xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ζήτημα για το οθωμανικό νεκροταφείο στα Σήμαντρα θέτει η Τουρκία

149429827 2914191582182861 149884665087117291 o

Στο οικόπεδο πρόκειται να κατασκευαστεί Κλειστό Γυμναστήριο

Σε διαμαρτυρία προς την Αθήνα προχώρησε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, για την απομάκρυνση οθωμανικού νεκροταφείου στα Σήμαντρα Χαλκιδικής «χωρίς τη δέουσα προσοχή», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
«Μετά από δημοσιεύματα του Τύπου ότι βρέθηκε μουσουλμανικό νεκροταφείο της οθωμανικής περιόδου, κατά την κατασκευή γυμνασίου, στην αυλή, στο χωριό Σήμαντρα στο νομό Χαλκιδικής στην Ελλάδα, το Γενικό Προξενείο μας στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το προαναφερθέν χωριό και ζητήθηκαν αμέσως πληροφορίες από τις τοπικές ελληνικές αρχές», αναφέρει η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας να σταματήσουν τα έργα κατασκευής στον συγκεκριμένο χώρο, τα οστά που συγκεντρώθηκαν να ταφούν εκ νέου σύμφωνα με το μουσουλμανικό τυπικό και να τοποθετηθεί πινακίδα που να ενημερώνει πως ο χώρος αποτελούσε οθωμανικό νεκροταφείο.

Πρόκειται για το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το Κλειστό Γυμναστήριο Σημάντρων, μετά την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ IΙ».
Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο οικόπεδο, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες, για την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου, εντοπίστηκαν στις αρχές του 2020 αρχαιολογικά ευρήματα, με αποτέλεσμα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, να σταματήσει τις εργασίες.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, στις όταν υπάρχουν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, διακόπτονται οι εργασίες και αναλαμβάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Στις έρευνες που ακολούθησαν, η ανασκαφική έρευνα - που κράτησε περίπου ένα χρόνο - αποκάλυψε 201 λακκοειδείς ταφές οθωμανικών χρόνων, οι οποίες, αφού φωτογραφήθηκαν και σχεδιάστηκαν, απομακρύνθηκαν από τον χώρο και φυλάσσονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία όπως προβλέπεται.
Σημειώνεται ότι τα έξοδα των ανασκαφών επιβάρυναν το Δήμο.
Εντός του Φεβρουαρίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων ενημέρωσε το Δήμο Ν. Προποντίδας ότι περατώθηκε η σωστική ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο, όπου θα ανεγερθεί το Κλειστό Γυμναστήριο Σημάντρων και το έργο μπορεί να προχωρήσει (δείτε αναλυτικά εδώ).

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 17:06
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2