ΡΟΗ 24/7:

Τι θα γίνει με τους 18αρηδες στις εκλογές

kalph ekloges2

-Οι όροι προβολής των κομμάτων και η χρηματοδότησή τους

 


Λύση για τους 18άρηδες ψηφοφόρους, δηλαδή εκείνους που κατοχύρωσαν το δικαίωμα του εκλέγειν την 1η Ιανουαρίου, ψάχνουν τα κόμματα, προκειμένου να προσέλθουν και εκείνοι στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου.

Το ζήτημα απασχόλησε τη Διακομματική Επιτροπή των επερχόμενων εκλογών στην πρώτη συνεδρίασή της, ενώ παράλληλα καθορίστηκαν οι όροι προβολής των κομμάτων στα ΜΜΕ, ενώ συζητήθηκε και η χρηματοδότησή τους.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των 18άρηδων, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής τους. Ο υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών, Μιχάλης Θεοχαρίδης, δήλωσε ότι «θα διερευνηθεί άμεσα αν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί το νομικό κενό».

Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το αν είναι δυνατόν να γίνει τελικά κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται μετά την 1η Φεβρουαρίου. Επίσης, όπως σημειώνουν κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έχουν ήδη αποσταλεί οι δισκέτες με τα ονόματα των ψηφοφόρων στα 18.700 εκλογικά τμήματα και στα 500 εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

Το ΚΚΕ πρότεινε να λυθεί το ζήτημα με ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Κατ' εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 8 του ΠΔ 26/2012 ζήτησε να θεωρηθεί ότι έχουν αποστερηθεί του εκλογικού δικαιώματος για τυπικούς λόγους (και γι αυτό δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους) και επομένως να τους επιτραπεί να ψηφίσουν ως «παραληφθέντες εκλογείς». Δηλαδή, να ασκήσουν το εκλογικού τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, με πιστοποιητικό εγγραφής τους στα οικεία δημοτολόγια που θα χορηγείται υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο ή εξουσιοδοτημένο όργανο.

Οι όροι προβολής

Και σε αυτές τις εκλογές, θα εφαρμοστεί η ρύθμιση που ίσχυσε στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012 και στις ευρωεκλογές 2014, για την προβολή των κομμάτων στα ΜΜΕ. Δηλαδή, κάθε υποψήφιος θα μπορεί να κάνει μια εμφάνιση σε κάθε κανάλι εθνικής εμβέλειας και δυο σε περιφερειακά μέσα. Ακόμη, θα μεταδοθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση κάθε κόμματος και μία συνέντευξη ή κάλυψη μιας εκδήλωσης.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για δύο debates - ένα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα μεταξύ των κομμάτων - δεν έγινε δεκτή, με τον Γιώργο Μουρούτη να δηλώνει «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Ακόμη, η ΝΔ ζήτησε να μην μπορεί να διαφημιστεί κόμμα μέσω άλλων μέσων.

Το ΚΚΕ ζήτησε να εξαιρεθεί από τον τηλεοπτικό χρόνο η Χρυσή Αυγή, με το επιχείρημα ότι ο τηλεοπτικός χρόνος αποτιμάται σε χρήμα και η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής έχει προσωρινά ανασταλεί. Η πρόταση, την οποία υποστήριξε και το Ποτάμι, δεν έγινε δεκτή, με το σκεπτικό ότι η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα εκλεγμένο στο Κοινοβούλιο.

Η χρηματοδότηση των κομμάτων

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, από την πλειονότητα των κομμάτων ζητήθηκε να δοθεί η τακτική χρηματοδότηση του α’ τριμήνου του 2015 και η έκτακτη χρηματοδότηση ή τουλάχιστον μέρος αυτών. Η έκτακτη χρηματοδότηση των κομμάτων ανέρχεται στο 0,008% των εισπραχθέντων του 2014. Η Χρυσή Αυγή ζήτησε να μη δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση σε κανένα κόμμα.

Ακόμη στη συνεδρίαση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ζήτησαν να υπάρξει ειδική έκπτωση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ανοικτά διόδια για να μετακινηθούν οι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα της καταβολής του εκλογικού επιδόματος στους δημοτικούς υπαλλήλους, που δεν έχει καταβληθεί από το 2012, και το θέμα του ύψους της αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων.

 

iefimerida.gr

επιστροφή στην κορυφή