Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ. Μάλαμα: "Αποικιακού τύπου η συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός"

malama voulh edrana2

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνικό Χρυσός

Για "σκανδαλώδεις ρυθμίσεις" της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Ελληνικό Χρυσός κάνει λόγο η Βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, σε δήλωσή της, με αφορμή την κατάθεση του κειμένου στη Βουλή. Όπως υπογραμμίζει η κ. Μάλαμα, πέρα από το γεγονός ότι το κράτος παραιτείτε από την αρμοδιότητα περιβαλλοντικών ελέγχων, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα "επίσημης φοροαποφυγής για την εταιρία".

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Μάλαμα:

"Χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνικό Χρυσός. Πρόκειται για ένα κείμενο αδιανόητο για τα δεδομένα ευρωπαϊκού κράτους. Μέσα σε αυτή τη σύμβαση περιέχονται σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, όπως η ακύρωση της υποχρέωσης μεταλλουργίας, η επαναφορά από το παράθυρο της δυνατότητας εκτεταμένης χρήση κυανίου για τον διαχωρισμό του τελικού προϊόντος, η παραίτηση του κράτους από την αρμοδιότητα περιβαλλοντικών ελέγχων κι ο ορισμός ιδιώτη ελεγκτή περιβάλλοντος από την εταιρία, η θέσπιση πληρωμής ρήτρας από το δημόσιο για "διαφυγόντα κέρδη" προς την εταιρία, σε περίπτωση που κάποια επόμενη κυβέρνηση δεν της κάνει τα κέφια, η παραίτηση του δημοσίου από το ελληνικό δίκαιο κι η αποδοχή διεθνούς δικαστηρίου, η σύνθεση του οποίου θα επιλέγεται από την Ελληνικός Χρυσός, η ακύρωση της υποχρέωσης προσλήψεων σε συγκεκριμένο ποσοστό από την τοπική κοινωνία.
Το χειρότερο σκάνδαλο όμως βρίσκεται στο άρθρο 19, με το οποίο θεσμοθετείται, κατά παράβαση κάθε έννοιας του δημοσίου συμφέροντος, η δυνατότητα επίσημης φοροαποφυγής για την εταιρία. Με το εν λόγω άρθρο το δημόσιο αποδέχεται να φεύγουν ως αφορολόγητα μερίσματα στο εξωτερικό όλα τα κέρδη της εταιρίας από την εξόρυξη μετάλλων στη Χαλκιδική. Θλιβερό, τέλος, είναι και το γεγονός της ακύρωσης του Συντάγματος και του αρχαιολογικού νόμου, μέσα από την επιβολή μνημονίου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής κι Αγίου Όρους, για την μεταχείριση των αρχαιοτήτων της μεταλλευτικής περιοχή. Αν αυτό δεν είναι σύμβαση τύπου "Κονγκό", με διαμάντια και σκλάβους, τότε τι είναι;".

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020