ΡΟΗ 24/7:

Το πολιτικό μανιφέστο της Κατερίνας Στανίση: «Βασανίζομαι»

stanisi

Η υποψήφια βουλευτής στον Νομό Ημαθίας με το κόμμα Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου εξηγεί γιατί αποφάσισε να ταχθεί με το μέρος όσων θέλουν να τα βλέπουν «Ολα Γκλε»

 

Το κινητό τηλέφωνο της Κατερίνας Στανίση είναι εδώ και μερικές ημέρες μονότονα κατειλημμένο. Στην περίπτωση που καταφέρεις να βγάλεις γραμμή θα ακούσεις σε welcome tone την ίδια να τραγουδά το τελευταίο της σουξέ με τον σημειολογικό -εν μέσω βραχείας, μα κρίσιμης προεκλογικής περιόδου- τίτλο «Βασανίζομαι». Λίγα δευτερόλεπτα μετά θα απαντήσει η ίδια, γεγονός μάλλον καινοφανές για το αρχέτυπο που έχει κανείς στο μυαλό του για τους υποψήφιους - συνήθως άπιαστους ή απόμακρους ή ακόμη και ανεπιθύμητους καμιά φορά για τη μεγάλη μάζα- πολιτευόμενους. Η Κατερίνα Στανίση όμως δεν είναι μια συμβατική υποψήφια εθνομητέρα, αλλά μια λαϊκή ντίβα μαθημένη να αποδομεί οποιαδήποτε στερεοτυπική, μανιερίστικη αναφορά.

Η τραγουδίστρια που μέσα από το ρεπερτόριό της είχε ομολογήσει, μεταξύ άλλων, πως «Αναστατώνεται» αποφάσισε αυτή τη φορά να αναστατώσει τη μάλλον βαρετή πολιτική κονίστρα, θέτοντας εαυτόν στις υπηρεσίες του κόμματος Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου. Και το πέτυχε, αν υπολογίσει κανείς πως με μπακαλίστικους υπολογισμούς η υποψηφιότητά της είναι μέχρι στιγμής εκείνη με το μεγαλύτερο buzz σε social media αλλά και ψιλοκουβέντα στην αληθινή ζωή. Η Στανίση μοιάζει σαν έτοιμη από καιρό να απεκδυθεί την πορφυρή τουαλέτα με την οποία υποδύθηκε την εθνική μας νονά σε γνωστό διαφημιστικό σποτ πρόπερσι το Πάσχα και να προβάρει τις στενές γραμμές των αυστηρών ταγέρ - το σωματότυπο τον διαθέτει το δίχως άλλο. Αν και το αλλοτινό hit της «Μ’ ένα κόκκινο καράβι θα ’ρθω σήμερα το βράδυ» θα μπορούσε να την οδηγήσει ντουγρού σε κάποιο συριζαίικο λιμάνι, εκείνη προτίμησε το υπήνεμο απάγκιο της Στυλίδας. Η υποψηφιότητά της αποφασίστηκε με αυθορμησία. Οπως λέει η ίδια, δεν το σκέφτηκε δύο και τρεις φορές για να θέσει εαυτόν στην κρίση του εκλογικού σώματος και μάλιστα στον νομό από όπου έλκει την καταγωγή της, την Ημαθία - σαν μια άτυπη επιστροφή στις ρίζες της. «Βρήκα ενδιαφέρουσα την πρόταση του Απόστολου. Τον ξέρω χρόνια. Είναι νέος άνθρωπος, επιτυχημένος, έχει μεράκι, κυρίως είναι αληθινός». Στην εύγλωττη ερώτηση αν ως υποψήφια καταστρώνει προεκλογική εκστρατεία, προγραμματίζει συγκεντρώσεις, εμφανίσεις σε πάνελ και τηλεοπτικές αγχιμαχίες με ανθυποψηφίους άλλων κομμάτων είναι σαφής - και αρκετά εναλλακτική ως προς τα ειωθότα του ντόπιου πολιτικού πολιτισμού μας. «Σε πάνελ δεν θα με δείτε. Μπροστάρης είναι ο αρχηγός του κόμματος, ο Απόστολος. Υπάρχει μια υποστηρικτική ομάδα, θα κάνουμε κάποιες περιοδείες στην Ημαθία, όμως αυτή την περίοδο, από τα Χριστούγεννα, είμαι ούτως ή άλλως σε περιοδεία, ταξιδεύω μέσα σε χιόνια και βροχές, κάνοντας εμφανίσεις σε μαγαζιά σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Με μια βαλίτσα στο χέρι είμαι. Δεν φαντάζεσαι τι αγαλλίαση αντλώ όταν βλέπω τους ανθρώπους να χορεύουν, να τραγουδάνε, να περνάνε καλά. Θέλω ο κόσμος να ξεδώσει». Ισως αυτός ο τρόπος προπαγάνδας που θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στο δίπτυχο «δίνω (ψήφο)-ξεδίνω» να αποδειχθεί τελικά και αποτελεσματικότερος. Πάντως, η Κατερίνα Στανίση δεν αιθεροβατεί, υπενθυμίζοντας πως η υποψηφιότητά της έχει μάλλον συμβολική αξία.


«Μακάρι να μπορούσα να φτιάξω την Ελλάδα»

Η λαϊκή τραγουδίστρια είναι, μεταξύ άλλων, γνωστή για τη συνήθειά της να λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Φαίνεται πως το χρίσμα της υποψήφιας βουλευτή δεν μπορεί να το ανατρέψει αυτό. «Τι θα ήθελα να κάνω αν εκλεγώ βουλευτής; Να ασχοληθώ με τη φιλανθρωπία και τον πολιτισμό. Αυτό κάνω τόσα χρόνια, αυτό ξέρω να κάνω. Δεν έχω φλέβα πολιτικού, ούτε έχω σκοπό να κάνω καριέρα πολιτικού. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει τι μπορώ και τι έχω ικανότητα να κάνω. Δεν μπορώ να φτιάξω την Ελλάδα, μακάρι να μπορούσα», λέει ορμητική μα νηφάλια, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο προσόν που η ίδια αναγνωρίζει στον εαυτό της είναι η ανθρωπιά. Σχετικά με τα πολλά και ποικίλων αποχρώσεων σχόλια που προκάλεσε η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, η οποία συνοδεύτηκε από αναμνηστικές φωτογραφίες στο πλευρό του προέδρου Απόστολου, προτιμά, όπως λέει, να μην ασχολείται. Ωστόσο, δράττεται της ευκαιρίας να ευχαριστήσει την Ελενα Ακρίτα, η οποία με ένα post της στο Facebook προσπάθησε να αναχαιτίσει την προσφιλή συνήθεια του ελληνικού Διαδικτύου που περιγράφεται με σαφήνεια από το hashtag #peste_na_me_fate. «Την ευχαριστώ πολύ την Ακρίτα. Οχι γιατί με υπερασπίστηκε, γιατί δεν έκανε αυτό, αλλά επειδή μίλησε με καλά λόγια για μένα. Είναι έξυπνη, δημιουργικός άνθρωπος και γερή πένα. Ξέρεις, θα βγουν και θα πουν πολλά για μένα τώρα. Εγώ δεν βγαίνω στην πολιτική για να μασήσω. Πλούσια δεν θέλησα να γίνω ποτέ. Θα μου πεις όμως “μένεις στη Γλυφάδα ”. Ε, τόσα χρόνια δουλεύω, ένα σπίτι έφτιαξα. Ναι, ζω άνετα, δεν το αρνούμαι αυτό, αλλά ζω λιτά», επισημαίνει. Η πολιτική, όπως λέει, δεν τη φοβίζει, ενώ διατηρεί βάσιμες υποψίες πως η νύχτα είναι μάλλον πιο σκληρή από τον πολιτικό στίβο.


«Το έχω μέσα μου το βάσανο»

Μολονότι νεοφώτιστη στην πολιτική και μάλιστα υποψήφια βουλευτής, η Κατερίνα Στανίση δεν θέλει να μιλάει για πολιτική - εξελίσσοντας κατά μία έννοια το νεόκοπο μότο «πολιτική χωρίς πολιτικούς» στο ακόμη πιο προωθημένο «πολιτική χωρίς πολιτική». Δεν αρνείται πάντως ότι στο παρελθόν και η ίδια πίστεψε σε πολιτικούς και προδόθηκε, ότι έγινε περισσότερο καχύποπτη απέναντι σε εκείνους που ονομάζουμε «επαγγελματίες πολιτικούς», καταλήγοντας όμως στο ότι τελικά δεν είναι και δεν μπορεί να είναι όλοι ίδιοι. Προσπαθεί πάντως να γυρίσει τη συζήτηση στην τραγουδιστική καριέρα της, μιλά για το τραγούδι της, το «Βασανίζομαι», ωστόσο η κουβέντα επιστρέφει και πάλι με έναν ίσως μεταφυσικό τρόπο στην πολιτική. «Το βάσανο το έχω μέσα μου. Τι να σου πω; Ισως γι’ αυτό πάω να μπλέξω με την πολιτική. Θέλω να βασανίζομαι», λέει γελώντας. Λίγο μετά θυμάται το παράπονό της από τα πεπραγμένα κάποιων πολιτικών ανδρών της χώρας τα οποία είχαν άμεσο αντίκτυπο στη δική της επαγγελματική κάστα. «Ξέρεις ότι όταν γκρεμίσανε τα μαγαζιά στην παραλιακή, όλα εκείνα τα στολίδια, πόσος κόσμος έχασε τη δουλειά του; Πόσοι μείνανε άνεργοι; Τραγουδιστές, μουσικοί, σερβιτόροι, λουλουδούδες, λαντζιέρες. Και τι πήγαν και έφτιαξαν πάνω τους; Πάρκα». Η φτώχεια, η ανεργία, η ανέχεια, οι έννοιες που συνθέτουν το παζλ του πυρήνα της κρίσης έπαιξαν τον ρόλο τους για να είναι τώρα υποψήφια. «Οπως οι περισσότεροι άνθρωποι, και έχω θυμώσει και έχω αγανακτήσει και φίλους μου είδα να καταστρέφονται οικονομικά και γνωστοί μου αυτοκτόνησαν και ανθρώπους άλλοτε ευκατάστατους τους βλέπω τώρα στα συσσίτια να περιμένουν για ένα πιάτο φαΐ, για να φάνε λίγο κοτόπουλο τα Χριστούγεννα», ξεσπά.

«Σε πάνελ δεν θα με δείτε. Μπροστάρης είναι ο αρχηγός του κόμματος, ο Απόστολος»,δηλώνει η λαϊκή ντίβα της Τελείας

«Δηλαδή», τη ρωτώ, «αν εκλεγείτε θα παραχωρήσετε τη βουλευτική αποζημίωση για κάποια φιλανθρωπία;». Γελά συγκαταβατικά. «Αυτά τα κάνεις και δεν τα λες. Εδώ τώρα κάνω τέτοιες κινήσεις που -πίστεψέ με- δεν θέλω να τις λέω και να τις ξέρει κανείς, δεν θα έκανα ως βουλευτής; Πού νομίζεις ότι τα ξέρω και σ’ τα λέω αυτά για τα συσσίτια; Τα βλέπω και τα ζω».

Προτού ολοκληρώσουμε το τηλεφώνημά μας, κάπως βιαστικά, της ζητώ να μου πει σε τι θα ήθελε η ίδια να βάλει τελεία. «Θέλει και ρώτημα; Στη φτώχεια θέλω να βάλω τελεία. Εχεις ακούσει που λένε ότι η φτώχεια θέλει καλοπέραση; Ε, επειδή εγώ βλέπω πολλή φτώχεια γύρω μου, θέλω να κάνω τον κόσμο να περνάει καλά. Δεν μπορείς να ζεις απλά για ένα κομμάτι ψωμί». Πάντως -κακά τα ψέματα-, η Στανίση είναι η μόνη υποψήφια σε τούτες τις εκλογές που δικαιούται να απευθύνει -έστω από πίστας και όχι από προεκλογικό μπαλκόνι- στον ελληνικό λαό τη φράση «Σ’ έχω κάνει θεό» και ενδεχομένως να την εννοεί κιόλας.

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή