xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ο κορωνοϊός "σκόρπισε" το θάνατο στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής

MEGALH PANAGIA FERETRO mx

14 θύματα έως και σήμερα – Θρήνος και ανησυχία - Παρέμβαση της βουλευτή Κ. Μάλαμα – Rapid tests από τον ΕΟΔΥ

14 νεκρούς-θύματα της πανδημίας μετρά έως τώρα η Μεγάλη Παναγία, του Δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική.

Μόλις σήμερα κηδεύτηκε μία γυναίκα ηλικίας 51 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ενώ τις προηγούμενες μέρες κατέληξε στο Νοσοκομείο ένας 44χρονος ιερομόναχος του τοπικού Ιερού Προσκυνήματος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν αντιμετώπιζε υποκείμενο νόσημα.

Επίσης, πρόσφατα δύο ηλικιωμένα ζευγάρια άφησαν την τελευταία τους πνοή «χτυπημένα» από κορωνοϊό. Τα άτυχα ανδρόγυνα ήταν ηλικίας 86 και 84 ετών και 77 και 70 ετών.

Από 70 έως 80 ετών ήταν η ηλικία και των υπολοίπων κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας, οι οποίοι κατέληξαν από COVID-19 σε συνδυασμό με άλλα νοσήματα.

Ο προβληματισμός είναι έντονος, καθώς εκτός των άλλων πρόκειται για υψηλό αριθμό αναλογικά με τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι, μοιραίες αποδείχτηκαν οι μαζικές συναθροίσεις κυρίως ατόμων νεαρής ηλικίας το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Έκτοτε νόσησε μεγάλος αριθμός κατοίκων με τραγική κατάληξη τους σχεδόν 15 νεκρούς.

Η Κ. Μάλαμα

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, σε δήλωσή της αναφέρει:

«Η Μεγάλη Παναγία δοκιμάζεται σκληρά από τον κορωνοϊό, με πάρα πολλά κρούσματα, με θύματα σχεδόν καθημερινά κι η απουσία των αρμοδίων κραυγάζει. Η ανησυχία των κατοίκων είναι τεράστια, η πίεση στο σύστημα υγείας αφόρητη και Υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ είναι άφαντοι. Είναι πασιφανές ότι στη Μεγάλη Παναγία έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Πριν από έναν ακριβώς μήνα, όταν υπήρξαν τα πρώτα θύματα καταθέσαμε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και τον ρωτήσαμε πόσα τεστ έχει διενεργήσει η Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή, ποια τα αποτελέσματα και πόσα κρούσματα υπάρχουν στο χωριό, με δεδομένο ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα επιτείνει τον συνωστισμό σε εργοτάξια και στοές. Πριν από 5 ημέρες επισκεφτήκαμε το Κέντρο Υγείας στο Παλαιοχώρι και ζητήσαμε ξανά μαζικά τεστ στο γενικό πληθυσμό για να δούμε την έκταση της διασποράς στην κοινότητα. Το Υπουργείο Υγείας κι ο ΕΟΔΥ μας αγνόησαν πάλι. Τελικά ποιον καλύπτουν οι αρμόδιοι; Γιατί είναι όλοι εξαφανισμένοι την ώρα που η τοπική κοινωνία υποφέρει;».

Rapid tests από συνεργεία του ΕΟΔΥ

Σειρά δειγματοληπτικών ελέγχων με rapid tests για τον εντοπισμό της διασποράς του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό του Δήμου Αριστοτέλη, θα πραγματοποιήσουν από τις 15 Δεκεμβρίου έως το τέλος του μήνα, συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου «η αρχή θα γίνει από τη Μεγάλη Παναγία, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, με τη μέθοδο Drive Through, δηλαδή με τον έλεγχο εντός του οχήματος των ενδιαφερομένων που θα προσέρχονται και θα αναμένουν σε σειρά με τα αυτοκίνητά τους».

Το συνεργείο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται από τις 10:00 το πρωί ως τις 15:00 το απόγευμα μπροστά από το παλιό arabia/exodos με την προσέλευση των οχημάτων να γίνεται από την πλατεία «Χοροστάσι» και με κατεύθυνση εξόδου, μετά τον έλεγχο προς πλατεία Κελέση και προς Μύλο Μπιζιργιάννη.

Εγκαίρως θα ανακοινωθεί η επόμενη ημερομηνία διεξαγωγής ελέγχων με την ίδια μέθοδο, αυτή τη φορά στην Ιερισσό.

Η διεξαγωγή των ελέγχων στον μαζικό πληθυσμό, έρχεται σε συνέχεια των σχετικών διαβεβαιώσεων του ΕΟΔΥ, μετά τα αιτήματα του Δήμου, και την πρόσφατη διεξαγωγή test στο προσωπικό του Δήμου, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος δήλωσε σχετικά:

«Η επικείμενη διεξαγωγή των ελέγχων και το όποιο αποτέλεσμα δείξουν κατά περίπτωση, προφανώς δεν αναιρεί τη σημασία και την ανάγκη αυξημένης προσοχής όλων μας, για την τήρηση των μέτρων προστασίας εαυτών και αλλήλων, σε κάθε μας αναγκαία και αναπόφευκτη μετακίνηση και δραστηριότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το αρνητικό τεστ σήμερα, δεν μας προστατεύει από μια επαφή με τον ιό αύριο. Άρα, πέρα από την όποια καθυστέρηση της εφαρμογής του lock down, τη χαλαρότητα του Οκτωβρίου και άλλους λόγους που συνέβαλαν στη διασπορά, η ατομική ευθύνη και πιστή εφαρμογή των μέτρων παραμένει η ισχυρότερη γραμμή άμυνας έναντι του αόρατου εχθρού. Θρηνούμε αρκετούς συμπολίτες μας και εδώ, όπως σε όλη τη Χαλκιδική, σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων είναι ευχάριστα και ξέρουμε ότι ο κορωνοϊός στο τέλος θα νικηθεί. Όλοι μαζί με συντεταγμένη και πιστή εφαρμογή των μέτρων, μπορούμε να τον εμποδίσουμε να προκαλέσει περισσότερο κακό μέχρι τότε».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2