xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Lockdown: Στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα - Τι ισχύει για τη Χαλκιδική

maska pezoi dromos

Τι αλλάζει στους κωδικούς μετακίνησης

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 843/Β/03.03.2021) η Απόφαση Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 13805 «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021 και ώρα 6.00 έως και την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6.00».

Περιορισμός της κυκλοφορίας

Τα Επίπεδα επιδημιολογικής επιβάρυνσης είναι πλέον δύο. Ειδικότερα έχουμε το Επίπεδο αυξημένου κινδύνου και πολύ αυξημένου κινδύνου. Στο νομό Χαλκιδικής που εντάσσεται στην κατηγορία του αυξημένου κινδύνου, η κυκλοφορία από τις 5.00 έως τις 21.00, ενώ ορίστηκε προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας αγοράς από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 7.00 έως 20.30.

Μετακίνηση

Υπενθυμίζεται ότι για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες, η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.
Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.
Για τον κωδικό 6, οι δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο.

Για εστίαση π.χ. εστιατόρια πλην φοιτητικών εστιατορίων, καφέ , ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες , catering, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ΄οδόν εξυπηρέτησης (drive – through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στο συγκεκριμένο ΦΕΚ χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων (άρθρο 17).

Λειτουργία καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης

Για καταστήματα τροφίμων (άρθρο 22) π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων, προαιρετικό διευρυμένο ωράριο από Δευτέρα έως Σάββατο ορίζεται από 7.00 έως 20.30. Στα καταστήματα τροφίμων η λειτουργία της υπηρεσίας της διανομής (delivery) επιτρέπεται έως ώρα 01.00. Το επιτρεπόμενο ωράριο λειτουργίας του Σαββάτου, ισχύει και για την Κυριακή, στην περίπτωση των καταστημάτων που η λειτουργία τους επιτρέπεται την ημέρα αυτή, πλην των σούπερ μάρκετ που παραμένουν κλειστά. Επιτρέπεται όμως να λειτουργούν αποκλειστικά προς τον σκοπό της αποστολής ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις (άρθρο 22) .

Οι λαϊκές αγορές συμπεριλαμβανομένων και των βιολογικών αγορών, λειτουργούν κανονικά όλες τις ημέρες της εβδομάδας και το Σάββατο, τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα που ορίζονται (άρθρο 23).

Για το λιανεμπόριο (άρθρο 25) η λειτουργία της αγοράς στη Χαλκιδική γίνεται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away), με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από 07.00 έως 20.30. Επιτρέπεται οι επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων , ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων να λειτουργούν και με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για αγορά εντός καταστήματος (click inside) . Επιτρέπεται η λειτουργία του λιανεμπορίου και το Σάββατο. Τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν είκοσι τέσσερις ώρες.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο με το προαναφερθέν ωράριο (7.00 έως 20.30). (άρθρο 26).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από 04/03 έως 16/03/2021 στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, στο link:

https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/FEK843V_03_F15431.03.2021EKTAKTAMETRAAPO04.03EOS16.03.2021.pdf

Υπενθυμίζεται ότι υπεύθυνοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή της τήρησης των μέτρων και της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι η Δ/νση Εμπορίου και τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα του νομού, στους οποίους επίσης μπορείτε να απευθύνεστε για πληροφορίες λειτουργίας της αγοράς.

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 12:33
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos