ΡΟΗ 24/7:

Κόψαμε το πετρέλαιο, το ρίξαμε στις… ξυλόσομπες

177

Τα μνημόνια μας έκοψαν και την κεντρική …θέρμανση. ΕΛΣΤΑΤ: κατακόρυφη μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανση, αύξηση στα (ακριβότερα) καυσόξυλα, κλιματιστικά.

 

Θύματα της φορολογικής πολιτικής αλλά και της… παραπληροφόρησης έπεσαν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Είτε έκοψαν εντελώς τη θέρμανση, υποβάλλοντας τα μέλη τους στο μαρτύριο του «παγώματος» είτε στράφηκαν σε φαινομενικά φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης οι οποίες όμως αποδεικνύονταν εκ των υστέρων και ακριβότερες και λιγότερο αποδοτικές.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποδεικνύουν τιςκαταστροφικές επιπτώσεις που είχε η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αποτέλεσμα η τιμή λιανικής, ειδικά πέρυσι, να εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 1,35 ευρώ ανά λίτρο για κάποιον ο οποίος δεν δικαιούνταν την επιδότηση.

Πώς ζεστάθηκαν οι Έλληνες το 2013;

1.Με καλοριφέρ πετρελαίου ζεστάθηκε το 38,1% των νοικοκυριών από 68,2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2008. Δηλαδή, τρία στα 10 νοικοκυριά άλλαξαν μορφή θέρμανσης στην μακρά περίοδο της ύφεσης

2.Το φυσικό αέριο βγήκε ελάχιστα κερδισμένο, κάτι που σημαίνει ότι τοπ όλο ανακάτεμα της τράπουλας δεν βοήθησε καν στο να στραφούν τα νοικοκυριά σε πιο «οικολογικές» μορφές θέρμανσης. Ακόμη και το επιχείρημα ότι το φυσικό αέριο ήταν κατά 30% (ανάλογα με τη χρονιά) φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο δεν φαίνεται να έπεισε. Προφανώς, τα νοικοκυριά ζορίστηκαν εξαιτίας του κόστους μετατροπής του καυστήρα αλλά και της εγκατάστασης. Το ποσοστό των νοικοκυριών που ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, αυξήθηκε από 5% σε 8,9% το 2013.

3. Την τιμητική τους είχαν οι… ξυλόσομπες. Σε αυτή τη λύση στράφηκε το 11,5% των νοικοκυριών με το ποσοστό να τριπλασιάζεται μέσα σε έξι χρόνια. Η …ανάπτυξη της ξυλόσομπας ξεκίνησε από το 4,4% που ήταν το 2008 για να φτάσει στο 11,5% ύστερα από την 5ετία της ύφεσης

4. Πολλά ήταν τα νοικοκυριά που παρασύρθηκαν από το …ηλεκτρικό ρεύμα. Το δέλεαρ του να αποκτήσουν μια εναλλακτική λύση του πετρελαίου χωρίς μεγάλο «επενδυτικό κόστος»(δηλαδή το κόστος που πρέπει κάποιος να επωμιστεί προκειμένου να θέσει σε λειτουργία την εναλλακτική λύση θέρμανσης), τους έστρεψε στα ενεργοβόρα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Παρά τις συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή αλλά και την έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που απέδειξε πόσο δαπανηρή λύση είναι το ρεύμα, το μερίδιο των νοικοκυριών που στράφηκαν στα ηλεκτρικά σώματα εκτοξεύτηκε από το 4% το 2008 στο 11,5% το 2013. Αντίστοιχα αυξήθηκε και το μερίδιο των κλιματιστικών (τουλάχιστον είναι οικονομικότερη λύση από τα ηλεκτρικά σώματα) από το 4% το 2008 στο 12,6% το 2013.

5. Δυστυχώς υπάρχει και ένα ποσοστό 1,5% των νοικοκυριών το οποίο δήλωσε ότι δεν θερμάνθηκε καθόλου. Αυτό το ποσοστό, ήταν πρακτικά ανύπαρκτο το 2008 (μόλις 0,4%). Το ποσοστό του 1,5% σημαίνει ότι 62000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς καθόλου θέρμανση μέσα στο 2013.

http://www.4news.gr/

επιστροφή στην κορυφή