Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Je Suis Charlie"

Στο προσκήνιο της επικαιρότητας βρίσκεται το φρικτό έγκλημα στο γαλλικό περιοδικό «Charlie Hebdo» , σατιρικού περιεχομένου με ειδικότητα στις σκιτσογραφίες, από 3μελή ομάδα τζιχαντιστών, με 12 θύματα και 20 τραυματίες.

 

Η κοινή γνώμη βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, ενώ η 8η Ιανουαρίου κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους για την Γαλλία. Κατά την αποκρουστική αυτή επίθεση, με χαρακτηριστικά ψυχρής εκτέλεσης, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι και αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο. Ανάμεσά τους και ο διευθυντής του περιοδικού, Stephane Charbonnier, υπεύθυνος των κινήσεων του περιοδικού κατά των τζιχαντιστών και του Μωάμεθ. Οι απειλές προς το ιστορικό σατιρικό περιοδικό, που συνηθίζει να βάζει στο στόχαστρο διάφορα επιφανή πρόσωπα, ξεκίνησαν ήδη από το 2011, όπου στην δημοσιότητα άρχισαν να βγαίνουν καυστικά σκίτσα κατά του Ισλάμ, με την ισοπεδωτική επίθεση να πραγματοποιείται τελικά 4 περίπου χρόνια μετά.

ch

Η δράση των τζιχαντιστών και η άκρως επιθετική πολιτική τους είναι φαινόμενο που απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τα διεθνή μέσα με τις συνεχείς εγκληματικές τους κινήσεις και επιθέσεις. Παρά τα οποιαδήποτε οικονομικοπολιτικά συμφέροντα που μπορεί να κρύβονται πίσω από την δράση των ISIS, το πιο απλό ερώτημα που προκύπτει είναι, εάν τελικά μέσω όλων αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων αντικατοπτρίζεται η πραγματική πίστη και αφοσίωση στο Ισλάμ ή μήπως η κατάσταση έχει παρεκτραπεί από τα θρησκευτικά πλαίσια. Η απάντηση πιθανότατα να κινείται προς το δεύτερο σκέλος, αφού, με αφορμή την επικαιρότητα, δεν δίστασαν να επιχειρήσουν εκτός των άλλων και την φίμωση του Τύπου, με αιμα.

Η ελευθερία του Τύπου, γνώμης και έκφρασης είναι από τις ελευθερίες που πρέπει να διατηρηθούν, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, καθώς η δύναμή τους μπορεί να καθορίσει πολλές καταστάσεις και γεγονότα. Επιθέσεις όπως αυτές εναντίον του περιοδικού «Charlie Hebdo» θεωρούνται εγκλήματα και οι πράξεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης δεν έλειψαν από πολλές χώρες και από τους ηγέτες τους, όπως επίσης και από την Ελλάδα με την συγκέντρωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο από πλήθος πολιτών, με κεντρικό μήνυμα: «Je Suis Charlie»

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 22 Μαρτίου 2015 00:12

Τελευταία άρθρα από τον/την Λίνα Κασσανδρινού

Halkidikifocus 2014-2020