xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Αλλαγές στα μέτρα που αφορούν καταστήματα και λαϊκές αγορές της Χαλκιδικής ζητά το Επιμελητήριο

lg EPIMELHTHRIO KOYFIDHS211

Επιστολή Κουφίδη προς το ΥΠΑΠΕΝ και την αρμόδια Γενική Γραμματεία

Διευθέτηση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς και των λαϊκών αγορών της Χαλκιδικής και ιδιαίτερα το Σάββατο, ζητά το Επιμελητήριο του νομού, επειδή -όπως επισημαίνει- υπάρχει διαφοροποίηση στα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, την ίδια στιγμή που οι δύο περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ενταχθεί στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Σε επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννη Κουφίδη, τόσο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσο και προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τονίζονται τα εξής:

"ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ & ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Πολύγυρος, 02 Μαρτίου 2021

Αριθ. Πρωτ.: 509

ΠΡΟΣ: 1) Υπουργό Ανάπτυξης &
Επενδύσεων
κο Άδωνι Γεωργιάδη

2) Υφυπουργό
Ανάπτυξης & Επενδύσεων
κο Γιάννη Τσακίρη

3) Γενικό Γραμματέα Εμπορίου &
Προστασίας Καταναλωτή
κο Παναγιώτη Σταμπουλίδη

ΚΟΙΝ.: 1) KEEE
2) Επιμελητήρια Χώρας
3) Βουλευτές Χαλκιδικής
4) ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΕ ΟΜΟΡΕΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Αξιότιμοι Κύριοι,

Είναι σαφές σε όλους μας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή και όποια μέτρα λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την προστασίας της, είναι κατόπιν εισηγήσεων της επιστημονικής κοινότητας των λοιμωξιολόγων που εξετάζουν και αναλύουν το ιικό επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας.

Εντούτοις όμως παρατηρούμε ότι σε περιοχές που εντάσσονται στο ίδιο επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης, δεν ισχύουν τα ίδια έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου και στο οποίο εντάσσεται τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαπιστώνουμε όμως εδώ και αρκετό καιρό, μια διαφοροποίηση σχετικά με την λειτουργία της αγοράς.

Με βάση τις διατάξεις, στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης το ωράριο λειτουργίας της αγοράς (πχ καταστήματα τροφίμων, λιανεμπόριο) ορίζεται ως προαιρετικό (διευρυμένο) από Δευτέρα έως Παρασκευή από 07.00 έως 20.30 και τα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας που ισχύουν είναι από τις 5:00 έως τις 21:00 κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 5:00 έως τις 18:00 κατά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή. Ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, όπως και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες που κατατάσσονται στο ίδιο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου, το προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας της αγοράς ορίζεται από 07.00 έως 17.30 καθημερινώς και τα μέτρα που ισχύουν για περιορισμό της κυκλοφορίας είναι από τις 5:00 έως τις 18:00 καθημερινά.

Δεχόμαστε ότι η διαφοροποίηση αυτή ισχύει για το λόγο ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο και αν εφαρμόζονταν το ίδιο ωράριο λειτουργίας της αγοράς ενδεχομένως θα παρατηρούνταν φαινόμενα ύπαρξης έντονου συνωστισμού. Ωστόσο όμως δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτούργησαν στον νομό μας, επιδεικνύουν ύψιστο αίσθημα ευθύνης, πειθαρχία και σεβασμό στις οδηγίες των συναρμόδιων υπουργείων, τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εν’ όψει βέβαια και της αλλαγής των καιρικών συνθηκών, πιστεύουμε ότι και στις επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής πρέπει να εφαρμοστεί το ίδιο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς που ισχύει και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον ένα άλλο σημείο που οφείλουμε να σας επισημάνουμε είναι σχετικό με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών που λειτουργούν την ημέρα του Σαββάτου. Ενώ το λιανεμπόριο την ημέρα εκείνη είναι κλειστό με κρατική εντολή για αποφυγή διάδοσης της πανδημίας, στις λαϊκές αγορές την ημέρα του Σαββάτου επιτρέπεται και η πώληση βιομηχανικών ειδών (ρούχα, παπούτσια κλπ.). Προϊόντων που θα πωλούνταν αντίστοιχα από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, αν θα ήταν ανοιχτά.

Επικροτούμε την απόφαση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές και την ημέρα του Σαββάτου όπου να πωλούνται εκτός από αγροτικά προϊόντα και βιομηχανικά είδη, αλλά για να μην διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, ζητάμε με παρέμβασή σας, να λειτουργούν και τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου την ημέρα του Σαββάτου, έστω και με την μέθοδο του click away.

Παρακαλούμε την άμεση ανταπόκρισή σας και τις δικές σας ενέργειες για την επίλυση των προαναφερόμενων ζητημάτων ώστε να διευθετηθούν τυχόν παραλείψεις και να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Με εκτίμηση,
Κουφίδης Ιωάννης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής".

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 16:55
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2