ΡΟΗ 24/7:

"Πράσινο φως" για τον εμβόλιο της AstraZeneca και για τους άνω των 65 ετών

enhm83

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 1.120.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωναϊό και στις ηλικίες άνω των 65 ετών, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μετά τη σχετική απόφαση της Επιτροπής. Όπως σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, στις κλινικές μελέτες που είχαν γίνει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου για το εμβόλιο της AstraZeneca, συμμετείχε μικρός αριθμός ηλικιωμένων και αυτός ήταν ο λόγος που τέθηκε το όριο των 64 ετών.
Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, σήμερα έχουν προδημοσιευτεί τρεις μελέτες που αφορούν σε χορήγηση του εν λόγω εμβολίου σε ηλικιωμένα άτομα.
Η πρώτη μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και βάσει αυτής διαπιστώθηκε ότι με μία και μόνο δόση του εμβολίου και σε διάστημα από 28-35 ημέρες, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η δεύτερη μελέτη προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εδώ ελέγχθηκε σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Με μία δόση εμβολίου μειώθηκαν κατά 80% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά πάνω από 1.120.000 εμβολιασμοί, ενώ 373.000 άτομα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Η κάλυψη 7,3% του γενικού πληθυσμού. Παράλληλα σημείωσε ότι μετά την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στις ηλικίες άνω των 65, το επόμενο 20ήμερο θα επιτευχθεί η συγχώνευση των δύο συστημάτων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι εντός Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και στη συνέχεια των ηλικιών 70-74, ενώ θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 65-69.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2