Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ. Αρσένης: "Η κυβέρνηση υποβιβάζει τον ιαματικό τουρισμό σε μεσιτική δραστηριότητα" (ΒΙΝΤΕΟ)

KRITWN ARSENHS PARL 21

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 προς τον υπουργό Τουρισμού

Να αποσύρει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την μεταφορά των ιαματικών πηγών από τους Δήμους στην υπό ίδρυση εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε.» ζήτησε από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας Κρίτων Αρσένης.

Ο κ. Αρσένης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος αλλά και η ΚΕΔΕ, ομόφωνα, θεωρούν ότι η σύσταση της Α.Ε. πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών. Προφανώς και η γνώμη τους δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση. «Φτιάχνετε ένα μεσιτικό γραφείο το οποίο στοχεύει μόνο να κάνει κτηματομεσιτικές πράξεις. Μια εταιρεία Α.Ε. η οποία θα περιλαμβάνει τον τεράστιο ιαματικό πλούτο της Ελλάδας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να περάσει στο Υπερταμείο και τους δανειστές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένης.

Ωστόσο ο κ. Θεοχάρης είπε ότι δεν καταλαβαίνει το νόημα της συζήτησης αφού αφορά νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί έτσι κι αλλιώς στη Βουλή όταν κατατεθεί και απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις του βουλευτή.

Ο κ. Αρσένης είπε χαρακτηριστικά «στο μυαλό σας ο τουρισμός είναι μια μεσιτική πράξη. Δεν έχει υπάρξει αναγνώριση της λουτροθεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως έχει γίνει στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που λέτε ότι θέλετε να μοιάσετε. Οι ιαματικές πηγές συνιστούν διπλό δημόσιο αγαθό: νερό και υγεία. Θα περίμενα να φέρετε ένα νομοσχέδιο που να σκοπεύει στην προστασία του δημόσιου αγαθού προς διευκόλυνση της πρόληψης και θεραπείας των κατοίκων και επισκεπτών μέσω των ιαματικών πηγών, τη συνεπαγόμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη των ιαματικών περιοχών. Αυτά που κάνει η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης δηλαδή».

Μετά το φρένο του ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση του νερού από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες στην ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ της ΕΥΔΑΠ Παγίων και τώρα βάζει χέρι και στις ιαματικές πηγές.

«Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση της αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης και όχι η οπισθοδρόμηση στην εποχή του 50’. Στην Ευρώπη τους τοπικούς πόρους τους διαχειρίζεται η τοπική κοινωνία. Υπάρχει πρόθεση εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σε μια ιδιωτική εταιρεία χωρίς καμία δέσμευση και κατά παρέκκλιση των ισχυόντων νόμων. Όλα τα διαχρονικά προβλήματα των δημοτικών ιαματικών λουτρών "λύνονται δια μαγείας" με ένα νομοσχέδιο και χάριν μιας ιδιωτικής εταιρείας» δήλωσε μετά το πέρας της συζήτησης ο κ. Αρσένης.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 09 Μαρτίου 2021 22:06

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020