xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Με 539 μονάδες αίματος ενισχύθηκε η Δημοτική Τράπεζα του Δήμου Νεάπολης-Συκεών

aimodosia neapoli 1

Σίμος Δανιηλίδης: Ανεκτίμητη η προσφορά των εθελοντών

Δυο πρόσφυγες, συνοδευόμενοι από τους διερμηνείς τους αιφνιδίασαν, ευχάριστα τα συνεργεία αιμοδοσίας προσερχόμενοι να συμμετάσχουν στην εκστρατεία Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς, που διοργάνωσε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, δίνοντας έτσι τον τόνο της ισότιμης κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων αυτών στη μεγάλη αγκαλιά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης του δήμου.

Πρόκειται για δυο Ιρακινούς που διαμένουν στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών με τις πενταμελείς οικογένειές τους φιλοξενούμενοι του προγράμματος REACT, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την εξελισσόμενη εθελοντική αιμοδοσία από τα παιδιά τους τα οποία μετέφεραν στην οικία τους τα ενημερωτικά φυλλάδια που διανεμήθηκαν στα σχολεία όπου φοιτούν.

Το γεγονός αυτό ήρθε να προστεθεί στη γενική θετική εικόνα της πρώτης εθελοντικής αιμοδοσίας του έτους, που διοργάνωσε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου έως και προχθές, Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021, με τις Μονάδες Αιμοληψίας των νοσοκομείων να μετακινούνται από τη μία Δημοτική Ενότητα στην άλλη.

Ο συνολικός απολογισμός της εκστρατείας αυτής μόνο θετικός μπορεί να χαρακτηριστεί με βάση τον τελικό αριθμό μονάδων αίματος που συγκεντρώθηκαν, αλλά και της μεγάλης προσέλευσης εθελοντών νεαρής ηλικίας, μεταξύ των οποίων και αρκετοί νέοι που προσήλθαν για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν συνολικά 539 μονάδες αίματος, αυξημένες κατά 149 σε σχέση με την προηγούμενη αιμοδοσία του Νοεμβρίου 2020. Κι αυτό παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τις πρώτες ημέρες της εκστρατείας, που είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί μια ημέρα η αιμοδοσία (Κυριακή 14.2.2021) καθώς, με απόφαση του νοσοκομείου («Ιπποκράτειο»), δεν επιτράπηκε η μετακίνηση της Μονάδας Αιμοληψίας, παρά του ότι τα συνεργεία του δήμου με ολονύκτιες προσπάθειες διατήρησαν τους δρόμους ανοιχτούς και ασφαλή την πρόσβαση στο σταθμό αιμοδοσίας.

«Ανεκτίμητη η αξία της προσφοράς…»

Η τελική συνολική απήχηση της εκστρατείας θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη εάν για μια ακόμη φορά η προσπάθεια δεν ναρκοθετούνταν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο και πάλι δεν επέτρεψε τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων από τα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας.

Το γεγονός αυτό κατήγγειλε με νέα επιστολή του ο Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, την οποία μάλιστα κοινοποίησε στους αρχηγούς των κομμάτων, στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, σε όλους τους Βουλευτές, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ζητώντας την παρέμβαση και την υποστήριξή τους.

«Παρά τα εμπόδια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, για μια ακόμη φορά καταγράφηκε η ευαισθησία και η αλληλεγγύη των συμπολιτών μας απέναντι στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, οι οποίοι προσήλθαν μαζικά προκειμένου να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους. Η αξία της προσφοράς είναι ανεκτίμητη εάν λάβουμε υπόψη τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των νοσοκομείων που εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις αίματος. Ο δήμος μας θα συνεχίσει δυναμικά τον αγώνα του ελπίζοντας να μην χρειαστεί να επανέλθουμε με νέες καταγγελίες και διαμαρτυρίες για τη στάση του ΕΣΡ», δηλώνει ο Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

«Προστατεύουμε τον εαυτό μας και βοηθάμε τους άλλους...»

Κι αυτή η Εβδομάδα Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης ήταν πλήρως προσαρμοσμένη στις συνθήκες της εποχής λόγω της πανδημίας, που επέβαλε την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας.

Με σύνθημα «Προστατεύουμε τον εαυτό μας και βοηθάμε τους άλλους» η προσέλευση των εθελοντών γινόταν μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και προγραμματισμού, ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο. Η Εθελοντική Αιμοδοσία ξεκίνησε από τα Πεύκα και ολοκληρώθηκε στη Νεάπολη, με ενδιάμεσο σταθμό τις Συκιές. Κατά τη διάρκειά της, δε, οι εθελοντές ενημερώνονταν για την προσφορά αιμοπεταλίων και μυελού των οστών, οργάνων σώματος και βλαστοκυττάρων, ενώ παράλληλα συγκεντρώνονταν φάρμακα, κυρίως παυσίπονα και αντιβιοτικά, για παιδιά και ενήλικες, με σκοπό την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος», ΑΧΕΠΑ, «Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο» και «Γ. Παπανικολάου», με σταθερούς αρωγούς και συνοδοιπόρους στην εκστρατεία αυτή την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και Συκεών, το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» και όλους τους τοπικούς συλλόγους και φορείς του Δήμου.

επιστροφή στην κορυφή