ΡΟΗ 24/7:

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη!

melomakarona

Όταν προσέχουμε την υγεία μας χωρίς να στερούμαστες τη γεύση!

Λίγες μέρες απομένουν για τα Χριστούγεννα και τα μελομακάρονα αποτελούν το απόλυτο γλυκό των γιορτών. Τι γίνεται όμως με όσους προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να τρέφονται υγιεινά; Τη λύση δίνει η διατροφολόγος Ελένη Μαστρομανώλη.
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά.

Υλικά (γίνονται περίπου 40 μικρά τεμάχια)
Για τη ζύμη
– 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
– 280 γρ. ελαιόλαδο
– 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα
– 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα
– 1 πρέζα γαρύφαλλο
– ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το μέλωμα
– Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
– Μέλι

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνουμε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το μέχρι μας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην “κορδώσει” η ζύμη μας. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί καλυμμένο με μια λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν. Ραντίσουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Για το σιρόπι: Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα 2 φλιτζάνια μέλι και 2 φλιτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα. Σουρώνουμε το μαύρο αφρό και περιμένουμε δέκα λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Δεν κα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη.
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα μελομακάρονα και στη συνέχεια βουτάμε τα μελομακάρονα καυτά στο κρύο σιρόπι.
Επειδή τα μελομακάρονα προορίζονται και για τα παιδιά, χρησιμοποιούμε βιολογικό αλεύρι, φυσικό χυμό πορτοκαλιού, λίγα μπαχαρικά, ελαιόλαδο και μέλι.
Παραλείπουμε τα καρύδια για τα παιδιά κάτω των δύο ετών, γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
Το ζυμάρι είναι εύπλαστο, ακριβώς με την υφή που έχουν τα μελομακάρονα με ζάχαρη.
Δοκιμάστε να φτιάξετε τα μελομακάρονα σε σχήμα αστεριού σε διάφορα μεγέθη, για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των παιδιών.
Δεν μελώνετε τα μελομακάρονα για πολλά λεπτά, απλά τα βυθίζετε στο σιρόπι για μερικά λεπτά. Η γεύση θυμίζει ακριβώς το παραδοσιακό μελομακάρονο των παιδικών μας αναμνήσεων. Το μέλι υπερκαλύπτει την ανάγκη της γλύκας που λείπει από την έλλειψη ζάχαρης.
Σας προτείνω τη συνταγή ανεπιφύλακτα!
Και μην ξεχνάτε: Όσο πιο φυσικό είναι ένα προϊόν, τόσο πιο υγιεινό είναι!

Ελένη Μαστρομανώλη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc(c)
6975705254, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Χαλκιδικιώτης Χρήστος Γκολόης στο Master Chef 4 (βίντεο)
επιστροφή στην κορυφή