ΡΟΗ 24/7:

Τέλος του μήνα ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση (ΦΩΤΟ)

141954986 108626957871787 83469728740752902 n

Ανακοινώσεις Πέτσα από τη Θεσσαλονίκη

Ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, στις 28 Ιανουαρίου, ενώ θα έχουν προηγηθεί συζητήσεις της κυβέρνησης με την Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ), τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με στόχο, όπως είπε, "όλοι μαζί να προχωρήσουμε, να γυρίσουμε σελίδα που θα ευνοεί την κυβερνησιμότητα, προς όφελος της της αποτελεσματικότητας, δηλαδή των ποιοτικών υπηρεσιών που περιμένει ο πολίτης από εμάς".

Για τον νέο αυτό εκλογικό νόμο συζήτησαν ο κ. Πέτσας και ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης στη συνάντηση που είχαν με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ Απόστολο Τζιτζικώστα και αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως "επειδή είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα είμαστε ενωμένοι Κράτος, Περιφέρειες και Δήμοι για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".

"Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις τομές στις οποίες μας έχει εξουσιοδοτήσει ο πρωθυπουργός και ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, να κάνουμε, σε θεσμικό και σε αναπτυξιακό επίπεδο", δήλωσε ο κ. Πέτσας και είπε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε ένα δεύτερο θεσμικό ζήτημα που έχει να κάνει με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και κυρίως τις σχέσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τις Περιφέρειες.

141274726 3352072328229977 5021323517056765198 o

Σε ότι αφορά το οικονομικό επίπεδο τόνισε πως άκουσε με πολλή προσοχή τις σκέψεις του κ. Τζιτζικώστα, ως εκπροσώπου και των υπόλοιπων Περιφερειών, για επιπλέον χρηματοδότηση. Μίλησε για στενή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας πως ο κ. Τζιτζικώστας εκτός από πρόεδρος της ΕΝΠΕ είναι και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και παρατήρησε ότι «αυτό δείχνει πως όταν έχουμε σχέδιο και έργο, με το σπαθί μας μπορούμε μα κερδίζουμε οι Ελληνες τόσο σημαντικές θέσεις».

"Δρομολογείται ήδη μια σειρά σημαντικών θεσμικών παρεμβάσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, μέσα σε ένα κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας με την Κεντρική Μακεδονία, και στόχος είναι να υπάρξει ένα θετικό αποτύπωμα τόσο στην Κεντρική Μακεδονία όσο και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίζουμε να λειτουργούμε, ώστε όλοι οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης να τύχουν της ευεργετικής επίδρασης αυτών των σημαντικών θεσμικών παρεμβάσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών", δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

"Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει την κατεύθυνση των ισχυρών Περιφερειών, των Διοικήσεων που θα μπορούν την επόμενη μέρα των εκλογών να πάνε τον τόπο μας μπροστά", επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Είπε ότι συζήτησαν τη δυνατότητα επιπλέον χρηματοδοτήσεων των Περιφερειών, ιδιαίτερα από τους εθνικούς πόρους, αλλά και από προγράμματα όπως το "Αντώνης Τρίτσης", και τόνισε πως οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να έχουν έναν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης" και στην απορρόφηση των κονδυλίων του.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για την "εξαιρετική συνεργασία" που είχε μαζί της και για τη νέα ηγεσία είπε ότι μπορεί να πάει ακόμα πιο βαθιά τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία τους θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί.

Συνάντηση με το προεδρείο της ΠΕΔΚΜ

Θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, προγράμματα με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και την προοπτική «ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας των δήμων» μέσα από την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, συζήτησαν σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

141039947 108626917871791 4589920714589834154 n

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τη συζήτηση σχετικά με τον «κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της», τονίζοντας ότι τέθηκαν «ενδιαφέρουσες ιδέες, που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν δρομολογημένα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη», μέσα από τα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης» και «Φιλόδημος» και τις εντάξεις σε αυτά έργων τοπικού ενδιαφέροντος, με δράσεις που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, όπως, έργα ύδρευσης, ποιότητας ζωής, «έξυπνης πόλης», ανακύκλωσης κ.α. και πρόσθεσε:

«Γιατί, οι δημότες, σήμερα, δεν κοιτούν ψηλά για να δουν μεγάλα κτίρια για να στεγάσουν διοικητήρια, αλλά κοιτούν χαμηλά για να δουν τις λακκούβες, για να δουν τα σκουπίδια, για να δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται και έχουν απαιτήσεις από τους δήμους και φυσικά από εμάς. Γιατί είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα και πρέπει να είμαστε ενωμένοι» είπε ο κ. Πέτσας.

«Συζητήσαμε και το θέμα της ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας των δήμων, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που έρχεται σύντομα» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε, επίσης, ότι συζητήθηκε και μια «επόμενη προτεραιότητα» του υπουργείου, που θα πάρει τη μορφή ενός προς διαβούλευση νομοσχεδίου, σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, ώστε σε συνεργασία με τους δήμους, να αντιμετωπιστεί συνολικά και αυτό το ζήτημα.

«Οι Δήμαρχοι είναι γνήσιοι εκφραστές των ανησυχιών και των αναγκών των πολιτών και για αυτό και ο διάλογος, ο οποίος προηγήθηκε, ήταν πολύ ουσιαστικός» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης.

«Οι Δήμαρχοι -πρόσθεσε- λειτουργούν ως καταλύτες και ως καλοί αγωγοί, ώστε μέσα από ένα θετικό πνεύμα συνεργασίας που ήδη υπάρχει, να μπορέσει η κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών, να ενισχύσει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης με απώτερο στόχο να επιλυθούν, όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, προβλήματα των πολιτών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η σημερινή συζήτηση και ευελπιστούμε, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία των πολιτών».

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ανέφερε τα θέματα που τέθηκαν, μεταξύ αυτών, την αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα στην ευρωπαϊκή διάσταση και στην προοπτική της, τα έργα, τα προγράμματα που αφορούν την τεχνολογική αναβάθμιση, τις «έξυπνες» εφαρμογές, τα έργα κοινωνικής μέριμνας και ποιότητας ζωής των δήμων. Επίσης, συζητήθηκαν και οι πρωτοβουλίες για τα ζώα συντροφιάς που θα προωθηθούν σύντομα με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης.

Χαρακτήρισε τον κ. Πέτσα «καλό γνώστη» των θεμάτων της αυτοδιοίκησης και ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό και τον υφυπουργό, για την κατανόηση των προβλημάτων και τη συνεργασία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Συμεών Δανιηλίδης και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔΚΜ, Δημοτικός Σύμβουλος, Βασίλης Γάκης.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πόλη της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το απόγευμα στο δημαρχιακό μέγαρο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν στους δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση περίπου μιάμισης ώρας, ο κ. Πέτσας εξήρε το έργο της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης λέγοντας πως έχουν κατατεθεί «πολύ σημαντικά σχέδια που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και πραγματικά αλλάζουν την όψη της πόλης. Ένα σχέδιο Μάρσαλ, όπως το έχετε ονομάσει, και νομίζω είναι, όχι μόνο σε ύψος ποσού, αλλά και ως προς τον συνδυασμό προτάσεων σε διαφορετικές κατηγορίες του προγράμματος που μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά την αλλαγή αυτής της όψης. Εμείς θα είμαστε δίπλα να στηρίξουμε οποιοδήποτε σοβαρό σχέδιο προς όφελος των πολιτών».

Ο κ. Πέτσας, πρόσθεσε, πως στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ζήτημα του εκλογικού νόμου και τα έργα του «Φιλόδημος ΙΙ». «Όλα αυτά διαβεβαίωσα τον Δήμαρχο ότι θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Ό,τι εκκρεμότητα υπάρχει θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα πως σε επόμενη συνάντηση πολλά από αυτά τα θέματα θα έχουν λυθεί.

Ο κ. Ζέρβας από την πλευρά του ζήτησε τη στήριξη του υπουργείου και της κυβέρνησης για την προώθηση των θεμάτων της πόλης: «Είναι μια διαρκής προσπάθεια και υπάρχει ένας διαρκής δίαυλος συνεργασίας. Χαίρομαι που ο υπουργός βρίσκεται κοντά στον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη διοίκηση».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος έκανε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό κατά το Σαββατοκύριακο που θα λειτουργεί η αγορά, στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων: «Λόγω των εκπτώσεων θα λειτουργήσει η αγορά το Σαββατοκύριακο και είναι ένα μεγάλο πείραμα για όλους μας. Να βγούμε να ψωνίσουμε, να χαρούμε την ανοιχτή αγορά αλλά με προσοχή. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για ψώνια με τα απαραίτητα μέτρα και με τίποτα να μην αφήσουμε το κακό να ξαναγυρίσει στην πόλη μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Καλαφάτης, είπε πως «η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης σκοπεύει να λειτουργήσει ως καταλύτης, ως επιταχυντής των οποιοδήποτε έργων ή αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σχεδιάζονται, δρομολογούνται ή υλοποιούνται στο δήμο Θεσσαλονίκης. Το αγαστό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση για την ευόδωση με τελικό ωφελούμενο τον Θεσσαλονικιό».

Στη συνάντηση με τους κ. Πέτσα και Καλαφάτη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ευθύμης Φωτόπουλος και οι αντιδήμαρχοι, Γιώργος Αβαρλής και Μιχάλης Κούπκας.

141271806 108626911205125 8644171487959506776 n

Ο Μ. Βορίδης

Εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με ποσοστό «πέριξ του 42%» αναμένεται να προβλέπει το νέο εκλογικό νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι με την κατάργηση της απλής αναλογικής «αποκαθιστούμε την εύρυθμη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Βορίδης επισήμανε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, την πρόθεση της κυβέρνησης και για καθορισμό κατώτατου ορίου εισόδου συνδυασμών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, «ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε, πάντως, πως τα ποσοστά εκλογής πρόκειται να συζητηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.

"Στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η δημοτική και περιφερειακή Αρχή να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή", τόνισε ο υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήγγειλε τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων: «Θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος» τόνισε και συμπλήρωσε πως εξετάζεται και ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων. Προανήγγειλε και την κατάργηση των ξεχωριστών ψηφοδελτίων για τα Τοπικά Συμβούλια, τα οποία θα εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων, ενώ προανήγγειλε και την κατάργηση της 4ης κάλπης. «Τα κοινοτικά και τα διαμερισματικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο» σημείωσε ο υπουργός.

Υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο υπουργός έφερε ως εμβληματικό παράδειγμα τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου, όπως είπε, «προκειμένου να επιτευχθεί το παραμικρό, ο δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με δυνάμεις που δεν ανήκουν στο δικό του ψηφοδέλτιο», κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία σε Δήμο που ενώ εξασφάλισε ποσοστό 50%, δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο υπουργός τόνισε πως στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η δημοτική Αρχή να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, ενώ συμπλήρωσε πως οι αλλαγές έρχονται και κατόπιν απαίτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες.

επιστροφή στην κορυφή