ΡΟΗ 24/7:

"Τα παιδιά είναι οι αυστηρότεροι αναγνώστες"

MARIA SYRDARH MPAMPOY IMG 1741

Η Μαρία Συρδάρη-Μπάμπου μάς "ταξιδεύει" στο "Νησί του Χρόνου"

"Η ιστορία μιας πολύ παράξενης οικογένειας, που μας διδάσκει πως ο χρόνος –που περνάει– δεν γυρνάει πίσω και πως η κάθε καινούργια μέρα, είναι πάντα μια νέα ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι!". Με αυτές τις φράσεις οι Εκδόσεις iWrite μάς συστήνουν το βιβλίο της Μαρίας Συρδάρη-Μπάμπου με τίτλο "Το Νησί του Χρόνου".

Όπως πληροφορούμαστε μέσα από τις σελίδες του, "η Μαρία Συρδάρη-Μπάμπου γεννήθηκε ένα χιονισμένο απόγευμα του Δεκέμβρη στη Νάουσα. Έχει τρία παιδιά, τα οποία είναι και ο λόγος που έγραψε αυτό το έργο, μιας και ένα βράδυ που είχαν τελειώσει όλες οι ιστορίες, αναρωτήθηκαν: «Πώς θα ήταν άραγε οι μέρες της εβδομάδας, εάν ήταν ζωντανά πλάσματα;». Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στην Ιωάννα, την Ελένη και τη Βασιλική".

Η συγγραφέας τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στη Νικήτη του Δήμου Σιθωνίας. Σήμερα, μιλά στο halkidikifocus.gr για το βιβλίο της.

IMG 1740

Πηγή έμπνευσης για το βιβλίο σας ήταν τα τρία παιδιά σας. Μιλήστε μας για τα ερεθίσματα που σας οδήγησαν στη συγγραφή του.

Οτιδήποτε κάνει ένας γονιός νομίζω είναι εμπνευσμένο για τα παιδιά του, έτσι κι εγώ εμπνεύστηκα και συνεχίζω να εμπνέομαι από αυτά. Η ιδέα γι' αυτό το βιβλίο ήρθε πολύ παλιά κι όταν συνειδητοποίησα πως δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο σε θέμα στην αγορά, σκέφτηκα πως είναι μια καλή ευκαιρία να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και να γράψω ένα παιδικό βιβλίο. Έπειτα ζήτησα από τα κορίτσια μου ένα βράδυ να πάμε την ιστορία λίγο παραπέρα και να αναπτύξουμε το θέμα… Έπειτα ήρθαν τα στιχάκια που υπάρχουν μέσα… διαμορφώθηκαν οι χαρακτήρες και πάει λέγοντας…

MARIA SYRDARH MPAMPOY IMG 1742

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου μάς προϊδεάζει για μια «πολύ περίεργη οικογένεια». Τι είναι εκείνο που διδασκόμαστε διαβάζοντας την ιστορία της;

Διαβάζοντας την ιστορία αυτής της οικογένειας διδασκόμαστε κάτι απλό, πως η κάθε ημέρα είναι διαφορετική και την κάθε ημέρα είμαστε διαφορετικοί, άλλοτε τα καταφέρνουμε κι άλλοτε όχι... άλλοτε νιώθουμε όμορφα κι άλλοτε όχι και τόσο, ότι και να γίνει όμως όλα περνούν, μιας κι ο χρόνος είναι ο καλύτερος «γιατρός», κι όλα διορθώνονται καθώς και το ότι η κάθε μέρα που ξημερώνει είναι πάντα μια νέα ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι.

Το βιβλίο σας απευθύνεται και σε «μεγάλα» παιδιά; Πόσο μπορεί να προβληματιστεί ένας ενήλικας μέσα από την ανάγνωσή του;

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται, σαφώς, και σε «μεγάλα παιδιά» θέλησα με κάθε τρόπο να δώσω στον ενήλικο που το αφηγείται, όση περισσότερη αισιοδοξία μπορούσα, να την ντύσω με λέξεις που καταλαβαίνει κι ένα παιδί, μα κυρίως να δημιουργήσω ένα συναίσθημα ελπίδας και πίστης στο καλύτερο, στον ενήλικο αναγνώστη. Άλλωστε το τέλος της ιστορίας μου το αφιέρωσα σε εκείνους που κοπιάζουν καθημερινά για το καλύτερο και κάποιες φορές τα βράδια, αποκαμωμένοι πια, νιώθουν ότι κάτι δεν έκαναν σωστά... κάτι τους ξέφυγε... τους γράφω λοιπόν πως, υπάρχει χρόνος... η αυριανή ημέρα θα είναι η ευκαιρία σου.

Τα παιδιά είναι δύσκολοι και αυστηροί αναγνώστες;

Τα παιδιά είναι οι αυστηρότεροι αναγνώστες μιας και είναι απόλυτα ειλικρινή και καταλαβαίνουν με την ψυχή και την καρδούλα τους. Νομίζω πως δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις ψεύτικη κριτική από ένα παιδί, υποκειμενική ναι, μα ποτέ ψεύτικη. Αγωνιώ και καρδιοχτυπώ κάθε φορά όταν ακούω τα λόγια ενός παιδιού για το βιβλίο μου και σχεδόν πάντα είναι εύστοχα.

Σκέφτεστε αυτό που ξεκινήσατε να το συνεχίσετε μέσα από ένα νέο βιβλίο;

Προς το παρόν θέλω να ζήσω και να απολαύσω στο έπακρο το ταξίδι μου στο «νησί του χρόνου», το οποίο μόλις ξεκίνησε. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου από το οποίο δεν θέλω να χάσω ούτε ένα λεπτό! Παρόλα αυτά ναι! Θα ζήσει μεγάλες στιγμές η οικογένεια αυτή, αστείες μα και συγκινητικές μιας και θα τους επισκεφτούν πολλά πλάσματα στο μέλλον!!!

Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία στο ιστότοπό σας!

Εις το επανιδείν!

SYRDARH COVER IMG 1743

επιστροφή στην κορυφή