ΡΟΗ 24/7:

Νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Πέτρος Λεκάκης

zervas lekakis MAR21

Αποχώρησαν από τη διαδικασία παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ο Πέτρος Λεκάκης αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του οργάνου, που διεξήχθη το πρωί της Κυριακής.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξής του στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Λεκάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

"Θα προσπαθήσω στη θητεία μου να συνεχίσω αυτό που έκαναν οι προκάτοχοί μου, δηλαδή να υπάρχει δημοκρατία. Ούτως ή άλλως στον χώρο του δημοτικού συμβουλίου χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας για την πόλη μας. Αυτός είναι ο χώρος όπου η διοίκηση καταθέτει τις προτάσεις της και το όραμά της για την πόλη, είναι όμως και ο χώρος όπου η αντιπολίτευση κριτικάρει, αντιπροτείνει και μέσα σε αυτόν πραγματικά υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο και σας εγγυώμαι ότι θα συνεχίσει να γίνεται. Εκεί που πραγματικά για μένα τίθεται μια κόκκινη γραμμή είναι να διασφαλιστεί από όλους μας, με πρώτο το προεδρείο, ότι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν θα υπάρχουν φωνές αντιδημοκρατικές και φωνές μίσους. Αυτό για μένα αποτελεί μια κόκκινη γραμμή".

Απευθυνόμενος προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε: "Θα ήθελα με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή διαδικασία. Αυτές είναι διαδικασίες που περιγράφονται επαρκώς από τον νόμο και αυτές τηρούνται απαρέγκλιτα -πέρα και πάνω από τον όποιο πολιτικό ανταγωνισμό. Εύχομαι καλή θητεία στον νέο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί επάξια στα νέα του δύσκολα και σημαντικά καθήκοντα και θα αναβαθμίσει με τη συνεργασία όλων σας τις συλλογικές διαδικασίες. Με τη δημιουργική σύνθεση απόψεων στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, που αποτελεί το κορυφαίο δημοκρατικό όργανο της πόλης, μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε τη σημαντική αλλαγή που επιθυμούμε για τη Θεσσαλονίκη. Το δημοτικό συμβούλιο είναι θεσμός, είναι το κύτταρο της δημοκρατίας. Εκεί αποτυπώνονται προτάσεις και επιχειρήματα, εκεί ασκείται κριτική κι εκεί λαμβάνονται αποφάσεις. Πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα, γιατί αυτό είναι το συμφέρον της πόλης. Τα ζητήματα είναι πολλά και υπάρχει πολλή δουλειά για όλους μας".

Ο Πέτρος Λεκάκης, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, προτάθηκε για τη θέση του προέδρου από την πλευρά της διοικούσας δημοτικής παράταξης και η εκλογή του επικυρώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου ξεκίνησε με τηλεδιάσκεψη και ακολούθησε προσέλευση των συμβούλων στο δημαρχιακό μέγαρο για να ψηφίσουν σε κάλπη. Προέδρευσε στη συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος, Γιώργος Αβαρλής, ως ο επόμενος σε σταυρούς της διοικούσας παράταξης στις τελευταίες εκλογές λόγω απουσίας της Δημοτικής Συμβούλου, Ιωάννας Σπανού, η οποία ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της από τον συνδυασμό Ζέρβα.

«Αναμένουμε ο νέος πρόεδρος να συμπεριφερθεί ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι ως πρόεδρος της παράταξης του Δημάρχου», ανέφερε η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου «Θεσσαλονίκη Μαζί», με την ίδια να υποστηρίζει πως «η διοίκηση του κ. Ζέρβα έχει χάσει και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας που της είχαν απομείνει. Η ακυβερνησία που έχει περιέλθει ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι εμφανής και εις βάρος της πόλης».

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανακοίνωσε πως η παράταξή του αποχωρεί από τη συνεδρίαση και δεν θα ψηφίσει για την εκλογή προέδρου, χαρακτηρίζοντας τον νόμο «απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό, διότι νομιμοποιεί και προωθεί προέδρους εξ ορισμού από τον Δήμαρχο και υποβιβάζει το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου».

Από την εκλογική διαδικασία απουσίασαν οι σύμβουλοι της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» με επικεφαλής τον Βασίλη Γάκη, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός, όπως επίσης οι παρατάξεις «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», «Η Πόλη Ανάποδα», «Οικολογία Αλληλεγγύη», «Μένουμε Θεσσαλονίκη» και «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη» εκφράζοντας ενστάσεις. Απόντες ήταν ακόμη ο τέως πρόεδρος κ. Τσαβλής και η τέως αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ακριτίδου.

επιστροφή στην κορυφή