sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

"Δίχτυ προστασίας" για εργαζόμενους και επισκέπτες ζητούν οι ξενοδόχοι

xenodoxeio rapid test21

Επιστολή ΠΟΞ στο υπουργείο Υγείας

Δύο προτάσεις, οι οποίες -όπως υποστηρίζει- αναμένεται να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατέθεσε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Συγκεκριμένα, προτείνει τη διενέργεια rapid test σε περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων, καθώς και την αποφυγή γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ώστε να χορηγείται αναρρωτική άδεια στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Αναλυτικά η επιστολή

"Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Οι επιχειρήσεις μας, με τεράστια προσπάθεια και οικονομικές θυσίες, τήρησαν τα ιδιαίτερα αυστηρά και απαιτητικά υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέφθηκαν για αυτές και αποδείχθηκαν οι πλέον ασφαλείς υγειονομικά χώροι. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown που επιβλήθηκε κρίθηκε πως πρέπει να παραμείνουν
ανοιχτές-έστω και αν στερούνται επί της ουσίας αντικειμένου εργασίας λόγω των περιορισμών που εφαρμόζονται.

Ενόψει της έναρξης της νέας μεταβατικής και εξαιρετικά δύσκολης-ακόμα πιο δυσχερούς από άποψη οικονομικών δεδομένων, τουριστικής περιόδου, σας καταθέτουμε τις εξής δύο προτάσεις, οι οποίες αν και απλές στην υλοποίηση τους και χωρίς δημοσιονομικό κόστος, θα βοηθήσουν ουσιαστικά τη λειτουργία των ξενοδοχείων μας και θα προσθέσουν ένα επιπλέον δίκτυ προστασίας για τους εργαζομένους μας και τους επισκέπτες μας.

Στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιβλήθηκε, ανάλογα της δυναμικότητάς τους, να συμβληθούν με ιατρό. Σύμφωνα με την παράγραφο Α3 του πρώτου παραρτήματος της σχετικής ΚΥΑ (ΚΥΑ 1881/29-5-2020, ΦΕΚ Β 2084) προβλέπεται πως ο ιατρός πρέπει να «είναι εκπαιδευμένος στη λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος για μοριακό έλεγχο από ύποπτο κρούσμα». Πιστεύουμε πως στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να προστεθεί ρητά και η δυνατότητα διενέργειας rapid test. Τα rapid test είναι πιο εύκολα στη διαχείριση και πιο προσιτά οικονομικά, με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να γίνεται πιο γρήγορα ο εντοπισμός και η καταγραφή των κρουσμάτων (σημειώνεται πως τα στοιχεία των αλλοδαπών τουριστών καταχωρούνται υποχρεωτικά από το ξενοδοχείο, βάσει διαβατηρίου, άρα υπάρχει η σχετική βάση δεδομένων) και έτσι να λαμβάνονται, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς.

Στους εργαζομένους οι οποίοι νοσούν με Covid-19 θα πρέπει να χορηγείται αναρρωτική άδεια ασχέτως αν παρουσιάζουν συμπτώματα ή όχι και με μια απλή και σύντομη διαδικασία (μιας και η νόσηση αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα του σχετικού τεστ).

Όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς, στην περίπτωση εργαζομένων οι οποίοι διαγιγνώσκονται θετικοί με Covid-19, είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη (λόγω ακριβώς των μέτρων που εφαρμόζονται για την αποφυγή της διάδοσης του Covid-19) η εξέταση από ιατρό προκειμένου να χορηγηθεί η σχετική άδεια, ενώ σε περίπτωση κρουσμάτων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα αυτή πολλές φορές δεν χορηγείται. Θα πρέπει, λοιπόν, η διάγνωση κάποιου εργαζομένου ως θετικού στον Covid-19, από μόνη της και χωρίς την οποιαδήποτε άλλη γραφειοκρατική διαδικασία, να συνεπάγεται τη χορήγηση σε αυτόν αναρρωτικής άδειας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση".

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr