ΡΟΗ 24/7:

Υπέρ της παραπομπής του Τραμπ ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων

trump donald2 681x404

Στη Γερουσία στρέφεται το ενδιαφέρον

Με την Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίζει την παραπομπή του Ντόναλτ Τραμπ, ο απερχόμενος πρόεδρος έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη για δεύτερη φορά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας και βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Η πρόταση των Δημοκρατικών υπερψηφίστηκε με 232 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά. Αξιοσημείωτο είναι ότι δέκα Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν υπέρ της παραπομπής. Πρόκειται για ρεκορ ξεπερνώντας και τους πέντε Δημοκρατικούς που είχαν ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μπιλ Κλίντον το 1998. Ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής ήταν και η Λιζ Τσένι , η τρίτη στην ιεραρχία της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος «κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε αυτόν τον όχλο κι άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο», είχε σημειώσει στην ανακοίνωσή της η κόρη του Ρεπουμπλικανού πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι. «Ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερη προδοσία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το αξίωμά του και τον όρκο του για το σύνταγμα», συμπλήρωσε για να καταλήξει πως θα ψηφίσει «υπέρ της παραπομπής του προέδρου».

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η παραπομπή πιθανότητα θα οδηγήσει ξανά σε αθώωση του Τραμπ, εκτός και αν ο απερχόμενο πρόεδρος διαπράξει και κάποια άλλη εξαιρετικά προκλητική πράξη. Για τους υποστηρικτές του Τραμπ, μια δεύτερη αθώωση θα δικαιολογούσε τις πράξεις του Τραμπ, θα αποκαθιστούσε την επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και θα μπορούσε ακόμη και να ενθαρρύνει περισσότερα περιστατικά βίας.

"Η κίνηση των Δημοκρατικών να προχωρήσουν σε παραπομπή του Τραμπ λίγο προτού αναχωρήσει από το αξίωμά του αντικατοπτρίζει τη βαθιά οργή πολλών βουλευτών για την εκστρατεία «λάσπης« του Τραμπ αμφισβητώντας δίχως στοιχεία το αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, κάνοντας ψευδείς ισχυρισμούς για την εκλογική απάτη και προσπαθώντας να ανατρέψει την επικύρωση της νίκης του νέου προέδρου παρακινώντας αξιωματούχους και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προβούν σε ενέργειες που θα εξασφαλίσει στον ίδιο να παραμείνει στην εξουσία", σχολιάζει η Wall Street Journal.

«Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτή την ένοπλη εξέγερση, εναντίον της χώρας μας», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. «Πρέπει να φύγει - είναι ένας σαφής και υπάρχων κίνδυνος για το έθνος που όλοι αγαπάμε», συμπλήρωσε.

Η μάχη πλέον μεταφέρεται στην Γερουσία η οποία θα αποφασίσει εάν θα καταδικάσει τον Τραμπ. Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό πότε θα ξεκινήσει η δίκη. Στη Γερουσία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, με την ισορροπία δυνάμεων στο σώμα αυτό να είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε 50 Ρεπουμπλικανούς και 50 Δημοκρατικούς γερουσιαστές. Για να περάσει η πρόταση πρέπει τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανοί να ταχθούν υπέρ της παραπομπής.

Η Γερουσία έχει περιθώριο μέχρι τις 19 του μήνα, τελευταία ημέρα της θητείας Τραμπ, να ψηφίσει την πρόταση παραπομπής. Στην περίπτωση που η πρόταση ψηφιστεί, η δίκη του Τραμπ από τη Γερουσία μπορεί να συνεχιστεί και μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δήλωσε χθες ότι εάν ο Τραμπ κριθεί ένοχος στη δίκη, που αναμένεται να διεξαχθεί στη Γερουσία, θα κατατεθεί πρόταση να διεξαχθεί χωριστή ψηφοφορία προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα διά παντός.

Ο κ. Σούμερ, ο οποίος θα γίνει πρόεδρος της Γερουσίας μετά την 20ή Ιανουαρίου, έκανε τη δήλωση μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμανε την παραπομπή του Τραμπ για δεύτερη φορά. «Ο Ντόναλντ Τραμπ άξιζε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα φέρει το στίγμα της παραπομπής του σε δίκη δύο φορές», σχολίασε ο Τσακ Σούμερ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Σχολιάζοντας την παραπομπή Τραμπ ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «διμερή ψήφο από μέλη που ακολούθησαν το σύνταγμα και τη συνείδησή τους».

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάλεσε τους συμπολίτες του να «ξεπεράσουν τα πάθη της στιγμής και να ενωθούν ως ένας αμερικανικός λαός».

«Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα», διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος. «Η βία και ο βανδαλισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη χώρα μας και καμία θέση στο κίνημά μας», συνέχισε. «Η βία του όχλου είναι ενάντια σε όλα όσα πιστεύω και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το κίνημά μας».

«Κανένας από τους αληθινούς υποστηρικτές μου δεν μπορεί να τάσσεται υπέρ της πολιτικής βίας», υποστήριξε ακόμη. «Αν το κάνατε αυτό δεν υποστηρίζετε το κίνημά μας, του επιτίθεστε, επιτίθεστε στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό», επέμεινε αναφερόμενος στην εισβολή στο εμβληματικό κτίριο. «Τώρα, ζητώ από όλους όσοι πίστεψαν ποτέ στο πρόγραμμά μας να σκεφτούν τρόπους να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να προωθήσουμε την ειρήνη στη χώρα μας», συνέχισε. Δεν πρέπει να υπάρξει «καθόλου βία, καμία παραβίαση του νόμου, κανένας βανδαλισμός οποιουδήποτε είδους» σε διαδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ώστε η ορκωμοσία του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να γίνει με τάξη και ασφάλεια.

επιστροφή στην κορυφή