xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ι. Σφυρής: "Δεν χαλούν τη ζαχαρένια στας Αθήνας"

DHMARXEIO KOIN POLYGYROS21

Πυρά στη Δημοτική Αρχή Πολυγύρου και σε προέδρους Κοινοτήτων με αφορμή το νέο εκλογικό νόμο

Αυστηρή κριτική για μία ακόμη φορά άσκησε ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού της Μείζονος Μειοψηφίας στο Δήμο Πολυγύρου "Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο", Ιωάννης Σφυρής, με αφορμή τη στάση της πλειοψηφίας απέναντι στο νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η Κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ίδιος κάνει λόγο για απαξίωση του Συμβουλίου της Κοινότητας Πολυγύρου τόσο για ομόφωνο ψήφισμα που αφορά το νέο σχέδιο νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και για σειρά αποφάσεων-προτάσεων που δεν τέθηκαν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραθέτοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ο κ. Σφυρής σχολίασε και τη στάση τόσο των προέδρων των υπόλοιπων Κοινοτήτων του Δήμου της πρωτεύουσας όπως και των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας.

Σε σχετική ανάρτηση στο Facebook αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής ζήσαμε για άλλη μια φορά το: "Άλλα λέει η θειά μ', αλλά ακούν τ' αυτιά μ'!"

Το κυριότερο θέμα συζήτησης αφορούσε το νέο εκλογικό νόμο. Στην εισήγηση υπήρχε ένα πρότυπο ψήφισμα που υπέγραψε ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο Πολυγύρου με το οποίο ζητούσε να συμφωνήσει και το Δημ. Συμβούλιο και να προωθηθεί κατόπιν στο αρμόδιο Υπουργείο.

Εντέχνως Δήμαρχος και Πρόεδρος του Δ.Σ. το παραμέρισαν, λέγοντας ότι υπάρχει άλλη εισήγηση για το θέμα και το ψήφισμα της κοινότητας ήρθε απλά ως ενημέρωση.

Προκειμένου να μην φανεί ότι η διοίκηση δεν συμφωνεί με το ψήφισμα (για να μην χαλάσει η ζαχαρένια στας Αθήνας με τις περιβόητες υπουργικές φιλίες και γνωριμίες), προτίμησε για άλλη μια φορά να απαξιώσει ΠΛΗΡΩΣ το Τοπικό Συμβούλιο της έδρας του Δήμου, του οποίου μάλιστα η πλειοψηφία είχε συμπλεύσει με το συνδυασμό του Δημάρχου στις εκλογές του 2019.

Και να ήταν η πρώτη φορά που απαξιώνεται ο θεσμός από τον Δήμαρχο;... Στη Διαύγεια υπάρχουν γραμμένες αποφάσεις για διάφορα θέματα που αφορούν γενικότερα το Δήμο απ' τα οποία κανένα δεν ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και ενάμιση χρόνο....ούτε ένα!(δείτε στις φωτογραφίες ορισμένες από αυτές)

155970008 10158903501939185 7172301414207066081 n

156321190 10158903501814185 6620534690958557244 n

156418001 10158903501984185 7034439269171273116 n

Πλήρης απαξίωση και αδιαφορία... Ούτε καν ο απαιτούμενος θεσμικός σεβασμός.... Σαν να μην υπάρχουν τα Τοπικά Συμβούλια.

Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα της ολικής αδιαφορίας των αποφάσεων-προτάσεων των τοπικών συμβουλίων;;; Πέντε χρόνια με συνεχή αιτήματα ζητάει η κοινότητα Ολύνθου τον καθαρισμό της δεξαμενής του πόσιμου νερού αλλά..."στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν!"

Έλεγε προχθές ο Δήμαρχος, σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο που πληρώνουμε όλοι μαζί οι Δημότες με απευθείας ανάθεση (προκειμένου να εμπεδώσουμε λέξεις όπως: "εκτελούμε, χρηματοδοτούμε, δημοπρατούμε, διεκδικούμε, συνεχίζουμε"), ότι σε καμία περίπτωση δε λειτουργεί υπεροπτικά η Διοίκηση και ακούει τον πολίτη!

Ακριβώς αυτό καταλάβαμε και εμείς, ότι σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν υπεροπτικά-αλαζονικά για να μην πούμε απολυταρχικά, ειδικά και με τη στάση τους στο προχθεσινό συμβούλιο.

ΥΓ. Αλγεινή εντύπωση στο συμβούλιο της Παρασκευής, ότι δεν ζήτησε ούτε ένας Πρόεδρος τοπικής κοινότητας να τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο, ειδικά όταν και κοινότητες του Δήμου μας ενδέχεται με το νέο νόμο να μην έχουν Πρόεδρο, να μειωθούν τα μέλη τους, να καταργηθούν.

Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ψήφισμα δεν υπόγραψε κανείς άλλος πρόεδρος, μέλος τοπικής κοινότητας πλην της ομόφωνης απόφασης του Τοπικού συμβουλίου Πολυγύρου, σε αντίθεση με την πανελλαδική αντίδραση των κοινοτήτων.

Για παράδειγμα και οι 47 πρόεδροι κοινοτήτων του Δήμου Μετεώρων υπέγραψαν την Παρασκευή το ίδιο ψήφισμα το οποίο πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου τους.

Να μην ξεχνούν οι πρόεδροι ότι στα χωριά τους, αυτούς γνωρίζουν και βλέπουν καθημερινά οι δημότες και διαμαρτύρονται και όχι τον δήμαρχο... όταν δεν έχουν άποψη και δεν τοποθετούνται για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το μέλλον των κοινοτήτων τους πως να προσδοκούν σε κάτι καλύτερο....ήδη δεν τους υπολογίζουν και παρακαλούνε για αυτονόητα πράγματα.

ΥΓ2. Επίσης ουδείς από τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας τοποθετήθηκε για το θέμα των Κοινοτήτων... Ο σιωπών συναινεί!

Ενοχλήθηκαν όμως για την χρονική διάρκεια των ερωτήσεων στο Δήμαρχο από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας.

Παραμένουν δεδομένοι και προβλέψιμοι και απλώς παρακολουθούν τη διαδικασία... Κρίμας!!!"

Το Ψήφισμα του Συμβουλίου Κοινότητας Πολυγύρου για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

"Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη - όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου - είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους.

Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.

Η κατάργηση Κοινοτήτων οι συγχωνεύσεις και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!

Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:

1. Συμμετοχή στη επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου

2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες

3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας

4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης

Οι Κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα Δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του Δήμου για την βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών. Είμαστε ο σύνδεσμος για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος. Ζητούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας όπως μας την έδωσαν οι πολίτες μέσα από τις Δημοκρατικές Αρχές.

Καλούμε τα υπόλοιπα Κοινοτικά Συμβούλια του Δήμου Πολυγύρου να εκδώσουν αντίστοιχα ψηφίσματα στήριξης για την διατήρηση και την ενίσχυση του θεσμού των Κοινοτήτων και προτείνουμε στο Δημοτικό συμβούλιο να υπερψηφίσει το παρόν.

Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των Κοινοτήτων.

Ο Πρόεδρος 
Κατσιακιώρης Νικήτας

Τα μέλη

Αικατερινάρη Σοφία
Φαρδογιάννη Σουλτάνα
Τσοπάνογλου Συμεών
Εμμανουήλ Γεώργιος
Φαρδογιάννης Βασίλειος
Καλαϊτζής Αργύριος"

Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με το νέο εκλογικό νόμο οι συνδυασμοί "Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο" και "Συνεργασία Πολιτών Δήμου Πολυγύρου" εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση. (ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ)

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 22:21
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2