχουν παραδεχθεί ότι οι πιθανότητες που έχει να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών και να παραμείνει στον Λευκό Οίκο είναι μικρές. Ωστόσο, ενώ προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη παραδοχή της ήττας του απερχόμενου προέδρου, έχουν ζητήσει να δοθεί χρόνος ώστε να εξεταστούν οι νομικές προσφυγές.

«Θα πρέπει να επιτρέψει στις επανακαταμετρήσεις να γίνουν, να υποβάλει όποιες προσφυγές υπάρχουν και μετά, αν δεν αλλάξει κάτι, θα πρέπει να παραδεχθεί την ήττα του», σχολίασε ένας σύμβουλος του Τραμπ.

Η προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου και το ίδιο του το κόμμα έχουν υποβάλει πολλές προσφυγές για παρατυπίες στις εκλογές. Δικαστές ήδη έχουν απορρίψει τις προσφυγές τους στις πολιτείες Τζόρτζια, Μίσιγκαν και Νεβάδα.

Στην Πενσιλβάνια δικαστές δέχθηκαν το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων και ζήτησαν να τεθούν στην άκρη κάποιες κάλπες, ενώ τους έδωσαν μεγαλύτερη πρόσβαση στην καταμέτρηση. Νομικοί εκτιμούν ότι οι προσφυγές του Τραμπ δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Στο μεταξύ οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις νομικές αυτές προσφυγές, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters. «Θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι κάθε ψήφος μετρήθηκε και ζητεί διαφάνεια», τόνισε πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει επιχειρήσει άλλες δύο φορές, το 1987 και το 2008, να εισέλθει στον Λευκό Οίκο, χωρίς, ωστόσο, να έχει καταφέρει να προκριθεί στις πρωταρχικές εκλογές παίρνοντας το χρίσμα των Δημοκρατικών για την εκλογική κούρσα. Σκεφτόταν επίσης έπειτα από την οκταετή θητεία του ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Μπάρακ Ομπάμα, να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Η συσπείρωση όμως γύρω από το πρόσωπο της Χίλαρι Κλίντον και ο πρόσφατος τότε χαμός του γιου του, τον απέτρεψαν.

επιστροφή στην κορυφή