xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία με την "Ελληνικός Χρυσός"

syriza xalkidiki NEW LOGO

«Το "κράτος της Eldoradoχωρίς δημόσιο όφελος, χωρίς φόρους, χωρίς σταθερή εργασία, χωρίς περιβαλλοντικούς ελέγχους αλλά με πολύ κυάνιο!»

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Χαλκιδικής, για το θέμα της Συμφωνίας με την Ελληνικός Χρυσός, για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η οποία κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για "σύμβαση αποικιακού Χαρακτήρα" και για "κράτος" της Eldorado, καλώντας τους φορείς του τόπου να πάρουν θέση, ενώ τονίζει ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη εκτός Βουλής, δίπλα στους κατοίκους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ένα νέο "κράτος" ιδρύεται στη Χαλκιδική, το "Κράτος της Eldorado", με δικούς του νόμους και κανόνες που καθιστούν την πολυεθνική εταιρεία κυρίαρχη έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να καταγγείλει ως όφειλε την Σύμβαση Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην "Ελληνικός Χρυσός" με υπαιτιότητα της εταιρείας, η οποία παραβίασε το δικαιοπρακτικό θεμέλιο της σύμβασης που ήταν η κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας, φέρνει για ψήφιση στην Βουλή μία νέα σύμβαση αποικιακού χαρακτήρα. Αν και η μη καταγγελία της προηγούμενης σύμβασης αποτελεί πράξη απιστίας των υπουργών της κυβέρνησης ΝΔ, η υπογραφή και η ψήφιση αυτής της νέας σύμβασης τους καθιστά υπεύθυνους ενός τεράστιου οικονομικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Η σύμβαση αυτή έρχεται να "θεραπεύσει" όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία τα 10 χρόνια που δραστηριοποιείται και καταστρέφει περιβαλλοντικά και οικονομικά την Χαλκιδική. Και πρώτα πρώτα το "αγκάθι" της
μεταλλουργίας, δηλαδή την παραγωγή καθαρού χρυσού και χαλκού, που το "δημόσιο όφελός της" ήταν ο μόνος λόγος που το ΣτΕ έκανε αποδεκτή την ΑΕΠΟ, ως αντιστάθμισμα στις μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η Eldorado μπορεί να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο, εξορύσσοντας μεταλλεύματα και εξάγοντας τα ως συμπυκνώματα χωρίς στην ουσία να έχει καμία ρητή δέσμευση για κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας.
Η παραγωγή συμπυκνωμάτων απαιτεί την κατεργασία των μεταλλευμάτων με ΚΥΑΝΙΟ, πράγμα που σημαίνει ότι η προβλεπόμενη επέκταση των εξορύξεων σε Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες θα επιφέρει την αύξηση της ποσότητας του κυανίου, που θα χρησιμοποιείται και θα αποτίθεται στα τέλματα αποβλήτων.
Οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι σοβαρότατες παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν την εταιρεία σε δύσκολη θέση. Έτσι με τη νέα σύμβαση απαλλάσσεται από όλα τα πρόστιμα και πλέον τους περιβαλλοντικούς ελέγχους θα τους διενεργεί ένας ανεξάρτητος ελεγκτής περιβάλλοντος, που θα πληρώνεται από την εταιρεία.
Τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου θα είναι μηδενικά αφού θα μπορούν να φεύγουν ως αφορολόγητα μερίσματα στο εξωτερικό όλα τα κέρδη της εταιρείας από την εξόρυξη μετάλλων στη Χαλκιδική.
Όλες οι ρήτρες που αφορούν σε καθυστερήσεις έκδοσης αδειών, απρόβλεπτων γεγονότων ακόμη και της πτώχευσης της εταιρείας βαραίνουν το ελληνικό δημόσιο. Σύσσωμες οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ θα πρέπει να δουλεύουν για το μεγάλο αφεντικό, την Eldorado, διαφορετικά ο ελληνικός λαός θα την πληρώνει πανάκριβα.
Οι περιβόητες θέσεις εργασίας θα εξαρτώνται από τις οικονομικές συνθήκες και τα κέρδη της εταιρείας και η προτίμηση των εργαζόμενων από την περιοχή είναι υπό την αίρεση της αποδοχής εκ μέρους των εργαζομένων, των εργασιακών σχέσεων και των μισθών που επιβάλλει η εταιρεία (μας θυμίζει ειδική οικονομική ζώνη).
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε περισσότερα για να γίνει φανερό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει γη και ύδωρ και μετατρέπει τη Χαλκιδική σε προτεκτοράτο της Eldorado.
Οι υπουργοί που υπέγραψαν αυτή την νέα αποικιοκρατική συμφωνία, αλλά και οι βουλευτές/τριες που θα την ψηφίσουν θα είναι υπόλογοι ενώπιον του Ελληνικού λαού και περισσότερο του λαού της Χαλκιδικής.
Οι φορείς της Χαλκιδικής πρέπει να πάρουν θέση και να αντισταθούν σε αυτήν την σύμβαση που αποτελεί επιδείνωση μίας ήδη αντι αναπτυξιακής, οικονομικά και περιβαλλοντικά επιζήμιας «επένδυσης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση έβαλε φραγμούς στην ασυδοσία της Eldorado και αποκάλυψε την απάτη του flash smelting, πάλι με όλες του τις δυνάμεις θα δώσει τη μάχη εντός και εκτός βουλής, πορευόμενος δίπλα στους κατοίκους της Χαλκιδικής που χρόνια τώρα παλεύουν για να αποτρέψουν την οικονομική και περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου τους».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2