ΡΟΗ 24/7:

Υπέρ της προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου

121059861 10223928401699466 5660673551166381873 n

Κοινή ανακοίνωση φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας

Τη θέση τους υπέρ της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό του Μετρό της Βενιζέλου εκφράζουν φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνεται ότι η ίδια αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την ίδια θέση, όπως σημειώνεται, προέβαλαν οι εν λόγω φορείς στη συνεδρίαση του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) της 18ης Δεκεμβρίου 2019, «όπου με σχεδόν ομόφωνη απόφαση λήφθηκε η απόφαση για την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων κατά 92%». Επίσης αναφέρεται ότι η ίδια θέση υποστηρίχθηκε και στην παρέμβαση (των παραπάνω 7 φορέων) ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την 6η Νοεμβρίου 2020.

«Αναμένουμε με σεβασμό την ετυμηγορία του δικαστηρίου και ευελπιστούμε ότι η έκδοση της απόφασής του θα αποτελέσει αφενός τον τερματισμό μιας εξαετούς διαμάχης και οδυνηρών καθυστερήσεων και αφετέρου την αφετηρία μιας περιόδου σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και βελτίωσης συνθηκών ζωής των κατοίκων της» τονίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Στα επιχειρήματα που προβάλλονται υπέρ της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων περιλαμβάνονται οι αναφορές στην εφαρμογή της ίδιας μεθόδου στο Σταθμό Αγίας Σοφίας ενώ υπογραμμίζεται ότι η λύση αυτή είναι ο βέλτιστος, οικονομικότερος, ασφαλέστερος και συντομότερος τρόπος για το έργο και τη ζωή της πόλης.

Σε ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την ολοκλήρωση του Σταθμού Βενιζέλου με τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό, με τον βέλτιστο, οικονομικότερο, ασφαλέστερο και συντομότερο τρόπο για το έργο και τη ζωή της πόλης. Αυτός δεν είναι άλλος από την απόσπαση, εκσκαφή, επανατοποθέτηση και ανάδειξή τους στην ίδια ακριβώς θέση, όπου αρχικά είχαν κατασκευασθεί, μέθοδος δηλαδή που ορθώς εφαρμόστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, στο Σταθμό Αγίας Σοφίας, χωρίς να διαμαρτυρηθεί οποιοσδήποτε, και μάλιστα -κατά γενική ομολογία- για αρχαιότητες ίδιας ή και μεγαλύτερης αξίας, που ήδη έχουν αποσπασθεί».

Σήμερα οι εμπορικοί δρόμοι της περιοχής πέριξ του σταθμού, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Θεσσαλονίκης «εμφανίζουν εικόνα ερήμωσης. Η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ελαχιστοποιηθεί και τείνει να εξαφανισθεί, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες την έχουν εγκαταλείψει και ολόκληρη η περιοχή υποβαθμίζεται με τρόπο δραματικό. Η πόλη δεν αντέχει άλλες αναβολές και ματαιώσεις ούτε έχει τα χρονικά και αντικειμενικά περιθώρια για πειραματισμούς. Τα χρόνια της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, που σωρεύουν και αθροίζουν κόστη σε βάρος πολιτών, πρέπει να τελειώσουν άμεσα και να δώσουν τη θέση τους σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης, άνθισης του εμπορίου, ανάδειξης των αρχαιοτήτων και συνολικής αναβάθμισης της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών, μέσα σε ένα αναμορφωμένο αστικό περιβάλλον. Η περιοχή πρέπει να ανακτήσει τη μορφή που είχε για αιώνες, αυτή του εμπορικού κέντρου της πόλης».

επιστροφή στην κορυφή