ΡΟΗ 24/7:

CNN: Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα

cnn708

Η αδυναμία της παρούσας κυβέρνησης να εκλέξει νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας και η... οδός των πρόωρων εκλογών, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την Ελλάδα και προκαλέσουν δυσάρεστες επιπτώσεις στην έτσι και αλλιώς εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

 

Το ρεπορτάζ του CNN για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα συνοψίζονται στην τίτλο του άρθρου ο οποίος είναι δηλωτικός: «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα». Τη στιγμή που η Ελλάδα κρατήθηκε εν ζωή έπειτα από δύο χρεοκοπίες το 2010 και το 2012, μέσω των προγραμμάτων διάσωσης των πιστωτών, τώρα αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση, έτσι όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις πρόωρες εκλογές.

Το CNN σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αρνείται να ακολουθήσει το υπάρχον πρόγραμμα και κάνει λόγο για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές. «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοφιλές στην Ελλάδα, ειδικά σε εκείνα τα στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από την ανεργία και τη μακροχρόνια ύφεση. Από την άλλη, όμως, οι περισσότεροι αναλυτές σημειώνουν πως αυτά που επαγγέλλεται είναι μη ρεαλιστικά και μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα κρίση που θα σημάνει και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό δίκτυο κάνει λόγο για ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από τις υπόλοιπες χώρες, σε αντίθεση με το 2012, σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε νέα κρίση. «Οι ζημιές που θα που κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη, σε ένα πιθανό ελληνικό ατύχημα, θα είναι περιορισμένες», σημειώνει ο οικονομολόγος της Berenberg Χόλγκερ Σμίντινγκ.

Υπό άλλο πρίσμα βλέπει τις εξελίξεις ο αναλυτής αγοράς της IG, Αλαστέρ ΜακΚέιγκ. Μιλώντας στον Guardian σημειώνει: «Αν και η προεδρική ψήφος αφορούσε μόνο την Ελλάδα, ήταν δηλαδή ένα τοπικό ζήτημα, είναι δεδομένο πως θα σπείρει νέους φόβους για τη μοίρα της Ευρωζώνης και την προσπάθεια της ΕΚΤ, μέσα στο 2015, για μεγαλύτερη ρευστότητα. Πρόκειται να ανοίξει πάλι η συζήτηση για τη λιτότητα και για το διαχωρισμό ανάμεσα σε Βορρά και Νότο».

Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ: «Η νέα πολιτική χρονιά ξεκινάει με εκλογές στην Ελλάδα. Είναι ανάγκη να υπάρξει νέα κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από το δάσος». 

Η γερμανική αντίδραση: Ουδέν σχόλιο

Κανένα σημάδι «κρίσης» ή ανησυχία δεν φαίνεται να προκάλεσαν στη γερμανική κυβέρνηση η μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας κατά την τρίτη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο και κατά συνέπεια η προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, παρά την αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να εκλέξει και στην τρίτη ψηφοφορία νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Βερολίνο επικρατεί ηρεμία – ούτε αναστάτωση, ούτε κλίμα κρίσης. Αυτή τουλάχιστον την εντύπωση θέλει να δώσει η γερμανική κυβέρνηση. Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς στο σημερινό μπρίφινγκ, το Βερολίνο δεν αιφνιδιάστηκε από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά ήταν προετοιμασμένο. «Φυσικά και παρακολουθούμε πολύ στενά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Θα πρέπει να καταλάβετε όμως ότι δεν μπορώ να σχολιάσω εσωτερικά ζητήματα, πόσο μάλλον που αυτά έλαβαν χώρα μόλις πριν από λίγο. Κατ´ oυσίαν όμως μιλάμε για ένα καθαρά ελληνικό εσωτερικό ζήτημα», δήλωση η Κριστιάνε Βιρτς.

Aνάλογη στάση τήρησε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Σοντούρι. Oι χαμηλοί τόνοι που επέλεξε να τηρήσει το Βερολίνο για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα προκύπτει και από τις απαντήσεις που δίνονται σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι εκλογές στην Ελλάδα για την ευρωζώνη. Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι η Γερμανία είναι μόνο ένα από τα κράτη μέλη. Οπότε, αν προκύψει κάποιο θέμα, πχ. με τα δανειοδοτικά πακέτα, τότε αυτό θα αφορά όλες τις χώρες του ευρώ.

Κατά τα άλλα γίνεται παραπομπή στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα BILD το Σαββατοκύριακο. Ο Β. Σόιμπλε εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, τονίζει όμως παράλληλα ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν σε τίποτα το ελληνικό χρέος.

«Κάθε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της», εκτιμά ο Β. Σόιμπλε. Αλλά αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση, αυτό θα αποτελέσει μια δύσκολη κατάσταση» προειδοποίησε ο Β. Σόιμπλε.

iefimerida.gr

επιστροφή στην κορυφή