ΡΟΗ 24/7:

Ο Άρμιν Λάσετ νέος πρόεδρος του CDU

Laschet cdu 681x384

Ο εκλεκτός της Α. Μέρκελ

Το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας εξέλεξε το Σάββατο νέο πρόεδρο τον εκλεκτό της καγκελαρίου Μέρκελ, Αρμιν Λάσετ, βάζοντας τέλος σε μία παρατεταμένη κρίση ηγεσίας.

Ο Άρμιν Λάσετ, ο πολιτικός κληρονόμος της Μέρκελ είναι ο νέος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας. Εξελέγη με 521 ψήφους επί συνόλου 992 συνέδρων του κόμματος. Υπερ του Φρίντριχ Μερτς ψήφισαν 446 σύνεδροι.

Η καγκελάριος Μέρκελ συνεχάρη ήδη τον νέο πρόεδρο, «χαίρομαι για τη συνεργασία που θα έχουμε», έγραψε στο twitter.

Ο Άρμιν Λάσετ πρωθυπουργός στο πολυπληθέστερο κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλίας, υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει το CDU στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη εξασφάλισης της εμπιστοσύνης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Eίναι πεπεισμένος ευρωπαϊστής.

Ο Φρίντριχ Μερτς, o οποίος ήθελε την τομή με την εποχή Μέρκελ και τη δεξιά στροφή του CDU, διεκδίκησε για δεύτερη φορά την προεδρία του κόμματος, αλλά ηττήθηκε οριακά, όπως και πριν τρία χρόνια από την Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Πήρε όμως πάνω από 47% και αυτό δείχνει ότι το CDU είναι στην ουσία διχασμένo σε δύο μεγάλα ρεύματα. Αλλά η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία, και μαζί της η Γερμανία, δεν έκαναν στροφή προς τα δεξιά.

Ο Άρμιν Λάσετ υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει η Χριστιανική Ένωση να εκλέξει και τον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας. Η εκλογή του Λάσετ αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για τον φιλόδοξο πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, πρόεδρο του αδερφού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU, να είναι ο υποψήφιος καγκελάριος των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τη διαδοχή της Μέρκελ.

Αυτό θα κριθεί τους επόμενους μήνες.

επιστροφή στην κορυφή