ΡΟΗ 24/7:

Έπρεπε ή όχι να έχουμε υπηρεσιακούς υπουργούς

eprepe-i-oxi-na-exoume-upiresiakous-upourgous 3.w l

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του προέδρου της, Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε να τοποθετηθούν υπηρεσιακοί υπουργοί στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, «ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τόπος θα πάει στις εκλογές χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα», αλλά ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επέλεξε να τοποθετήσει έναν μόνο υπηρεσιακό υπουργό.

 

Έτσι με απόφαση του, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μιχάλης Θεοχαρίδης, ορκίζεται νέος υπηρεσιακός υπουργός στο πιο καίριο για τις επερχόμενες εκλογές υπουργείο, το Υπουργείο των Εσωτερικών.

Και το ερώτημα είναι ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκαιο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ που συνδέει το κλίμα σταθερότητας με την τοποθέτηση υπηρεσιακών υπουργών σε συγκεκριμένα υπουργεία, ή η Κυβέρνηση που επέλεξε την τοποθέτηση υπηρεσιακού υπουργού μόνο στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο βεβαίως φέρει και το βάρος της διεξαγωγής ομαλών εκλογών;

Το TheTOC επικοινώνησε με διακεκριμένους συνταγματολόγους, οι οποίοι αφενός ξεκαθαρίζουν ότι η τοποθέτηση από την Κυβέρνηση υπηρεσιακών Πρωθυπουργών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι εθιμική και όχι δεσμευτική, αφετέρου επισημαίνουν ότι πρόκειται για πράξη καλής θέλησης με την έννοια του πολιτικού ήθους.

«Η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να τοποθετήσει υπηρεσιακούς υπουργούς, καθώς δεν υπάρχει συνταγματική δέσμευση, κανονικά όμως θα έπρεπε να το πράξει, για να κατευνάσει το έντονο προεκλογικό κλίμα», είναι η εκτίμηση τους.

Είναι γεγονός ότι είθισται να τοποθετούνται υπηρεσιακοί υπουργοί σε κρίσιμα για τις εκλογές υπουργεία, όπως τα Υπουργεία Εσωτερικών και Τύπου. Παράδειγμα αποτελούν, ενόψει των εκλογών του 2004, οι παραιτήσεις των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη και Τύπου και Μ.Μ.Ε., Χ. Πρωτόπαπα και ο διορισμός στις θέσεις τους των Ν.-Μ. Αλιβιζάτου και Γ. Ρωμαίου, αντίστοιχα.

http://www.4news.gr/

επιστροφή στην κορυφή